• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs: Piedaloties ECOFIN sanāksmē Briselē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2009., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188944

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Akreditējot jaunos Irānas un Kazahstānas vēstniekus

Vēl šajā numurā

11.03.2009., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs: Piedaloties ECOFIN sanāksmē Briselē

 

10.martā finanšu ministrs Atis Slakteris piedalījās ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē Briselē. Darba kārtībā bija debates par Stabilitātes un izaugsmes pakta ieviešanu, par pavasarī plānoto Eiropadomi un G20 samitu, kā arī diskusija par pievienotās vērtības nodokļa samazinātajām likmēm.

ECOFIN sēdē tika prezentēts padomes viedoklis par 21 valsts atjaunoto stabilitātes un konverģences programmu, kā arī izvērtēti dalībvalstu īstenotie pasākumi ekonomikas stimulēšanai. Tāpat tika pausts viedoklis par Latvijas Konverģences programmu starptautiskā aizņēmuma kontekstā, aicināts stingrāk īstenot valsts sektora nominālo algu samazinājumu, kā arī uzlabot vidēja termiņa budžeta plānošanu un efektīvi izmantot pieejamos ES struktūrfondus.

Ministrs pauda viedokli, ka sekmīga ekonomikas stabilizācijas programmas īstenošana būs pagrieziena punkts Latvijas ekonomikas sildīšanas virzienā. “Ir paveikts liels darbs, lai nodrošinātu fiskālo konsolidāciju, taču jārod aizvien jauni izaicinājumi ekonomikas stimulēšanai. Lai nodrošinātu mērķu sasniegšanu, jāstiprina finanšu tirgus pārvaldība. Joprojām aktuāls jautājums ir par atalgojuma līmeņa saskaņošanu ar darba produktivitāti visos ekonomikas sektoros,” norādīja A.Slakteris.

Ministri ECOFIN sēdē izskatīja Galveno jautājumu dokumentu, kas ietver priekšlikumus pavasara Eiropadomei. Dokumentā izklāstīti priekšlikumi globālās finanšu krīzes pārvarēšanai, Eiropas ekonomikas atveseļošanai, kā arī Ekonomikas un monetārās savienības konkurētspējai. Tāpat dokumentā akcentēta nepieciešamība ieviest jaunus noteikumus finanšu tirgus stabilitātes nodrošināšanai. Sēdes laikā ministri vienojās par kopīgu dalībvalstu nostāju G20 samitam, īpaši uzsverot nepieciešamību pēc ciešākas starptautiskās makroekonomiskās politikas koordinēšanas un sadarbības stiprināšanas starp finanšu institūcijām starptautiskā līmenī.

Esam realizējuši pasākumus, lai izvairītos no tālākas lejupslīdes un stabilizētu banku sektoru, tādējādi nodrošinot ilgtspējīgu ekonomikas attīstību. Šodienas atslēgas vārds ir vienota nostāja kopīgu mērķu sasniegšanai. Lai panāktu maksimālu efektu stabilitātes nodrošināšanai un uzticības atjaunošanai pasaules finanšu tirgos, kā arī atgūtos no finanšu krīzes un tās radītajām sekām, ir nepieciešama koordinēta rīcība ne tikai ES līmenī, bet arī globālā mērogā. Šobrīd būtisks pasākums finanšu sektorā ir kredītvērtējuma aģentūru reģistrācijas un pārraudzības nodrošināšana,” sacīja A.Slakteris.

Pēc sanāksmes finanšu ministrs norādīja: “Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu sanāksmē ikgadēja procedūra ir dalībvalstu iesniegto stabilitātes un konverģences programmu izskatīšana. Latvija savu konverģences programmu izstrādāja, balstoties uz pērn decembrī pieņemtajiem budžeta grozījumiem, kā arī tajos ietvertajām makroekonomiskajām prognozēm. Protams, ekonomiskā situācija Austrumeiropā pēdējos mēnešos ir krasi pasliktinājusies, tai skaitā arī Latvijā tiek prognozēts IKP kritums par 12%. Tomēr šobrīd starptautiskajā apritē tiek izmantoti decembrī pieņemtie lēmumi. Labā ziņa ir tā, ka ECOFIN apstiprinātajos ieteikumos Latvijai ievērot striktu fiskālo politiku nav norādīts konkrēts budžeta deficīta mērķis, tādējādi Latvijai paveras iespēja argumentēti diskutēt ar starptautiskajiem donoriem par aizdevuma nosacījumu attīstību, tostarp iespēju pārskatīt budžeta deficītu.”

A.Slakteris pēc ECOFIN sanāksmes piedalījās arī kārtējā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministru sanāksmē. Tās laikā tika diskutēts par ekonomikas un finanšu aktualitātēm. Ziemeļvalstu un Baltijas valstu finanšu ministru sanāksme turpmāk notiks ECOFIN sanāksmes ietvaros, lai dalībvalstis regulāri spētu saskaņot vienotu nostāju kopīgu ekonomisko un finanšu problēmu risināšanai.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!