• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par ES lauksaimniecības prioritātēm Čehijas prezidentūras laikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.02.2009., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188420

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par neatkarīgās Latvijas valstiskuma simboliem vienotā izdevumā

Vēl šajā numurā

27.02.2009., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome: Par ES lauksaimniecības prioritātēm Čehijas prezidentūras laikā

 

Briselē Eiropas lauksaimnieku un kooperatīvu organizācijas COPA/COGECA prezidentūras sēdes laikā Čehijas zemkopības ministrs Petrs Gandalovičs sēdes dalībniekus informēja par čehu prezidentūras prioritātēm lauksaimniecībā. Sēdē piedalījās arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) Briseles nodaļas vadītāja Sarmīte Babāne.

Čehu zemkopības ministrs uzsvēra, ka jārunā par lauksaimniecības politiku visā pasaulē, kā arī par lauksaimnieku organizāciju darbību. Eiropas lauksaimniecības politikai jābūt spēcīgai pasaules tirgū, un krīze ir nozīmīgs pārbaudījums mūsu centieniem. Iepriekšējos gados ir ietaupīti 5 miljardi eiro, un tagad 1,5 miljardi eiro paredzēti Lauku attīstības fondam.

Čehi šobrīd ir noteikuši trīs prioritātes lauksaimniecības nozarē Eiropas Savienības (ES) prezidentūras laikā: tiešo maksājumu nākotne pēc 2013.gada un Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) vienkāršošana, kvalitātes politika un mazāk labvēlīgo apvidu (MLA) politikas īstenošana.

Tiešo maksājumu nākotne interesē visas dalībvalstis. Iespējams būtu labāk par to runāt ekonomiskā sprādziena, nevis krīzes laikā, no otras puses – ir svarīgi runāt par KLP nākotni, kad ekonomika ir vāja un nevarīga, jo šī situācija liek pieņemt elastīgu un konkurētspējīgu lauksaimniecības politiku nākotnei. Krīze, atmosfēra un sarežģījumi, kas ir apkārt, ir labākā motivācija, lai KLP būtu solidāra, elastīga, konkurētspējīga. Čehu zemkopības ministra prioritāte ir, lai KLP būtu atvērta. Mērķis nav runāt par budžetu vai finansiālajām iespējām, jo tas būs katras dalībvalsts uzdevums runāt par budžeta sadalījumu.

Tā kā tiešo maksājumu apmērs atšķiras starp vecajām un jaunajām dalībvalstīm,, dažreiz pat dalībvalsts ietvaros, čehi negrib uzspiest risinājumu, kas būtu vienpusējs ieguvums kādam. Viņi nevēlas uzspiest nevienu risinājumu, drīzāk vēlme ir uzdot jautājumus un saņemt konkrētas atbildes uz tiem no dalībvalstīm, lai definētu, kāda būtu vislabākā KLP nākotne.

Runājot par KLP vienkāršošanu, čehi uzskata, ka katrai direktīvai jābūt daudz vienkāršākai, caurskatāmākai un saprotamai zemniekam, bet, cenšoties to panākt, šobrīd paši visu esam ļoti sarežģījuši. No vienas puses, vienkāršošana ir administratīvs darbs, no otras puses, tie ir politiski lēmumi. Ja būs kopīga politika, viss kļūs vienkāršāks.

Kvalitatīvi produkti un kvalitāte ir risinājums tirgus attīstībai. Kvalitāte ir tas, kas eiropiešu acīs atšķir vietējos pārtikas produktus no citu valstu ražojumiem. Tāpēc nevajadzētu uzstādīt pārāk daudz šķēršļu, lai būtu vieglāk saražot kvalitatīvu produkciju vietējam tirgum un pašu patēriņam.

Attiecībā uz mazāk labvēlīgo apvidu noteikšanu ir svarīgi meklēt risinājumus, balstoties uz klimata izmaiņām un ģeogrāfiskiem faktoriem, lai MLA nebūtu visa Eiropa.

Šobrīd KLP ir grūti kaut ko mainīt, jo process ir pusē. Līdz 2013.gadam tiks veiktas pārbaudes un pētījumi, lai mazinātu nevienlīdzību starp valstīm. Čehi uzskata, ka pēc 10 gadu ilgas dalības vairāk nedrīkstēsim valstis iedalīt jaunajās un vecajās dalībvalstīs, visi būs pilntiesīgi biedri. Un tas, ka no ietaupītajiem vai neiztērētajiem 5 miljardiem eiro 1,5 miljardi tiks novirzīti lauksaimniecībai, ir tikai godīgi.

Atbildot uz jautājumu par cīņu par lauksaimniecības produktu cenām un cenu ierobežojumiem tirdzniecības ķēdēm, kas nosaka, ka šobrīd lauksaimnieks nav spējīgs segt izmaksas, bet patērētāji par produktu maksā piecas reizes vairāk, nekā saņem zemnieks, Čehijas zemkopības ministrs apgalvo, ka ir neiespējami regulēt cenu robežas veikalos. Noteikt ierobežojumus nozīmē to pašu, ko regulēt cenas. Tāpēc domājams, ka šāda regulēšana nenotiks.

Atbildot uz COPA prezidenta Žana-Mišela Lemetjē jautājumu, vai vajadzētu turpināt palielināt ražošanas apjomus lauksaimniecībā, ja redzam, ka nav realizācijas tirgus, P.Gandalovičs uzsver: “Tie, par ko jūs runājat, ir veselības pārbaudes jautājumi, un domāju, ka mūsu prezidentūras laikā netiks no jauna atvērta Veselības pārbaudes procedūra. Ja šobrīd ir krīze, mums ir jāizmanto visas iespējas un jālūdz Eiropas Komisiju izmantot visus pasākumus, kas ir iespējami.”

 

Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!