• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par konkurētspējas uzlabošanu un uzņēmējdarbības atbalstu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2009., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/187286

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrija: Par ES fondu apguves paātrināšanu un atvieglošanu

Vēl šajā numurā

03.02.2009., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par konkurētspējas uzlabošanu un uzņēmējdarbības atbalstu

 

Ekonomikas ministrija sadarbībā ar Finanšu ministriju un uzņēmējus pārstāvošo nevalstisko organizāciju pārstāvjiem ir sagatavojusi konkrētus pasākumus ekonomikas konkurētspējas uzlabošanai, uzņēmējdarbības atbalstam paredzot novirzīt 603 miljonus latu. Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi ietver aizdevuma instrumentus, Latvijas Garantiju aģentūras galvojumus, Valsts kases galvojumus, riska kapitāla instrumentus, projektu avansēšanu ES struktūrfondu programmu ietvaros un citus prioritāros pasākumus.

1. Lai nodrošinātu aizdevumu pieejamību komersantiem, no šā gada marta tiek atjaunota Latvijas Hipotēku un zemes bankas pagājušā gadā iesāktā Uzņēmēju konkurētspējas uzlabošanas atbalsta programma (apstiprināta 22.05.2008., MK rīkojums Nr.275), kas finanšu resursu trūkuma dēļ pērn netika realizēta pilnā apmērā. Lai īstenotu programmu, valdība sniegs budžeta ietvaros programmai paredzētu 140 miljonus latu galvojumu. Tādējādi Latvijas Hipotēku un zemes banka varēs piesaistīt galvojumam līdzvērtīgu finansējumu, ko aizdevumu veidā sniegs komersantiem. Šā gada 27.janvārī Ministru kabinets jau deva atļauju Latvijas Hipotēku un zemes bankai slēgt aizņēmuma līgumu ar Ziemeļu Investīciju banku par 100 miljonu eiro piesaisti, galvojumu papildu aizņēmumam 100 miljonu eiro apmērā no Eiropas Investīciju bankas programmas turpināšanai.

Pārdalot ES struktūrfondu finansējumu, programmai papildus tiek novirzīti vēl 43 miljoni latu.

Šīs programmas ietvaros aizdevumus varēs saņemt jebkurš komersants neatkarīgi no uzņēmuma lieluma. Aizdevuma apmērs vienam komersantam – līdz trim miljoniem latu investīciju projektiem un līdz vienam miljonam latu apgrozāmajiem līdzekļiem; aizdevuma summa – līdz pat 75% no projekta lieluma; aizdevuma termiņš – līdz 10 gadiem. Programmas ietvaros plānots aizdot finanšu resursus komersantiem, balstoties uz biznesa plāniem starptautiskajos tirgos konkurētspējīgu preču ražošanai, t.sk. ES fondu grantu programmu projektu ieviesējiem. Programma komersantiem būs pieejama no šā gada marta.

2. Palīdzot uzņēmumiem, kuriem komercbankas kredītresursu piesaistei pieprasa papildu nodrošinājumu, tiks piedāvātas garantijas. Tās izsniegs Latvijas Garantiju aģentūra (LGA). Savukārt, lai komercbankas drošāk izmantotu LGA garantijas kā uzņēmumu papildus nodrošinājumu, valsts budžets uzņemsies saistības 100 miljonu latu apmērā par LGA izsniegtajām garantijām. Pārdalot struktūrfondu līdzekļus, LGA pamatkapitālā papildus tiks ieskaitīti 20 miljoni latu, lai nodrošinātu garantiju izsniegšanu.

Viena aizdevuma ietvaros komersanti varēs saņemt garantijas līdz trim miljoniem eiro investīciju vai apgrozāmajiem līdzekļiem (t.sk. apgrozāmo līdzekļu galvojumi pret ārvalstu debitoriem). Garantijas būs pieejamas no šā gada marta.

3. Lai varētu atbalstīt arī projektus, kuros galvotā aizņēmuma summa pārsniedz trīs miljonus eiro, ar šā gada martu valsts uzņemsies valsts galvojumus. Kopējā 2009.gadā atvēlētā summa galvojumiem – 250 miljoni latu. Lēmumu par valsts galvojumu katrā konkrētā gadījumā pieņems finanšu ministrs pēc Valsts kases atzinuma saņemšanas. Šādu galvojumu termiņš aizdevumiem paredzēts līdz 15 gadiem, bet kredītlīnijām – līdz trim gadiem. Galvojumi tiks izsniegti par nepilnu aizņēmuma summu, lai nodrošinātu riska dalīšanu ar komercbankām, un tie tiks izsniegti tikai pret nodrošinājumu.

4. Ieguldījuma fonda ietvaros 2008.gada 4.decembrī tika izsludināts konkurss finanšu starpnieku atlasei Riska kapitāla un tehnoloģiju pārneses programmas ietvaros par kopējo summu aptuveni 50 miljoni latu. Riska kapitāla programmas ietvaros tiek nodrošināta finansējuma pieejamība strauji augošiem maziem un vidējiem komersantiem (MVK) agrīnās un izaugsmes komercdarbības attīstības stadijās. Riska kapitāls ir ilgtermiņa ieguldījums MVK pašu kapitālā (līdz trim miljoniem eiro, bet ne vairāk kā pusotrs miljons eiro gadā), investoram kļūstot par uzņēmuma līdzīpašnieku, tādējādi uzņemoties arī daļu no uzņēmējdarbības riska. Savukārt tehnoloģiju pārneses programmas ietvaros jauniem MVK, kas darbojas augsto un vidējo tehnoloģiju nozarēs, tiks nodrošināts finansējums uzņēmējdarbības sākšanas un attīstības sākumposmā. Līgumu slēgšana ar finanšu starpniekiem programmas ieviešanai paredzēta š.g. martam, un uzņēmējiem šie līdzekļi būs pieejami jau no aprīļa.

5. Sekmīgai Eiropas struktūrfondu programmu ieviešanai tiek gatavoti grozījumi normatīvajos aktos, lai grantu ietvaros varētu izsniegt komersantiem avansus līdz 35% no atbalstāmās projekta summas (grozījumus paredzēts izskatīt Ministru kabinetā š.g. februāra sākumā), kā arī tiks paaugstināta programmās noteiktā atbalsta intensitāte tuvu maksimāli pieļaujamajai.

6. Ņemot vērā pašreizējās ekonomikas attīstības tendences, ir būtiski pārskatīt ES fondu programmas un to finansējuma sadalījumu, maksimāli palielinot atbalstu uzņēmējdarbībai, t.sk. uzņēmējdarbībai ar augstāku pievienoto vērtību, sniedzot atbalstu jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādei un ražošanai, sadarbības veicināšanai starp pētniecības un uzņēmējdarbības sektoriem. Pie priekšlikumiem fondu pārdalei strādā Finanšu ministrijas izveidota darba grupa, kurā iesaistīti visu ieinteresēto pušu pārstāvji, un lēmuma pieņemšana par ES struktūrfondu pārdali plānota šā gada martā. Pašlaik papildus nepieciešama ES struktūrfondu pārdale vismaz 200 miljonu latu apmērā uz uzņēmējdarbības veicināšanai orientētām programmām.

Jau ziņots, ka 2008.gada 11.decembrī Saeima apstiprināja Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu, lai stabilizētu finanšu sektoru un uzlabotu Latvijas ekonomikas konkurētspēju. Šīs programmas īstenošanai tiek izstrādāts Rīcības plāns. Sadaļai “Ekonomikas konkurētspēja un uzņēmējdarbības atbalsts” paredzēti iepriekš minētie pasākumi.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!