• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Tadžikistānas Republikas prezidenta valstsvizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2009., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187643

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: Par vienotu elektroenerģijas tirgu Baltijas valstīs

Vēl šajā numurā

11.02.2009., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Tadžikistānas Republikas prezidenta valstsvizīti Latvijā

 

01.JPG (14482 bytes)
Tadžikistānas Republikas prezidents Emomali Rahmons Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Lilitas Zatleres kundzes rīkotajās valsts vakariņās par godu augstajam viesim Melngalvju namā pirmdien, 9.februāra vakarā
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.

Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts valsts vakariņās par godu Tadžikistānas Republikas prezidentam 2009.gada 9.februārī:

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks šovakar sveikt savu viesi Tadžikistānas Republikas prezidentu Emomali Rahmonu. Šī Tadžikistānas prezidenta pirmā valstsvizīte Latvijā ir apliecinājums vēlmei veidot aktīvas un dinamiskas attiecības starp mūsu valstīm.

Jūsu šodienas vizīte, prezidenta kungs, ir sākums jaunam mūsu dialoga posmam, ko raksturo sakaru nostiprināšanās starp abu valstu amatpersonām un uzņēmējiem. Mēs nedrīkstam apstāties pie sasniegtā, ir nepieciešams regulāri noteikt jaunas prioritātes un mērķus. Īpaši šajā pasaules ekonomiskās krīzes laikā.

Būtisku impulsu mūsu valstu ekonomiskajai sadarbībai dos šodien parakstītais līgums par savstarpēju neaplikšanu ar dubultiem nodokļiem. Esmu pārliecināts, ka mūsu valstu uzņēmēji spēs nodibināt abpusēji izdevīgus ilgtermiņa kontaktus un izmantot radītās sadarbības iespējas. Spēs izmantot gan Latvijas stratēģisko ģeogrāfisko stāvokli ar tās attīstītajām ostām, gan tranzīta infrastruktūru ceļā no austrumiem uz Eiropas Savienības kopējo tirgu, gan Tadžikistānas resursu bagātības un augošo tirgu. Latvija, būdama Eiropas Savienības dalībvalsts, darīs visu nepieciešamo, lai atbalstītu Tadžikistānas un Eiropas Savienības dialogu un sadarbību.

Latvijas un Tadžikistānas attiecības vieno kopīgi centieni nodrošināt mieru un stabilitāti Afganistānā. Tadžikistānu no Afganistānas šķir 1200 kilometru gara robeža. Izvērtējot mūsu valstu līdz šim sasniegto drošības un labklājības jomā Afganistānā, Latvija atzinīgi vērtē Tadžikistānas ekspertu redzējumu situācijas attīstībai Afganistānā. Tikai ņemot vērā Afganistānas kaimiņu tautu ieteikumus, kas balstīti arī vēsturiskajā pieredzē, iespējams kopīgs darbs pie situācijas stabilizācijas Afganistānā un šīs valsts attīstības veicināšanas.

To, ka ievērojamais attālums, kas šķir mūsu valstis, nav šķērslis iepazīt vienam otru, ir apliecinājuši Latvijas alpīnisti, kas ne vienu reizi vien ir iekarojuši Tadžikistānas kalnu virsotnes. Pasaulē nav daudz virsotņu, kas būtu nosauktas kādas valsts vārdā. Tadžikistānā viena no Pamira kalnu virsotnēm, kas atrodas vairāk nekā 6000 metru augstumā, nes Latvijas vārdu! Tas liecina par abu valstu siltajām līdzšinējām attiecībām. Atļaujiet, prezidenta kungs, izmantot gadījumu un pateikties jums par šīs smailes neseno nosaukuma nomaiņu atbilstoši šodienas realitātei.

Latviju un Tadžikistānu vieno arī daudzas citas virsotnes, kas kopīgi iekarojamas ekonomikā, politikā un kultūrā.

Kalnu vilinājums nav vienīgais elements, kas var saistīt mūsu iedzīvotājus. Pārsteidzošu kopību varam atrast mūsu tradīcijās kopt vēsturiskās kultūras vērtības, pietātē pret folkloru. Arī dzejas tradīcijas ir vienlīdz svarīgs elements kā tadžiku, tā arī latviešu kultūrā. Latviešu un tadžiku kultūru dažādība sniedz unikālu starpkultūru saskarsmes iespēju, ļauj mums mācīties un bagātināties vienam no otra.

Eiropa un Centrālāzija jau izsenis savstarpēji ir bagātinājušās kultūrā, zinātnē, izglītībā. Arī pašlaik sadarbība izglītībā ieņem svarīgu vietu Eiropas Savienības, līdz ar to arī Latvijas, Centrālāzijas stratēģijā. Esmu pārliecināts, ka mūsu augstskolu un zinātnieku sadarbībai ir liela nākotne.

Prezidenta kungs! Pateicos jums par interesantajām un auglīgajām šīsdienas sarunām!

Atļaujiet man, prezidenta kungs, izteikt cerību, ka nākotnē mūsu valstis un tautas piedzīvos raženu uzplaukumu. Pacelsim glāzi par Latvijas un Tadžikistānas valstu draudzību un sadarbību. Par mūsu tautu nākotni un labklājību!

Par jūsu, prezidenta kungs, veselību!

 

Tadžikistānas Republikas prezidenta Emomali Rahmona tosts Latvijas Valsts prezidenta rīkotajās valsts vakariņās 2009.gada 9.februārī:

Augsti godājamais prezidenta kungs!

Dārgie Latvijas draugi!

Dāmas un kungi!

Pirmkārt, gribētu apliecināt mūsu dziļo pateicību par jūsu izrādīto viesmīlību, ar ko vienmēr ir bijusi slavena svētīgā Latvijas zeme. Siltu uzņemšanu un rūpes, ko izjūtam kopš mūsu vizītes pirmā brīža, vērtējam kā patiesas draudzības, abpusējas cieņas un simpātijas apliecinājumu.

Šīs laika pārbaudītās tradīcijas veido stipru pamatu Tadžikistānas un Latvijas draudzībai. Esmu pārliecināts, ka uz šā pamata mēs kopā uzcelsim varenu un izturīgu ēku, kas būs veidota no konkrētiem darbiem.

Tadžikistāna tic, ka svaigas vēsmas piešķiršana ciešu kontaktu veidošanai starp mūsu valstīm, abpusējo interešu ievērošana un pūliņu saskaņošana bagātinās sadarbību mūsu tautu labā.

Šīsdienas tikšanās un sarunas, kas bija konstruktīvas un noritēja savstarpējas saprašanās garā, skaidri parādīja mūsu kopīgo gatavību sekmēt attiecību paplašināšanos starp abām valstīm.

Sarunu vadmotīvu noteica abpusējā tieksme pēc ievērojamā potenciāla pilnīgākas izmantošanas, paplašinot un padziļinot mūsu valstu sadarbību visdažādākajās jomās.

Ceru, ka jau tuvākajā nākotnē spēsim parādīt mūsu tautām divpusējās sadarbības bagātīgos augļus, kas atbilst abu valstu pamatinteresēm.

Dārgie draugi!

Ar lielu prieku gribu uzsaukt tostu:

• par draudzīgās Latvijas uzplaukumu un tās tautas labklājību,

• par mana drauga, Latvijas Republikas Valsts prezidenta Valda Zatlera kunga, veselību,

• par visu Latvijas draugu veselību,

• par turpmākas sadarbības starp Tadžikistānas Republiku un Latvijas Republiku attīstību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!