• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts valodas zināšanu pārbaudēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lēmums par atbildes sniegšanu uz deputātu jautājumu 2009. gada 29. janvārī

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts valodas zināšanu pārbaudēm

 

28.janvārī Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas deputāti iepazinās ar pētījumu, kā ārvalstīs pilsonības iegūšanas kandidātiem pārbauda valsts valodas zināšanas.

 “Lielākā daļa valstu ir sapratušas valodas zināšanu svarīgumu un pārbaudēm pievērš aizvien lielāku uzmanību. Satraucoši, ka Latvijā latviešu valodas pozīcijas ar katru gadu pasliktinās. Ja vēlamies dzīvot latviskā Latvijā, arī mums vajadzētu apsvērt prasību pastiprināšanu,” uzsver komisijas priekšsēdētājs Pēteris Tabūns.

Palielinoties imigrantu skaitam, vairākas valstis ir pārskatījušas pilsonības iegūšanas nosacījumus. Valstis ir pastiprinājušas valsts valodas prasmju pārbaudi un uzsākušas zināšanu pārbaudi par vēsturi, ģeogrāfiju, valsts pārvaldi, pilsoņu tiesībām un pienākumiem. Piemēram, Austrālija stingrākas prasības ieviesusi no 2007.gada oktobra, savukārt Nīderlande – no pagājušā gada marta.

Daļā valstu, kurās pilsonības iegūšanai valodas prasmes pārbaude nav jākārto, pretendentiem obligāti jāapmeklē valsts valodas kursi. Šādu ceļu kopš 2008.gada septembra izvēlējusies Norvēģija.

Naturalizācijas pārvaldes materiālā apkopota informācija par 38 pasaules valstīm, galvenokārt Eiropas Savienības dalībvalstīm, atsevišķām NVS valstīm, kā arī Austrāliju, ASV un Kanādu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!