• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Igaunijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.02.2009., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/188024

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Kurdistānas vides ministra darba vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

19.02.2009., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Igaunijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā

 

IGAUNIS1.JPG (18480 bytes)
Vakar, 18.februārī, oficiālā vizītē Latvijā bija ieradies Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets. Attēlā: Igaunijas ārlietu ministrs un Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš, noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Pie ārlietu ministra:

18.februārī ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministru Urmasu Paetu, kurš bija ieradies oficiālā vizītē Latvijā.

Ministri pārrunāja Latvijas un Igaunijas divpusējo attiecību aktualitātes, uzsverot jau tradicionāli labi attīstījušos dialogu. Runājot par ekonomiskās sadarbības paplašināšanu, M.Riekstiņš uzsvēra, ka Igaunija ir būtisks un nozīmīgs Latvijas partneris gan eksporta, gan importa jomā, kā arī savstarpēju investīciju piesaistē.

Saistībā ar Latvijas iekšpolitiskām norisēm M.Riekstiņš atzīmēja Igaunijas solidaritāti, saskaroties ar ekonomiskiem izaicinājumiem. Savukārt U.Paets informēja par Igaunijas plānotajiem pasākumiem ekonomiskās situācijas stabilizēšanā, tostarp valsts budžeta samazināšanu.

Latvijas un Igaunijas ārlietu ministri apmainījās viedokļiem par valstu sadarbību reģionālā un starptautiskā līmenī. M.Riekstiņš un U.Paets bija vienisprātis, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā jādomā par ciešākas sadarbības iespējām ārvalstīs, kā paraugu minot savstarpējo atbalstu konsulārajos jautājumos. M.Riekstiņš informēja, ka pašreiz Latvija pārstāv Igauniju vīzu izsniegšanā Azerbaidžānā, Kazahstānā un Uzbekistānā, norādot uz iespēju sadarbību paplašināt. M.Riekstiņš un U.Paets pārsprieda izredzes veidot abu valstu kopīgas vēstniecības, kur strādātu Latvijas un Igaunijas diplomāti. M.Riekstiņš kā vienu no iespējām minēja Tuvo Austrumu reģionu, Ēģiptes Arābu Republikas galvaspilsētu Kairu, kur Latvijai ir vēstniecība. M.Riekstiņš norādīja, ka tuvākajā laikā Latvijas un Igaunijas ārlietu ministriju ekspertiem šajā jautājumā būs papildu konsultācijas.

Sarunas laikā uzmanība tika pievērsta jautājumam par ES stratēģiju Baltijas jūras reģionam. M.Riekstiņš uzsvēra, ka topošajai stratēģijai būs nozīmīga loma Baltijas jūras reģiona ilgtspējīgas attīstības un konkurētspējas veicināšanā.

Puses pārrunāja ar enerģētiku saistītos jautājumus, īpašu uzmanību pievēršot Baltijas enerģētikas tirgus starpsavienojumu plānam, kura mērķis būtu piedāvāt risinājumus reģiona enerģētiskās izolētības novēršanai. M.Riekstiņš uzsvēra, ka Latvijas skatījumā prioritāra ir vienota Baltijas elektroenerģijas tirgus izveide.

M.Riekstiņš un U.Paets apmainījās viedokļiem par valstu attiecībām ar Krieviju gan divpusējā formātā, gan Eiropas Savienības un NATO ietvaros, kā arī par ieguldījumu situācijas stabilizēšanā Afganistānā.

M.Riekstiņš un U.Paets parakstīja kopīgo paziņojumu par Latvijas un Igaunijas ārlietu ministriju Tulkotāju balvas iedibināšanu. balvas uzdevums ir sekmēt ne vien daiļliteratūras, bet arī politisko, valodniecisko, populārzinātnisko, vēsturisko, socioloģisko, memuāru un cita rakstura tekstu tulkošanu, akcentēt latviešu un igauņu valodas prasmes nozīmību, kā arī stimulēt latviešu–igauņu un igauņu–latviešu jauno tulkotāju darbu. 

Sarunas gaitā U.Paets uzaicināja ārlietu ministru Māri Riekstiņu ierasties oficiālā vizītē Igaunijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Pie Valsts prezidenta:

Valsts prezidents Valdis Zatlers 18.februārī Rīgas pilī tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministru Urmasu Paetu. Abas amtpersonas augstu novērtēja Latvijas un Igaunijas divpusējās attiecības, īpaši izceļot lielisko abu valstu diplomātisko pārstāvniecību sadarbību.

Pārrunājot globālās ekonomiskās krīzes ietekmi Latvijā un Igaunijā, abu valstu pārstāvji atzīmēja, ka pašreizējā situācijā valstis ir tik cieši saistītas, ka ir kļuvušas savstarpēji atkarīgas un ekonomiskā lejupslīde vienā valstī neizbēgami negatīvi atsaucas arī uz kaimiņvalstīm.

Sarunu gaitā tika apspriesti arī elektroenerģijas apgādes reģionālie projekti. Valsts prezidents īpaši uzsvēra kopīgas Baltijas elektrības pārvades sistēmas operatora izveides nepieciešamību, aicinot Igauniju aktīvi piedalīties Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojuma plāna īstenošanā.

Noslēgumā Igaunijas ārlietu ministrs atkārtoja, ka ar prieku gaida Latvijas Valsts prezidenta valstsvizīti Igaunijā 7.–8.aprīlī.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja:

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze 18.februārī tikās ar Igaunijas Republikas ārlietu ministru Urmasu Paetu.

Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka starp abām valstīm valda ļoti labas attiecības visās jomās. To var teikt gan par parlamentu sadarbību, gan par ekonomiskajām un kultūras saitēm. “Kā politiķis, kas cieši iestājas par valstu sadarbību reģionālā formātā, esmu pārliecināts, ka mēs esam spēcīgi tad, kad strādājam kopā, nevis atsevišķi,” teica G.Daudze.

Igaunijas ārlietu ministrs apstiprināja Latvijas un Igaunijas veiksmīgo sadarbību, piebilstot, ka arī starp abu kaimiņvalstu iedzīvotājiem valda savstarpējas simpātijas.

Pārrunājot pasaules ekonomiskās krīzes izraisītās sekas abās valstīs, U.Paets informēja, ka Igaunijas parlaments šopiektdien plāno lemt par valsts izdevumu samazinājumu 10 procentu apmērā. Reizē parlamentā notiks arī uzticības balsojums Igaunijas valdībai.

Igaunijas ārlietu ministrs piezīmēja, ka krīze Igaunijai nesusi arī pozitīvas iezīmes, piemēram, valstī ir būtiski samazinājusies inflācija, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai ieviestu eiro.

Saeimas preses dienests

 

IGAUNIS2.JPG (16158 bytes)
Vakar, 18.februārī, Ārlietu ministrijā: Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets un Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (centrā). Un tā kā Latvijā vakar risinājās jauniešu karjeras izvēles veicināšanas projekts “Ēnu diena 2009”, Latvijas ārlietu ministru pavadīja viņa “ēnas” – Rīgas valsts 1.ģimnāzijas skolnieks Bruno Vāvers un Gulbenes rajona Lejasciema vidusskolas skolniece Aija Gusare
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!