• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Tadžikistānas Republikas prezidenta valstsvizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Tiesībsarga biroja informāciju arī "vieglajā valodā"

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Tadžikistānas prezidenta valstsvizīti Latvijā

 

04.JPG (11258 bytes)
Vakar, 9.februārī, Rīgas pilī: Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers, sirsnīgi sveicot Tadžikistānas Republikas prezidentu Emomali Rahmonu, kurš ieradies valstsvizītē Latvijā, kas ir pirmā šāda līmeņa Tadžikistānas augstākā valstsvīra vizīte mūsu valsts vēsturē
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera un Tadžikistānas Republikas prezidenta Emomali Rahmona
Kopīgais paziņojums

Atbildot uz Latvijas Republikas prezidenta Valda Zatlera ielūgumu, Tadžikistānas Republikas prezidents Emomali Rahmons no 8. līdz 9.februārim uzturējās valstsvizītē Latvijas Republikā.

Abu valstu prezidentu tikšanās laikā tika pārrunāti aktuālie divpusējo attiecību un savstarpēji interesējošie starptautiskie jautājumi un apliecināta abpusējā vēlme stiprināt Latvijas un Tadžikistānas attiecības, kā arī mieru un stabilitāti reģionālā un pasaules mērogā.

Latvijas un Tadžikistānas valstu vadītāji vienojās veltīt visas pūles savstarpēji izdevīgas ekonomiskās sadarbības un tirdzniecības turpmākā attīstīšanā. Kā perspektīvas turpmākās sadarbības jomas tika minētas ķīmijas rūpniecība, informāciju un komunikāciju tehnoloģijas, būvniecības un pārtikas industrija, kā arī tekstilražošana.

Sarunu laikā tika norādīts uz Latvijas transporta infrastruktūras attīstības augsto līmeni. Šajā sakarā valstu vadītāji atzīmēja, ka Latvijas transporta–tranzīta potenciāla izmantošana iekļaujas koncepcijā par austrumu–rietumu tranzīta koridoru.

Sarunās liela uzmanība tika pievērsta iespējām aktivizēt politisko dialogu starp Tadžikistānas Republiku un Latvijas Republiku, starpvaldību un starpparlamentu sadarbību, kā arī konsultācijas abām pusēm svarīgos divpusējo attiecību un starptautiskajos jautājumos.

Tikšanās laikā abi prezidenti pārrunāja līgumtiesiskās bāzes nozīmību starp Latviju un Tadžikistānu un pauda atbalstu turpmākai tiesisko attiecību attīstībai starp abām valstīm. Puses parakstīja arī starpvaldību līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem, kā arī nolīgumu par gaisa satiksmi. Tika parakstīts arī sadarbības protokols starp abu valstu ārlietu ministrijām.

Abu valstu vadītāji atzīmēja Latvijas un Tadžikistānas pozīciju līdzību svarīgākajos reģionālajos un starptautiskajos jautājumos.

Nosodot terorisma aktus, kas apdraud mieru un drošību, puses izteica atbalstu starptautiskās sabiedrības pūlēm cīņā ar starptautisko terorismu visās tā formās un izpausmēs, kā arī apliecināja gatavību pastiprināt savu sadarbību šajā jomā. Tāpat atbalsts tika izteikts narkotisko vielu un organizētās noziedzības izplatības novēršanai un miera nodrošināšanai Afganistānā. Puses norādīja, ka tās arī turpmāk iesaistīsies stabilitātes un sociālekonomiskās reabilitācijas nodrošināšanā šajā valstī.

Puses uzsvēra, ka ir nepieciešams attīstīt sadarbību Eiroatlantiskās partnerības padomes un “Partnerattiecības mieram” ietvaros, lai veicinātu drošības un stabilitātes uzturēšanu pasaulē. Latvija atbalsta Tadžikistānas un NATO sadarbību Individuālās partnerības rīcības plāna ietvaros.

Abu valstu vadītāji atzinīgi novērtēja ES pieņemto stratēģiju Centrālāzijai un atzina, ka izglītības iniciatīva, likumu varas iniciatīva, dialogs par enerģētikas un ūdens resursu jautājumiem, kā arī politiskais dialogs ārlietu ministru līmenī ir stratēģijas daudz ciešākām un produktīvākām ES attiecībām ar Centrālāzijas valstīm.

