• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārmaiņām psihiatriskajā un narkoloģiskajā aprūpē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187493

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas ratificēšanu

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārmaiņām psihiatriskajā un narkoloģiskajā aprūpē

 

Pārmaiņas psihiatriskās un narkoloģiskās veselības aprūpē jāveic ļoti pārdomāti un izsvērti, jo sasteigta jomas reorganizācija var radīt nopietnas sekas. Tā 3.februārī secināja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisija, uzklausot speciālistus un atbildīgos ierēdņus.

Deputāti 3.februārī apsprieda plānoto reorganizāciju un iebilda pret vispārēju gultu skaita samazināšanu slimnīcās, kur ārstējas cilvēki ar garīgās veselības problēmām.

Tāpat apakškomisija kritiski vērtēja paredzēto psihiatrisko klīniku iekļaušanu daudzprofilu stacionāros. “Cilvēki ar progresējošām psihiskām saslimšanām, kas sev līdzi nes arī personības izmaiņas, ir jāārstē īpašās vietās, jo viņi var būt bīstami citiem slimnīcas pacientiem,” pauda apakškomisijas sekretārs Jānis Strazdiņš.

Apakškomisija uzskata, ka lielāka uzmanība jāpievērš psihiatrisko pacientu sociālās un ambulatorās aprūpes dienestu izveidei, kas uzņemtos rūpes par viņiem pēc ārstēšanās slimnīcā. “Patlaban šie cilvēki, iznākot no slimnīcas, paliek vieni, jo neviens neuzrauga, vai viņi ievēro ārstu norādījumus, ārstējas ambulatori, dzer zāles,” esošo situāciju deputātiem skaidroja Latvijas Psihiatru asociācijas valdes loceklis Elmārs Rancāns.

Reorganizācija psihiatriskajā un narkoloģiskajā aprūpē Rīgā paredz Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru iekļaut Rīgas Austrumu slimnīcu apvienībā, likvidējot slimnīcu Tvaika ielā, un krasi – līdz 200 vietām – samazināt kopējo psihiatrisko pacientu gultu skaitu. Pagājušajā gadā Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra 560 gultas vietās ārstējušies 5466 slimnieki. Paredzamās izmaiņas neļaus pilnībā nodrošināt pat to pacientu aprūpi, kas tiek stacionēti ļoti akūtos stāvokļos ar ātro palīdzību, liecina Latvijas Psihiatru asociācijas informācija.

Veselības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Rinalds Muciņš apakškomisiju informēja, ka galīgais lēmums par reorganizāciju vēl nav pieņemts. Patlaban notiekot psihiatrijas un narkoloģijas jomas izpēte un meklēti risinājumi turpmākajai attīstībai.

Apakškomisija aicināja Veselības ministriju sarunās par pārmaiņām psihiatrijā un narkoloģijā iesaistīt arī speciālistus un ņemt vērā viņu viedokļus, kā arī regulāri informēt Sociālo un darba lietu komisiju un Sabiedrības veselības apakškomisiju par reformas gaitu.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!