• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par patērētāju tiesību aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2009., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/189173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbu

Vēl šajā numurā

17.03.2009., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par patērētāju tiesību aizsardzību

 

Eiropas Komisija apsver iespēju izstrādāt jaunu Eiropas Savienības (ES) tiesību aktu par patērētāju kolektīvu tiesisko aizsardzību. Saeimas Eiropas lietu komisija 11.martā uzklausīja Ekonomikas ministrijas un sociālo partneru viedokli par plānoto ES likumdošanas iniciatīvu.

Eiropas Komisija (EK) sākusi konsultācijas ar ES dalībvalstīm, lai izvērtētu pastāvošo patērētāju aizsardzības mehānismu efektivitāti gadījumos, kad pārkāptas daudzu patērētāju tiesības. Sagatavotajā Zaļajā grāmatā jeb ES likumdošanas iniciatīvas konsultāciju dokumentā konstatēts, ka tikai 13 dalībvalstīs iespējams iesniegt kolektīvas prasības par patērētāju tiesību pārkāpumiem. Šā iemesla dēļ tiek apsvērta iespēja veidot vienotu ES patērētāju tiesību aizsardzības mehānismu.

Līdz jūnijam EK analizēs dalībvalstu viedokļus par iespējamo patērētāju kolektīvās aizsardzības regulējumu. Izmantojot iegūto informāciju, jauno politikas dokumentu EK varētu izstrādāt līdz šā gada beigām.

Latvija ir starp tām dalībvalstīm, kurās nepastāv skaidri definēti patērētāju kolektīvās aizsardzības mehānismi, informēja Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Teorētiski kolektīvās prasības Latvijā iespējams iesniegt, tomēr to izskatīšanu traucē vairākas nopietnas problēmas.

Arī Kredītņēmēju apvienības valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko norādīja, ka viņa pārstāvētā organizācija iesniegusi vairākas kolektīvās prasības, tomēr to virzība nav bijusi sekmīga. Viņš atzina, ka kolektīvo prasību iesniegšana būtu efektīvs patērētāju tiesību aizsardzības veids. A.Gorenko arī izteica viedokli, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centram šobrīd ir pārāk maz iespēju ietekmēt, piemēram, banku agresīvo kredītpolitiku. “Viņi tikai izsaka aizrādījumus, bet banka turpina, kā ierasts. Runājam tikai par skaitļiem, bet aiz tiem neredzam cilvēkus, kurus neviens neaizsargā,” uzsvēra kredītņēmēju pārstāvis.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle pauda neizpratni, kādēļ par šo jautājumu ministrija nav konsultējusies ar Kredītņēmēju apvienību. V.Paegle uzsvēra jautājuma nozīmi šābrīža ekonomiskajā situācijā, kad daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir problēmas ar kredītu atmaksu. “Šāda patērētāju aizsardzība Eiropas Savienības līmenī ir nepieciešama. Turklāt situāciju Latvijā varam sakārtot arī mēs paši, nemaz negaidot, kamēr Eiropas Komisija izstrādās savus priekšlikumus,” teica V.Paegle.

Komisijas priekšsēdētājas biedre Karina Pētersone un deputāte Vineta Muižniece norādīja, ka tieši šobrīd Saeima jau strādā pie vairākiem likumprojektiem, kas būtiski uzlabos patērētāju tiesisko aizsardzību.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!