 

Parakstīts Rīgā 2009.gada 9.februārī, divos eksemplāros,

katrs latviešu un tadžiku valodā.

Latvijas Valsts prezidents V.Zatlers

Tadžikistānas Republikas prezidents E.Rahmons

 

01.JPG (22873 bytes)
Vakar, 9.februārī, ar svinīgo godasardzi pie Rīgas pils par godu Tadžikistānas Republikas prezidentam Emomali Rahmonam, sākās mūsu valsts vēsturē pirmā Tadžikistānas prezidenta valstsvizīte
Foto:VPPD

 

Pie Valsts prezidenta:

Vakar, 9.februārī, ar oficiālo sagaidīšanas ceremoniju pie Rīgas pils sākās Tadžikistānas Republikas prezidenta Emomali Rahmona valstsvizīte Latvijā. Mūsu valsts vēsturē šī ir pirmā Tadžikistānas Republikas prezidenta vizīte un pirmā ienākošā valstsvizītē Latvijā, kopš Valsts prezidents Valdis Zatlers stājies amatā.

Apsveicis E.Rahmonu ar pirmo šāda līmeņa vizīti Latvijas un Tadžikistānas valstu divpusējo attiecību vēsturē, Valsts prezidents V.Zatlers pauda prieku par Tadžikistānas prezidenta iniciatīvu apmeklēt Latviju un izteica cerību, ka šī vizīte kļūs par būtisku impulsu abu valstu attiecību intensificēšanā. Valsts prezidents arī pateicās Tadžikistānas prezidentam par virsotnes “Padomju Latvija” pārsaukšanu Latvijas vārdā.

Abu prezidentu un delegāciju sarunās galvenā uzmanība tika pievērsta Latvijas un Tadžikistānas divpusējās sadarbības paplašināšanai, īpaši tirdzniecisko un ekonomisko sakaru jomā. Valsts prezidents atzīmēja, ka īpaši daudz vēl neizmantotu sadarbības iespēju slēpjas tādās jomās kā informācijas tehnoloģijas un farmācija. “Latvija nav tikai Latvijas tirgus. Mēs esam gatavi būt par vārtiem uz Eiropu,” uzsvēra V.Zatlers.

Pievēršoties starptautisko attiecību jautājumiem, Valsts prezidents atzīmēja, ka Tadžikistāna ir Latvijas partneris Afganistānas stabilizēšanā un attīstībā, un, ņemot vērā mūsu valsts iesaistīšanos NATO misijā šajā valstī, tikai ar Afganistānas kaimiņvalstu aktīvu atbalstu mēs varam cerēt uz šīs misijas veiksmīgu noslēgumu. Tāpat V.Zatlers ar E. Rahmonu pārrunāja sadarbību Eiropas Savienības stratēģijas Centrālāzijai ietvaros un Latvijas gatavību dziļākai iesaistei izglītības un valsts pārvaldes reformu projektos.

Oficiālo sarunu noslēgumā Latvijas un Tadžikistānas prezidenti parakstīja kopējo paziņojumu, kā arī valstu vadītāju klātbūtnē Latvijas un Tadžikistānas amatpersonas parakstīja trīs turpmāku ekonomisko sadarbību veicinošus starpvalstu līgumus:

1) Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem. Līguma mērķis ir novērst nodokļu dubulto uzlikšanu un nodokļu nemaksāšanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

2) Latvijas Republikas valdības un Tadžikistānas Republikas valdības nolīgumu par gaisa satiksmi. Šā līguma mērķis ir veicināt sadarbību starp Latviju un Tadžikistānu gaisa satiksmes jomā.

3) Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas un Tadžikistānas Ārlietu ministrijas sadarbības protokolu. Protokola mērķis ir veicināt divpusējās attiecības un savstarpējās sadarbības paplašināšanos.

LR Ekonomikas ministrijā Latvijas–Tadžikistānas biznesa forumā parakstīta arī “Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Tadžikistānas Tirdzniecības un rūpniecības palātas vienošanās par sadarbību”.

Šis sadarbības līgums paredz abpusēju informācijas apmaiņu par valstu ekonomisko situāciju, uzņēmējdarbību regulējošiem likumdošanas aktiem, veicināt uzņēmēju piedalīšanos izstādēs, organizēt uzņēmēju delegāciju apmaiņu.

