• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas ratificēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2009., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187486

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par progresu iekšzemes kuģošanas drošības uzlabošanā

Vēl šajā numurā

10.02.2009., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas ratificēšanu

 

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 3.februārī atbalstīja Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas tālāku virzību Saeimā, taču aicināja speciālistus rūpīgāk vērtēt iemeslus, kāpēc Latvija nevar ratificēt vairākus hartas pantus.

Labklājības ministrijas speciālisti norāda, ka patlaban ir iespējams ratificēt tikai daļu no Pārskatītās Eiropas Sociālās hartas, jo Latvijas normatīvā un sociālā vide neatbilst hartā izvirzītajām prasībām. Deputāti ir nobažījušies, ka netiks ratificēti tie panti, kas skar bērnus un jauniešus, invalīdus un cilvēkus ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī vecu cilvēku tiesības uz sociālo aizsardzību.

Pašlaik tikai puse no Eiropas Padomes dalībvalstīm ir ratificējusi Eiropas Sociālo hartu, un komisijas priekšsēdētājs Oskars Kastēns aicināja nesasteigt hartas ratifikāciju parlamentā, norādot, ka būtu svarīgi rūpīgāk izvērtēt ministriju ekspertu ziņojumu.

Spēkā esošā kārtība nosaka: ja pēc ekspertu atzinuma tiek noraidīts kāds hartas apakšpunkts, tad netiek ratificēts arī viss pants. “Ja mēs šo principu attiecinātu uz pankūku cepšanu, tad būtu jāizmet ārā visa bļoda, ja piedeg viena pankūka,” norādīja O.Kastēns.

Komisijas deputāts Boriss Cilevičs mudināja domāt par to, kā Latvijā nodrošināt Eiropas standartiem atbilstošus sociālos apstākļus, nevis noraidīt atsevišķu hartas pantu ratifikāciju. “Šis būtu kārtējais mēģinājums ratificēt kādu dokumentu, nesakārtojot iekšējo likumdošanu,” uzskata B.Cilevičs.

Pārskatītā Eiropas Sociālā harta tika atvērta parakstīšanai 1996.gadā, paplašinot 1961.gada Eiropas Sociālās hartas un tās papildu protokolu tiesību sfēras. Tajā iekļautas arī jaunas tiesības, ņemot vērā izmaiņas, kas notikušas Eiropā kopš 1961.gada.

Latvija Pārskatīto hartu parakstīja 2007.gada 29.maijā, apņemoties aizsargāt savu iedzīvotāju sociālās tiesības, tādā veidā paaugstinot iedzīvotāju dzīves līmeni un sociālo labklājību.

Lai harta Latvijā stātos spēkā, tā jāratificē Saeimā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!