• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Nacionālā attīstības plāna ekspertu forumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2009., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188946

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs: Piedaloties ECOFIN sanāksmē Briselē

Vēl šajā numurā

11.03.2009., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija: Par Nacionālā attīstības plāna ekspertu forumu

 

9.martā, atklājot Nacionālā attīstības plāna 2007.–2013.gadam (NAP) ekspertu forumu, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns akcentēja ekspertu darba nozīmīgumu un aicināja arī turpmāk aktīvi iesaistīties valsts attīstības veicināšanā.

Neatkarīgo ekspertu iesaiste NAP īstenošanā un valstiski svarīgos attīstības procesos ir liels ieguvums. Līdz šim izstrādātie priekšlikumi un risinājumi valsts attīstībā ir balstīti uz valsts tautsaimniecības stabilizēšanu un attīstību,” teica ministrs E.Zalāns.

Ministrs aicināja arī turpmāk ekspertus iesaistīties valstiski nozīmīgos attīstības procesos, paužot profesionālus viedokļus, kas sekmētu attīstības procesu Latvijā.

Forumā eksperti un plānošanas reģioni tika iepazīstināti ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātajiem priekšlikumiem Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma novirzīšanai atbilstoši NAP prioritārajiem virzieniem.

Lai veicinātu valsts tautsaimniecības attīstību, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija uzskata, ka jāattīsta komplekss atbalsts novadu pašvaldību izaugsmes sekmēšanai. Jāsekmē attīstības programmu izstrāde, piešķirot finansējumu, piemēram, ārpakalpojumu piesaistei, apmācībām, semināriem, programmatūras iegādei un uzstādīšanai, statistikas datu iegūšanai un izveidošanai, kā arī lietotāju apmācībām.

Jāatbalsta attīstības programmu īstenošana komercdarbības attīstībai, publisko pakalpojumu kvalitātes un pieejamības nodrošināšanai, kā arī energoefektivitātes pasākumiem valsts un pašvaldību publiskajās ēkās un atjaunojamo energoresursu izmantošanai.

Atbalstu pašvaldību izaugsmes sekmēšanai būtu jāsaņem tieši novadu pašvaldībām, kas atrodas ārpus Rīgas rajona ar iedzīvotāju skaitu virs 10 tūkstošiem, kas nav saņēmušas atbalstu Eiropas Reģionālās attīstības fonda pilsētvides prioritātes ietvaros, uzskata RAPLM.

Tāpat jāatbalsta sociālo māju attīstība Rīgas pašvaldībā, veicot esošo ēku renovāciju, rekonstrukciju un ieviešot energoefektivitātes pasākumus.

Foruma nobeigumā klātesošie diskutēja par Eiropas Savienības fondu aktivitātēm, kam būtu nepieciešams papildu finansējums. Tika pārrunātas ES fondu aktivitātes, kuras būtu jāpārskata un jāsamazina finansējums vai papildus jāaptur, lai nodrošinātu finansējumu.

Šīs nedēļas laikā tiks apkopoti arī plānošanas reģionu viedokļi par ES fondu izvērtējumu.

NAP ekspertu forumā darbojas 12 dažādu jomu eksperti, kuru uzdevums ir analizēt attīstības procesus dažādos sektoros, vienlaikus skaidrojot sabiedrībai NAP mērķus un popularizējot labās prakses paraugus.

Atbilstoši NAP prioritātēm un stratēģiskajiem uzstādījumiem NAP ekspertu foruma ietvaros ir izveidotas sešas darba grupas: “Izglītots un radošs cilvēks”, “Uzņēmumu tehnoloģiskā izcilība un elastība”, “Zinātnes un pētniecības attīstība”, “Valsts un sabiedrības attīstība”, “Sakārtota uzņēmējdarbības un dzīves telpa”, “Cilvēka labklājības kāpums”.

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!