Preses konferencē pēc līgumu parakstīšanas abi prezidenti bija vienisprātis, ka abu valstu sadarbībā ir daudzsološas perspektīvas gan starptautiskajos jautājumos, gan divpusējo ekonomisko kontaktu paplašināšanā. Valsts prezidents bija gandarīts par auglīgajām sarunām, kā arī izteica cerību, ka Tadžikistānas prezidentu pavadošā uzņēmēju delegācija un plānotais biznesa forums liks pamatu turpmākai sadarbības aktivizēšanai starp abu valstu uzņēmējiem.

Valstsvizītes turpinājumā prezidenti nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un devās uz LR Ekonomikas ministriju, kur ar uzrunām atklāja Latvijas–Tadžikistānas biznesa forumu. Vakarā Melngalvju namā notika Latvijas Valsts prezidenta un Lilitas Zatleres kundzes rīkotās valsts vakariņas par godu Tadžikistānas Republikas prezidentam.

Tadžikstānas prezidentu valstsvizītē pavada Tadžikistānas Republikas (TR) ārlietu ministrs H.Zarifi, TR prezidenta valsts padomnieks iekšējās politikas jautājumos E.Rahmatullojevs, TR prezidenta valsts padomnieks ekonomiskās politikas jautājumos M.Davlatovs, TR finanšu ministrs S.Nadžmudinovs, TR Valsts investīciju un īpašuma pārvaldes komitejas priekšsēdētājs F.Hamralijevs, TR enerģētikas un rūpniecības ministra pirmais vietnieks P. Muhidinovs, TR Tirdzniecības un rūpniecības palātas priekšsēdētājs Š. Saidovs un 25 Tadžikistānas lielāko uzņēmumu vadītāju un uzņēmēju delegācija.

Valsts prezidenta preses dienests

 

02.JPG (22184 bytes) 03.JPG (15554 bytes)

Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons, apliecinot godu Latvijas tautai, kopā ar Latvijas Valsts prezidentu Valdi Zatleru – noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa Rīgā; Latvijas Okupācijas muzejā – ieklausoties vēsturnieka prof. Heinriha Stroda skaidrojumos par Latvijas vēstures drūmajām lappusēm
Foto: VPPD; Inga Kundziņa, A.F.I.

 

Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Tadžikistānas–Latvijas biznesa forumā Rīgā 2009.gada 9.februārī:

Godātais Tadžikistānas prezidenta kungs,ekselences,

Tadžikistānas un Latvijas uzņēmēji,dāmas un kungi!

Vispirms vēlos pateikties šā biznesa foruma organizatoriem – Tadžikistānas Rūpniecības un Tirdzniecības kamerai, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrai un citām institūcijām, kas strādājušas, lai sarīkotu šo starpvalstu forumu.

Šodien, kad pasaules ekonomikā vērojamas strukturālas pārmaiņas, ir pienācis laiks jaunu iespēju apzināšanai, jaunu izaicinājumu pieņemšanai. Šobrīd ir īstais brīdis atskatīties uz padarīto, izvērtēt rezultātus un, pats būtiskākais, mobilizēt savus spēkus un resursus jaunu ieceru īstenošanai.

Mums ir svarīgi apzināties – attīstību raksturo dinamika un mūsu dzīves stabilitāti veido nemitīga pilnveidošanās, nevis stāvēšana uz vietas.

Šodien veiksmes atslēga ir prasme elastīgi pielāgoties situācijai, spēja pārorientēties uz jaunām jomām un jaunu tirgu apgūšanu. Tāpēc tagad ir piemērots laiks celt gaismā idejas, kas vēl pirms gada vai diviem šķita nerealizējamas, neperspektīvas vai pārdrošas. Jebkura ideja, iniciatīva, kas agrāk nebija aktuāla, tagad var izrādīties izšķiroša attīstībai, ilgtspējai un veiksmīgai starpvalstu sadarbībai. Tieši tādēļ aicinu gan tadžiku partnerus, gan latviešu uzņēmējus būt atvērtiem jaunu kontaktu veidošanā, uzņemties iniciatīvu un uzdrošināties iet jaunus ceļus.

Esmu pārliecināts, ka šā foruma laikā parakstītā vienošanās par sadarbību starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Tadžikistānas Tirdzniecības un rūpniecības palātu radīs stipru pamatu abu valstu uzņēmēju ciešu biznesa attiecību veidošanai.

