• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sabiedriskā labuma organizācijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2009., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187989

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Igaunijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

19.02.2009., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sabiedriskā labuma organizācijām

 

Finanšu ministrija (FM) atgādina, ka saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likumu sabiedriskā labuma organizācijām ir pienākums katru gadu ne vēlāk kā līdz 31.martam iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iepriekšējā gada darbības pārskatu, kuram pievieno gada finanšu pārskatu. Veidlapu paraugi ir pieejami FM mājaslapā, kā arī VID mājaslapā sadaļā “Gada pārskati”.

No 2005. līdz 2008.gadam Finanšu ministrija, pamatojoties uz Sabiedriskā labuma komisijas sniegtajiem atzinumiem par sabiedriskā labuma statusa piešķiršanu, ir pieņēmusi lēmumu sabiedriskā labuma statusu piešķirt 1288 organizācijām, kā arī 18 organizācijām tika piešķirta papildu sabiedriskā labuma darbības joma.

Pamatojoties uz FM iesniegtajām sabiedriskā labuma organizāciju atskaitēm par 2007.gadu, šo organizāciju saņemto ziedojumu kopsumma bija 42 143 471 lats, savukārt izlietojuma kopsumma – 35 312 106 lati. Atbalstīta galvenokārt tika sporta, kultūras, izglītības un zinātnes nozare, kā arī dažādas sociālās sfēras, piemēram, labdarība un veselības aprūpe.

Pēc nevalstisko organizāciju juridiskā statusa sadalījuma no sabiedriskā labuma organizācijām 79% ir biedrības, 14% – nodibinājumi un 7% ir reliģiskās organizācijas. Savukārt pēc teritoriālā plānojuma sabiedriskā labuma organizācijas statuss ir 715 organizācijām Rīgā, 278 – Vidzemē, 134 – Kurzemē, 93 – Zemgalē un 68 nevalstiskajām organizācijām Latgalē.

Ja ziedotājs sabiedriskā labuma organizācijai ir juridiska persona, tas ir tiesīgs izmantot likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” noteiktās nodokļu atlaides, tas ir, samazināt uzņēmuma ienākuma nodokli par 85% no ziedotās summas. Savukārt, ja ziedotājs ir fiziska persona, tad saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” tas ir tiesīgs no ienākuma, kas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, atskaitīt ziedojuma summu. Lai ziedotāji varētu izmantot nodokļu atlaides, organizācijām piesaistītie ziedojumi jāizmanto FM lēmumā norādītajai sabiedriskā labuma darbībai.

Pirms statusa pieprasīšanas un dokumentu iesniegšanas vēlams uzmanīgi iepazīties ar sabiedriskā labuma statusu reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, kā arī rūpīgi izvērtēt organizācijas darbības atbilstību sabiedriskā labuma organizāciju likuma prasībām.

Katras sēdes darba kārtība un sabiedriskā labuma statusu saņēmušo organizāciju saraksts tiek ievietots FM mājaslapā. Turpat pieejama papildu informācija par sabiedriskā labuma statusu un Sabiedriskā labuma komisijas darbu.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!