• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par nelegālo imigrantu nodarbināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2009., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188258

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts zemes dienests: Par ģeotelpiskās informācijas sistēmas izveidi

Vēl šajā numurā

25.02.2009., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par nelegālo imigrantu nodarbināšanu

 

Eiropas Parlaments 19.februārī galīgajā balsojumā atbalstīja direktīvu, kas ES līmenī noteiks minimālās sankcijas par nelegālo imigrantu nodarbināšanu – no naudas sodiem līdz kriminālatbildībai. Par sākotnējā likumprojekta grozījumiem Parlaments jau bija nobalsojis 4.februārī, tomēr galīgo balsojumu deputāti atlika uz 19.februāri, lai direktīvai pievienotu deklarāciju par apakšuzņēmēju atbildību.

Saskaņā ar direktīvu pierādītas vainas gadījumā darba devējam būs jāatmaksā iepriekšējā gadā saņemtais valsts atbalsts, soda nauda atkarībā no nodarbināto nelegālo imigrantu skaita un summas, ko darba devējs būtu maksājis nodokļos un nodevās tad, ja viņš darbiniekus būtu nodarbinājis likumīgi.

Atbilstošos gadījumos būs arī jāsedz izdevumi par repatriāciju. Eiropas Parlaments panāca, ka nodarbinātajiem pašiem nebūs jāsāk procedūras darba neizmaksātās samaksas saņemšanai: tās jānodrošina valsts iestādēm. Parlaments turklāt vēlējās, lai dalībvalstis veiktu pasākumus, kas mudinātu nelegāli nodarbinātos iesniegt sūdzības par nelikumībām. Nelegālajiem imigrantiem, ja tie tiesu procedūrā sadarbosies, būs iespēja iegūt pagaidu uzturēšanās tiesības.

Kriminālsodus paredzēts noteikt darba devējiem, kas pārkāpumus atkārto, nodarbina lielu skaitu nelegālo imigrantu, ekspluatācijas gadījumos, kā arī tad, ja nodarbinātais ir cilvēktirdzniecības upuris vai nepilngadīgais.

Eiropas Savienībā ir nodarbināti no 4,5 līdz 8 miljoniem nelegālu imigrantu, jo īpaši tādās nozarēs kā celtniecība, lauksaimniecība, tūrisms un sabiedriskā ēdināšana. Jaunās direktīvas mērķis ir apkarot nelegālo imigrāciju, veicinot likumīgus nodarbinātības ceļus. Direktīva veido daļu no plašāka imigrācijas pasākumu kopuma. Parlaments pagājušajā gadā pieņēma arī likumprojektus par nelegālo imigrantu izraidīšanu un t.s. zilajām kartēm augsti kvalificēta darbaspēka piesaistei.

Lai likumprojektu pieņemtu, Parlamentam un dalībvalstīm jāpanāk vienošanās. Parlaments jau iepriekšējā plenārsēdē atbalstīja redakciju, par ko tas bija neformāli vienojies ar dalībvalstu pārstāvjiem ES Padomē. Pēc tam, kad direktīva būs oficiāli publicēta, dalībvalstīm tās prasības savos tiesību aktos būs jāievieš divu gadu laikā.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!