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks redzēt, ka biznesa forumā piedalās tadžiku partneri no tik daudzām nozarēm. Tas rada lielisku iespēju latviešu uzņēmējiem atrast biznesa partnerus katram savā darbības jomā.

Mūsu līdzšinējo sadarbības veiksmi raksturo konkrēti rādītāji. Apsveicami, ka savstarpējās tirdzniecības apjoms starp mūsu valstīm pēdējos gados būtiski pieaudzis. 2001.gadā Latvijas eksports uz Tadžikistānu veidoja vien 10 tūkstošus dolāru, taču pērngad tas bija jau gandrīz 3 miljoni dolāru. Savukārt Latvijas imports no Tadžikistānas 2007.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu teju trīskāršojies. Tas liecina par to, ka jau šobrīd starp mūsu valstu uzņēmējiem ir izveidojusies veiksmīga sadarbība. Pašlaik Latvijā darbojas 13 Tadžikistānas–Latvijas kopuzņēmumu, un ceru, ka biznesa forums veicinās šā skaita pieaugumu.

Pieļauju, ka Tadžikistānas iedzīvotāji atceras tādus populārus Latvijas ražojumus kā “Rīgas šprotes”, “Dzintara” kosmētiku un “Laimas” konfektes. Savukārt Latvijā jau ilgus gadus cieņā ir Tadžikistānā ražotie tekstilizstrādājumi. Taču mūsu valstīs vēl ir daudz citu produktu un pakalpojumu, kas varētu ieinteresēt gan pircējus, gan ražotājus. Atliek atrast savstarpējās intereses un izdevīguma krustpunktus. Vēlos uzsvērt, ka kopš neatkarības atgūšanas pirms 18 gadiem Latvijā būtiski attīstījies banku sektors, informācijas tehnoloģijas un mazo HES būvniecība. Latvijas uzņēmēji labprāt nodotu šo gadu gaitā uzkrāto pieredzi un profesionalitāti saviem tadžiku partneriem.

Vieni no lielākajiem Latvijas eksportētājiem uz Tadžikistānu ir farmācijas, informācijas tehnoloģiju un būvmateriālu ražošanas uzņēmumi. Domājot par nākotni, vairāki Latvijas uzņēmumi gan no IT nozares, gan arī no pārtikas ražošanas, enerģētikas un elektronikas nozares izteikuši interesi par sadarbības iespējām. Šie uzņēmumi gaida pie sevis arī Tadžikistānas biznesa delegāciju, lai piedāvātu ekskursijas uzņēmumos un iepazīstinātu tadžiku kolēģus ar Latvijas precēm un sniegto pakalpojumu klāstu.

Būtisks resurss, ko varam izmantot un kas būtu jāizmanto, ir Latvijas speciālistu valodu zināšanas, īpaši angļu un krievu valodas. Latvijas uzņēmēji ir ieinteresēti apgūt Tadžikistānas tirgu, dalīties savā pieredzē un palīdzēt veidot sadarbību ar citām Eiropas Savienības valstīm.

Latvijai Tadžikistāna ir ļoti svarīgs un perspektīvs sadarbības partneris. Latvija, Eiropas Savienības dalībvalsts, vēlas un ir gatava veicināt ciešu Eiropas valstu sadarbību ar Tadžikistānu un citām Centrālāzijas reģiona valstīm.

Latvija var kļūt ne tikai par jūsu tirdzniecības partneri, bet arī par stratēģisku tramplīnu darbam citās Eiropas valstīs. Jums ir iespēja izmantot Latvijas partneru  pieredzi, ieejot Eiropas Savienības valstu ekonomiskajā un administratīvajā vidē.

Aicinu  jūs veidot arī pārstāvniecību Latvijā, kas dotu iespēju Tadžikistānas uzņēmējiem efektīvi strādāt Baltijas un Eiropas Savienības tirgū.

Dāmas un kungi!

Drosme, uzņēmība un iniciatīva ir atslēga uz ilgtspējīgu attīstību un veiksmīgu sadarbību. Esmu pārliecināts, ka jūsu klātbūtne šeit apliecina gatavību būt atvērtiem, uzņēmīgiem un realizēt jaunas iespējas. Novēlu   jums izmantot šo vizīti un biznesa forumu jaunu kontaktu veidošanai, jaunu iespaidu un informācijas iegūšanai.

Lai mums kopā izdodas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!