• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par uzņēmēju atbalsta un ES fondu apguves nepieciešamību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.03.2009., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188546

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nozīmīgāko valsts infrastruktūras objektu attīstību

Vēl šajā numurā

03.03.2009., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par uzņēmēju atbalsta un ES fondu apguves nepieciešamību

 

27.februārī finanšu ministrs Atis Slakteris piedalījās Uzņēmēju forumā, kas tika rīkots sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Finanšu ministrs Atis Slakteris uzsvēra: “No šā foruma sagaidu konstruktīvus priekšlikumus valdībai, kurus varēs iestrādāt budžeta korekciju paketē un no tās izrietošajos dokumentos. Uzņēmējdarbības atbalsts ir jāpatur jebkura risinājuma uzmanības centrā, jo tas atvieglos augošo sociālo spriedzi, sekmēs eksporta attīstību un jūtami iekustinās finanšu apriti valstī. Tomēr, lai pabeigtu darbu pie šā gada budžeta grozījumiem un nodokļu izvērtēšanas, vispirms ir nepieciešama politiska izšķiršanās par prioritātēm jaunās koalīcijas ietvaros.”

Jau iepriekš finanšu ministrs norādījis, ka atbalsts no starptautiskā aizdevuma tautsaimniecībai tiks sniegts tikai un vienīgi atbilstoši budžeta un tā vadības likumos noteiktajiem ietvariem.

Viens no būtiskākajiem budžetā jau ietvertajiem stimuliem ir Eiropas Savienības (ES) fondi, līdz ar to svarīga ir to stratēģiski atbildīga īstenošana. ES fondu mērķtiecīgai apguvei prioritāru atbalstu pauž arī Starptautiskais valūtas fonds un Eiropas Komisija.

26.februārī Finanšu ministrijā tika parakstīta vienošanās ar Eiropas Investīciju banku (EIB) par papildu 250 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanu Latvijai, ko paredzēts izmantot ES fondu projektu līdzfinansēšanai 2007.–2013.gada plānošanas periodā, tādējādi kopējais EIB finansējums šim mērķim būs 750 miljoni eiro.

Finanšu ministrs A.Slakteris uzver: “Šī EIB pozitīvā iniciatīva starptautiski apliecina gatavību turpināt atbalstīt savu partneri – ES dalībvalsti Latviju. Aizdevuma līnija turpina plašo finanšu donoru iesaisti valsts ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas pasākumos. ES fondu projektu līdzfinansēšana ir izšķirīgi svarīga tautsaimniecības iekustināšanai jau šogad, kad jārēķinās ar lielu bezdarba pieaugumu.

Lai palielinātu komersantu iespējas iegūt attīstībai nepieciešamos finanšu resursus, valdība februārī atbalstīja grozījumus Eiropas Savienības (ES) fondu darbības programmā “Uzņēmējdarbība un inovācijas”, papildinot to ar divām jaunām aktivitātēm: “Garantijas komersantu konkurētspējas uzlabošanai” un “Aizdevumi komersantu konkurētspējas uzlabošanai”.

Skaidrojot jau paveikto, finanšu ministrs norādīja: “Finanšu ministrija ir veikusi vairākas būtiskas izmaiņas likumdošanā, lai fondu apguvi padarītu efektīvāku un vienkāršāku. Pirmkārt, lai mazinātu finanšu slogu, uzņēmēji un citi privātā sektora pārstāvji turpmāk varēs saņemt avansa maksājumu līdz 35% no projekta finansējuma. Otrkārt, divkārt saīsināti maksājumu pieprasījumu izskatīšanas termiņi no 40 līdz 20 dienām, savukārt trīskārt saīsināta maksājumu veikšana projektos no 15 līdz 5 dienām. Tādējādi padarīta ātrāka projektā ieguldīto līdzekļu atgūšana. Treškārt, projektu uzraudzība nodalīta no maksājumiem, līdz ar to maksājumu dokumentus var iesniegt biežāk nekā projekta atskaites, savukārt atskaites būs jāraksta retāk – līdz vienai reizei pusgadā.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!