• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izcila latviešu zinātnieka godinājumu Gruzijas galvaspilsētā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2009., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188419

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par ES lauksaimniecības prioritātēm Čehijas prezidentūras laikā

Vēl šajā numurā

27.02.2009., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izcila latviešu zinātnieka godinājumu Gruzijas galvaspilsētā

 

Šodien, 27.februārī, Latvijas Goda konsulāts Gruzijā sadarbībā ar Gruzijas Latviešu biedrību “Ave Sol!” Tbilisi, Šerozijas ielā 10, atklāj memoriālo plāksni izcilajam latviešu izcelsmes zinātniekam Robertam Kupcim. Roberts Kupcis dzīvojis un strādājis šajā namā no 1908. līdz 1954.gadam.

 “Latviju un Gruziju saista ne vien jaunākā vēsture, bet arī senākas saknes. Gruzijas attīstībā izcilu ieguldījumu devuši vairāki latvieši, to vidū – Roberts Kupcis. Strādādami Gruzijas labā, šie cilvēki ir spodrinājuši arī Latvijas tēlu, un par viņiem mēs nedrīkstam ne piemirst, nedz aizmirst,” saka Latvijas Republikas goda konsule Gruzijā, Gruzijas Latviešu biedrības “Ave Sol!” priekšsēdētāja profesore Regīna Jakobidze.

Roberts Kupcis (1881–1954) dzīvoja un strādāja Gruzijā 47 gadus. Viņš 1901.gadā bija beidzis Tērbatas universitāti, iegūstot aptiekāra palīga diplomu. Bet 1908.gadā, ar provizora diplomu beidzot Kazaņas universitāti, tika nosūtīts uz Gruziju, lai vadītu Tieslietu medicīnas ekspertīžu ķīmisko laboratoriju.

Liels ir R.Kupča zinātniski praktiskais pienesums, Kaukāza minerālūdens vizuālās novērtēšanas metodes aizstājot ar ūdens sastāva ķīmisko analīzi. Viņš pats tika izbraukājis visu Gruziju un veicis analīzes vairāk nekā 1000 minerālūdens avotos, 800 no tiem – pirmo reizi šo ūdeņu izpētes vēsturē. Viņš atklāja minerālūdens radioaktivitāti un pētīja tās ietekmi uz dažādu slimību ārstēšanas procesiem. Viņa pētījumu rezultāti publicēti vairāk nekā 60 grāmatās. Lielais pētījumu apjoms atļāva R.Kupcim klasificēt praktiski visus Gruzijas minerālūdens avotus 7 grupās. Par šo patiesi lielo ieguldījumu minerālūdens izpētē R.Kupcim bez formālas aizstāvēšanās 1943.gadā tika piešķirts ķīmijas zinātņu kandidāta grāds.

R.Kupča vārds minēts “Medicīnas enciklopēdijas” sadaļā “Gruzijas minerālūdens radioaktivitāte”. Viņš atzīts par šīs parādības pirmatklājēju (1934). Un 1929.gada Tieslietu medicīnas ekspertīzes mācību grāmatā publicēta Kupča asins analīzes metode.

Laviešu biedrība Gruzijā veltījusi šā izcilā cilvēka dzīves un darba izpētei vairāk nekā trīs gadus. 2007.gada novembrī notika starptautiska konference par Robertu Kupci, kura pieņēma rezolūciju par viņa vārda iemūžināšanu. 2008.gada maijā biedrība saņēma Tbilisi pilsētas mērijas atļauju piemiņas plāksnes izvietošanai. Un gruzīnu mākslinieks Geno Zakaraija izveidojis skaistu memoriālo plāksni.

 

Māris Petrēvics

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!