• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vecāku pabalsta iespējamo samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2009., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Informācija par 2009. gada 19. februāra sēdi

Vēl šajā numurā

26.02.2009., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vecāku pabalsta iespējamo samazināšanu

 

Saeimas Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisija 24.februārī ar atbildīgajām institūcijām diskutēja par iespējamo vecāku pabalsta samazināšanu.

Apakškomisijas priekšsēdētājs Jānis Dukšinskis norādīja, ka neviens no deputātiem nevēlas, lai tiktu samazināts vecāku pabalsts, taču šajā ekonomiskajā situācijā ir jādomā par to, vai vajadzētu vienlaikus ļaut saņemt algu un pabalstu pilnā apmērā. Tomēr viņš atgādināja: ja salīdzina mūsu ģimeņu atbalsta sistēmu ar citām valstīm, tad tieši vecāku pabalsts ir viena no tām lietām, ar ko mēs varam lepoties.

Kā uzskata apakškomisijas deputāte Ingrīda Circene, jebkuram lēmumam ir jābūt vērstam uz izmaksu efektivitāti, taču lēmums mazināt vecāku pabalstu nav pārdomāts. Pabalsta samazināšana pašreizējos apstākļos, kad palielinās bezdarba līmenis un samazinās vecāku ienākumi, ir nepieļaujama.

Vecāku apvienības “Māmiņu klubs” veiktā aptauja liecina, ka 56 procenti Latvijas ģimeņu ir domājušas par izbraukšanu no valsts ar visu ģimeni, savukārt četriem procentiem ģimeņu ir reāls plāns pamest Latviju jau tuvākajā laikā. Pieaugot kredītu slogam un bezdarbam, šī situācija varētu pasliktināties, turklāt, atņemot “drošības spilventiņu”, daudzas ģimenes varētu nonākt uz ielas, uzskata apvienības “Māmiņu klubs” vadītāja Sandija Salaka.

Komisijas sēdē Labklājības ministrijas (LM) pārstāvji norādīja, ka jau šobrīd ir skaidrs, ka sociālajā budžetā iztrūkums būs lielāks, nekā iepriekš prognozēts, ko ir veicinājis bezdarba līmeņa pieaugums. Kā uzsvēra LM parlamentārais sekretārs Uldis Augulis, 19.februārī tika reģistrēts simttūkstošais bezdarbnieks un šobrīd ir ārkārtīgi svarīgi domāt par to, kā nodrošināt sociālo palīdzību visām sociāli neaizsargātajām grupām.

Komisijas deputāts Andris Bērziņš apliecināja, ka šāda veida diskusijas ir ārkārtīgi svarīgas, tomēr par tām nevajadzētu aizmirst arī tad, kad tiks skatīti budžeta grozījumi, kas paredz samazināt izmaksas atbilstoši Starptautiskā valūtas fonda prasībām. “Mums jābūt spējīgiem līdz galam aizstāvēt savas intereses, un nākotnē ir gaidāmas nopietnas sarunas ar Valūtas fondu, lai mēs varētu saglabāt to labo, ko pēdējo gadu laikā esam radījuši,” sacīja A.Bērziņš.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!