• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kompleksu atbalstu vietējiem ražotājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2009., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Mali vēstnieka iepazīšanās vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

26.02.2009., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kompleksu atbalstu vietējiem ražotājiem

 

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 18.februārī, diskutējot par tirgotāju uzlikto piecenojumu pamatpārtikas precēm ierobežošanu, rosināja izpildvaru uz kompleksu rīcību vietējo ražotāju atbalstam.

 “Latvijas ražotāju un patērētāju atbalstīšana izpildvarai ar visiem tās rīcībā esošajiem instrumentiem jārisina kompleksi un ātri. Jau tuvākajā laikā atgriezīsimies pie šodien izskanējušajiem jautājumiem, piemēram, par nesamērīgi ilgiem tirgotāju norēķinu termiņiem ar piegādātājiem. Savukārt, pirms lemt par iespēju ierobežot tirgotāju uzcenojumu pārtikas precēm, divu nedēļu laikā sagaidīsim detalizētu Ekonomikas ministrijas atzinumu,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Guntis Blumbergs.

Komisijas priekšsēdētāja biedra Venta Armanda Kraukļa priekšlikums paredz noteikt maksimāli iespējamo tirgotāju piecenojumu pamatpārtikas precēm 8–10 procentu apmērā.

 “Ierosinājums nav viennozīmīgs, taču ir profesionālas diskusijas vērts. Piemēram, Vācijā paši veikali pamatpārtikas precēm uzliek ļoti nelielu piecenojumu un pelna uz citu preču tirdzniecības rēķina. Samazinot veikalu uzlikto piecenojumu, pamatpārtikas preces kļūtu lētākas par 15–20 procentiem,” uzsvēra priekšlikuma autors V.A.Krauklis.

Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis un vienlaikus uzņēmuma “Rimi Latvia” vadītājs Valdis Turlais šādu ieceri raksturoja kā labu, taču esot rūpīgi jāizvērtē arī iespējamie blakusefekti. Šādi ierobežojumi var nedot vietējās produkcijas noieta pieaugumu, jo bieži vien importētās pārtikas iepirkuma cenas ir zemākas, taču tai tirgotāji piemēro lielāku uzcenojumu. Ja uzcenojums tiks vienādots, rezultātā ievestās pārtikas cenas veikalu plauktos būs zemākas, norādīja V.Turlais.

Ražotāju un pārstrādātāju pārstāvji, raksturojot situāciju, uzsvēra, ka jau šobrīd tirgotāju uzcenojumi ne vienmēr ir lieli un, ja tiks noteikti maksimālie uzcenojuma griesti, pastāv risks, ka tirgotāji uz ražotāju pleciem pārliks vēl papildu izmaksas.

Runājot par atbalstu ražotājiem, Konkurences padomei ciešāk jāraugās, lai likuma spēku guvušais aizliegums tirgotājiem piemērot netaisnīgus līguma nosacījumus attiecībā uz ražotājiem un piegādātājiem tiktu konsekventāk īstenots dzīvē, norādīja komisijas deputāts Dzintars Zaķis.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!