• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par valsts makroekonomikas attīstības prognozēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2009., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188025

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sabiedriskā labuma organizācijām

Vēl šajā numurā

19.02.2009., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par valsts makroekonomikas attīstības prognozēm

 

Finanšu ministrija (FM), saskaņojot ar Latvijas Banku un Ekonomikas ministriju, ir aktualizējusi makroekonomiskās attīstības scenāriju 2009.gadam. Konsultācijas notikušas arī ar privātā sektora ekspertiem. Diskutējot par dažādiem iespējamiem attīstības scenārijiem, eksperti vienojās, ka izvēlētajam bāzes scenārijam ir jāatspoguļo būtiskākie attīstības riski.

Analītiķi paredz, ka šogad iekšzemes kopprodukta samazinājums būs 12% salīdzināmās cenās. Skaidrojot attīstības scenāriju, finanšu ministrs Atis Slakteris uzsver: “Makroekonomikas ietvars tika pārskatīts vairākkārt, jo prognozes jāgatavo īstermiņa režīmā. To ietekmē ārējās vides pasliktinājums, arī eksporta samazinājums. Aizvien vājākas kļūst patēriņa un investīciju pozīcijas. Negatīvu izaugsmi sagaida arī visas svarīgākās Latvijas tirdzniecības partnervalstis gan Eiropas Savienībā, gan austrumos. Globālā finanšu krīze ir skārusi visu nozīmīgāko pasaules valstu ekonomikas.

Ņemot vērā pieprasījuma kritumu un pasaules cenu attīstību, eksperti prognozē, ka inflācijas līmenis 2009.gadā strauji samazināsies, īpaši sākot no vasaras. Gada vidējā inflācija varētu samazināties līdz 3,3%.

Arīdzan tiek prognozēts, ka situācija darba tirgū turpinās pasliktināties, samazinoties nodarbināto skaitam un augot bezdarbam. Gada vidējais reģistrētā bezdarba līmenis varētu sasniegt 12,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Importa samazinājums nodrošinās maksājumu bilances tekošā konta deficīta samazinājumu līdz 7,3% no IKP.

Šīs nedēļas laikā finanšu ministrs Atis Slakteris iepazīstinās Ministru kabineta locekļus ar aktualizētajām makroekonomikas prognozēm 2009.gadam. Makroekonomikas rāmis ir pirmais posms budžeta grozījumu sagatavošanā, kurus valdība plāno Saeimā iesniegt līdz 31.martam.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!