• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akreditējot jaunos Irānas un Kazahstānas vēstniekus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2009., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188941

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem un diskutējot par pašvaldību turpmāko dzīvi

Vēl šajā numurā

11.03.2009., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akreditējot jaunos Irānas un Kazahstānas vēstniekus

 

02.JPG (6549 bytes) 03.JPG (6789 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Vakar, 10.martā, akreditācijas vizītē pie Valsts prezidenta Valda Zatlera bija ieradies Irānas Islāma Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Rasūls Eslāmi (attēlā pa kreisi). Stokholmā rezidējošais vēstnieks R.Eslāmi ir piektais Irānas vēstnieks Latvijā.

Apsveicis vēstnieku ar stāšanos amatā, Valsts prezidents pauda cerību, ka R.Eslāmi darbības laikā Latvijas un Irānas divpusējās attiecības un sadarbība kļūs ciešāka un veiksmīgāka. Kā perspektīvu V.Zatlers izcēla abu valstu sadarbību ķīmiskās rūpniecības jomā.

Pievēršoties starptautiskajiem jautājumiem, Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Lielbritānijas, Francijas un Vācijas atbalstīto Amerikas Savienoto Valstu lēmumu sākt jaunu dialogu ar Irānu un aicināja Irānas pusi atsaukties starptautiskās sabiedrības aicinājumam, īpaši izceļot Irānas kodolprogrammas caurspīdīguma nodrošināšanu.

Rasūls Eslāmi (Rasoul Eslami) dzimis 1955.gadā Teherānā, kur ieguvis maģistra grādu matemātikā, papildinājis izglītību cilvēkresursu vadības jomā Irānas Valsts administrācijas izglītības centrā. Politikā darbojas kopš 1983.gada. Strādājis Irānas Ārlietu ministrijā kā vecākais eksperts, bijis vēstnieks Kazahstānā (1992–1996), vēlāk Taizemē (2000–2004). No 2008.gada – pilda vēstnieka amata pienākumus Zviedrijā.

 

Vakar, 10.martā, akreditācijas vēstules Valsts prezidentam V.Zatleram iesniedza Kazahstānas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Galimžans Koišibajevs (attēlā pa labi).

Tikšanās laikā abas amatpersonas apliecināja, ka starp Latviju un Kazahstānu pastāv labas un pragmatiskas attiecības. Kazahstāna Latvijai ir nozīmīgs un perspektīvs sadarbības partneris Centrālāzijas reģionā, par ko liecina pēdējos gados pastiprinājies politiskais dialogs un veiksmīgā 2008.gada oktobra Valsts prezidenta valsts vizīte Kazahstānā.

Pārrunājot divpusējo attiecību jautājumus, V.Zatlers uzsvēra, ka Latvijas prioritāte ir izglītība, aicinot Kazahstānas pusi noslēgt līgumu par sadarbību augstākajā izglītībā. Kā īpaši atbalstāmas un perspektīvas ekonomikas sadarbības jomas Valsts prezidents izcēla tranzītu, enerģētiku, farmāciju, tūrismu, kā arī mašīnbūvi un metālapstrādi.

Tāpat Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija atzinīgi novērtē Kazahstānas izvirzītās prioritātes tās EDSO prezidentūrai, kā īpaši svarīgu atzīmējot Afganistānas attīstības jautājumu. Arī Latvija realizē vairākus projektus šajā valstī un uzskata, ka kaimiņvalstu savstarpējai izpratnei un vēsturiskajiem sakariem ir neatsverama loma Afganistānas valsts stabilitātes panākšanā. Svarīgs solis Afganistānas apgāžu jautājuma risināšanā ir dzelzceļa tranzīta ceļa izveide no Latvijas caur Kazahstānu. V.Zatlers uzsvēra, ka Latvija cer uz šā tranzīta koridora attīstību un veiksmīgu darbību.

Galimžans Koišibajevs (Galymzhan Koishybayev) dzimis 1968.gadā Kizilordā, Kazahstānā. 1991.gadā absolvējis Maskavas Valsts universitāti, turpat papildinājis izglītību pēcdiploma studijās Filozofijas fakultātē. Starptautisko attiecību jomā darbojas kopš 1995.gada, bijis padomnieks Kazahstānas vēstniecībā Krievijā, Kazahstānas pilnvarotais pārstāvis Kolektīvās drošības līguma organizācijā (2004), ieņēmis vadošus amatus Kazahstānas prezidenta administrācijā un ārlietu ministrijā. No 2008.gada – Kazahstānas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Lietuvā.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!