• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dabasgāzes tarifu noteikšanas sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2009., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188297

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par dalību parlamentu apmaiņas programmā

Vēl šajā numurā

26.02.2009., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dabasgāzes tarifu noteikšanas sistēmu

 

Saeimas Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma izstrādes apakškomisija 18.februārī pauda viedokli, ka jāpārskata dabasgāzes tarifu noteikšanas sistēma, jo patlaban izveidojusies absurda situācija, ka Latvijas iedzīvotājiem par gāzi no Inčukalna pazemes gāzes krātuves jāmaksā krietni vien vairāk nekā kaimiņiem Igaunijā.

Tāpat deputāti izteica neizpratni par gāzes piegādāja praksi iekasēt maksu par dabasgāzes apgādes sistēmas uzturēšanu un apkalpošanu arī tad, ja patērētājs pats samaksājis par gāzes pieslēguma ierīkošanu, piemēram, līdz savai privātmājai.

 “Īsti pareizi nav, ka par vienu un to pašu gāzi divu kaimiņvalstu iedzīvotāji maksā ļoti atšķirīgi. Nav arī izprotams, kāpēc cilvēkiem jāmaksā par gāzes sistēmas apkalpošanu, ja piegādātāja pārstāvis paretam ierodas pie patērētāja mājās un, neko nepārbaudot, tikai sastāda aktu un izraksta rēķinu,” norādīja apakš­komisijas deputāts Jānis Dukšinskis.

Vaicāti par atšķirīgajiem Inčukalna gāzes tarifiem Igaunijā un Latvijā, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji deputātus informēja, ka tam pamatā ir vairāki iemesli. Viens no tiem saistīts ar to, ka gāzes patērētājiem Latvijā jāmaksā par gāzes piegādi un infrastruktūras apkalpošanu, bet kaimiņvalstī maksa par sistēmu uzturēšanu iekļauta mājas apsaimniekošanas izdevumos.

Uz deputātes Ilmas Čepānes jautājumu par to, cik tad igauņiem papildus komunālajiem maksājumiem jāmaksā par gāzes piegādi, SPRK pārstāvji atbildēt nevarēja.

Tāpat atšķirības gāzes cenā veidojas, tarifu aprēķināšanā abās valstīs izmantojot dažādas metodikas. Latvijā gāzes tarifi mazajiem patērētājiem tiek pārskatīti reizi deviņos mēnešos, bet Igaunijā – reizi sešos mēnešos, deputātiem skaidroja SPRK priekšsēdētāja Valentīna Andrējeva.

Deputāts Oskars Spurdziņš apakškomisijas sēdē atzina, ka “situācijā, kad naftas cenas aug, Latvija par Inčukalnā iepriekš uzkrāto gāzi maksā mazāk, savukārt, kad naftas cena sarūk, tad nedaudz vairāk, tāpēc stabilitātes dēļ šo sistēmu nevajadzētu izjaukt”.

No šā gada 1.janvāra mājsaimniecības, kuras gadā izmanto līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, par vienu kubikmetru maksā 0,53463 latus. Savukārt Igaunijas iedzīvotājiem viens kubikmetrs Inčukalna gāzes patlaban izmaksā vidēji 30 santīmus, liecina gāzes piegādātāju informācija.

 “Lai novērstu iepriekšminēto situāciju, būtu jāgroza vairāki normatīvie akti. Tāpēc mēs nolēmām aicināt Ekonomikas ministriju izvērtēt dabasgāzes tarifu mājsaimniecībām noteikšanas sistēmu, lai pēc divām nedēļām atkārtoti lemtu par iespējamajiem apakškomisijas priekšlikumiem grozījumiem normatīvajos aktos,” rezumēja apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Lagzdiņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!