• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izglītības sistēmas reorganizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lielāku finansiālo brīvību arodskolām

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izglītības sistēmas reorganizāciju

 

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija 11.martā aicināja atbildīgo ministriju arī finanšu krīzes apstākļos turpināt uz kvalitāti vērstu izglītības sistēmas reorganizāciju.

Izvērtējot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegto informāciju, Valsts kontrole secinājusi, ka IZM joprojām neskata izglītību kā vienotu sistēmu. Komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš piekrita valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas atzinumam, ka ministrijai būtu jādefinē sasniedzamie politikas un darbības rezultāti, kvalitatīvie un kvantitatīvie rezultatīvie rādītāji, kā arī jārada to sasniegšanas un uzraudzības mehānismi.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe komisijas deputātiem un ekspertiem skaidroja, ka pašreizējos finansiālajos apstākļos jaunu uzstādījumu izglītības sistēmas reorganizācijā nebūs, tiks turpināti iesāktie darbi. Viena no pašreizējām prioritātēm ir izglītības sistēmas struktūras reorganizācija. “Kvalitāti nevar uzlabot, nesakārtojot struktūru,” uzsvēra T.Koķe.

Viena no plānotajām reformām ir principa “nauda seko skolēnam” ieviešana, kas paredz, ka finansējumu skolām piešķirs atkarībā no skolēnu skaita un vienīgi pašvaldību kompetencē būs lemt par savā teritorijā esošā skolu tīkla attīstību. Eksperti ir norādījuši, ka šis princips veicinās efektīvāka un lētāka skolu tīkla veidošanu. Patlaban pašvaldības ir norādījušas, ka, ieviešot šo principu, septiņas skolas varētu slēgt, savukārt 22 – reorganizēt. Komisijas deputāte Dagnija Staķe pauda uzskatu, ka modelis “nauda seko skolēnam” viennozīmīgi veicinās kvalitatīvas izglītības sistēmas attīstību, un aicināja drosmīgāk īstenot šīs ieceres.

IZM speciālisti deputātiem un ekspertiem norādīja, ka 2008.gada kopējais budžets izglītībai un zinātnei bija 353 miljoni latu, bet šobrīd tas ir samazināts līdz 221 miljonam latu. Īpaši plašas reformas skars profesionālās izglītības sistēmu, kas jau patlaban ir piedzīvojusi krasu finanšu līdzekļu samazinājumu. Komisija aicināja Ministru kabinetu līdz 24.aprīlim ziņot komisijai par veicamajiem darbiem profesionālās izglītības uzlabošanai, tostarp iesniegt profesionālās izglītības iestāžu reorganizācijas plāna projektu.

Nākamā komisijas sēde starptautiskā finanšu aizdevuma izlietojuma un Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas procesa uzraudzībai notiks 25.martā, kad tiks vērtēts valdības paveiktais un turpmākā rīcība ES fondu administrēšanas procedūru vienkāršošanā, kā arī skatīta informācija par 2009.gada janvārī un februārī apgūtajiem ES fondu līdzekļiem.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!