• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrija: Par ES fondu apguves paātrināšanu un atvieglošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2009., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187285

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Īpašu uzdevumu ministra e-pārvaldes lietās sekretariāts: Par konkursu informācijas un komunikāciju projektiem

Vēl šajā numurā

03.02.2009., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrija: Par ES fondu apguves paātrināšanu un atvieglošanu

 

Lai izvērsti skaidrotu Finanšu ministrijas priekšlikumus efektīvākai Eiropas Savienības (ES) fondu 2007.–2013.gada plānošanas perioda finansējuma apguvei, finanšu ministrs Atis Slakteris 30.janvārī uzrunāja Saeimas Eiropas lietu komisiju.

Finanšu ministrs Atis Slakteris norādīja: “Sekmīga ES fondu apguve ir gan mana – nozares uzraugošā ministra –, gan šīs valdības darba prioritāte. Tādēļ, pieņemot grozījumus 2009.gada valsts budžetā, finansējums struktūrfondu projektu īstenošanai netika samazināts – šogad šim mērķim atvēlēti 778,5 miljoni latu. Vēlreiz gribu uzsvērt, ka atbalsts tautsaimniecībai tiks sniegts tikai un vienīgi atbilstoši budžeta un tā vadības likumos noteiktajiem ietvariem. Viens no būtiskākajiem budžetā jau ietvertajiem stimuliem tautsaimniecībai ir ES fondi, līdz ar to svarīga ir to stratēģiski atbildīga īstenošana. ES fondu mērķtiecīgai apguvei prioritāru atbalstu pauž arī Starptautiskais valūtas fonds un Eiropas Komisija.”

Lai paātrinātu ES fondu finansējuma plūsmu, kā arī atvieglotu projektu īstenošanu, finanšu ministrs A.Slakteris ir uzdevis ministrijas speciālistiem sagatavot vairākus neatliekamus risinājumus.

Līdz februāra vidum Finanšu ministrija valdībai sniegs priekšlikumus, kas paredz arī uzņēmējiem ES fondu projektos saņemt avansa maksājumus. Valsts šādus izdevumus varēs deklarēt Eiropas Komisijai un trīs mēnešu laikā saņemt finansējuma atmaksu. Īstenojot šo priekšlikumu apstākļos, kad grūti piesaistīt papildu līdzekļus, uzņēmējiem mazināsies aizņēmumu slogs.

Tāpat plānots saīsināt maksājumu pieprasījumu izskatīšanas termiņu no 40 līdz 20 dienām, kā arī maksājumu veikšanas termiņu no 15 līdz 5 darba dienām. Rezultātā uzņēmēji varēs precīzāk plānot finanšu plūsmu un ātrāk saņemt līdzekļus.

Lai nodrošinātu tautsaimniecības vajadzībām atbilstošu fondu projektu lietderīgu resursu izmantošanu, Finanšu ministrijā izveidota darba grupa, kas vērtē jau apstiprinātās ES fondu aktivitātes. Kopumā lēmums jāpieņem par 62 aktivitātēm 127 miljonu latu apmērā. Darba grupā piedalās arī pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras. Aktivitāšu vērtēšanā tiek ņemti vērā projektu plānotie rezultāti, to ietekme uz pieprasījumu, importu un eksportu, kā arī jaunu darba vietu radīšana privātajā sektorā.

Neieskaitot nacionālo līdzfinansējumu, kopējais Latvijai pieejamais finansējums no Eiropas Sociālā fonda, Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Kohēzijas fonda 2007.–2013.gadam ir 4,53 miljardi eiro.

 

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!