• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2009., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par mazo slimnīcu turpmāko darbību

Vēl šajā numurā

27.01.2009., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmu

 

Paralēli jau sāktajai organizētai ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmai, kuras laikā Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra izsūta sievietēm vēstules ar uzaicinājumu veikt profilaktiskus izmeklējumus, Veselības ministrija ar informatīvu kampaņu plašsaziņas līdzekļos aicinās sievietes iesaistīties šai programmā, jo laikus atklātas un ārstētas uzveicamas ir arī saslimšanas ar ļaundabīgajiem audzējiem.

Jau ziņots: lai mazinātu ļaundabīgo audzēju izraisīto mirstību un sekmētu ļaundabīgo saslimšanu savlaicīgu atklāšanu un ārstēšanu, šogad Veselības ministrija uzsākusi valsts organizētu un apmaksātu krūts dziedzera un dzemdes kakla ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas (diagnostikas) programmu. Tās ietvaros Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūra sievietēm nosūta individuālas vēstules ar uzaicinājumu veikt profilaktisko izmeklējumu dzemdes kakla vēzim, paņemot analīzi laboratoriskajai testēšanai (sievietēm vecuma grupā no 25 līdz 70 gadiem) un krūts vēzim ar mamogrāfijas metodi (sievietēm vecuma grupā no 50 līdz 69 gadiem).

Jāatgādina, ka šādi diagnostiskie izmeklējumi sievietēm pieejami arī šobrīd, tomēr statistika liecina, ka šīs iespējas netiek pilnībā izmantotas un pieaug saslimšanu skaits jau vēlīnās vēža stadijās.

Izvērtējot šo situāciju, Veselības ministrija pārņēma citu valstu pieredzi, kas jau realizē Organizētās vēža diagnostikas programmu ar mērķtiecīgiem uzaicinājumiem. Dati liecina, ka 8–10 gadu laikā pēc šādu organizētu diagnostikas programmu ieviešanas iespējams panākt būtisku vēža izraisītu nāves gadījumu samazināšanos.

Kā norāda veselības ministrs Ivars Eglītis: “Krūts dziedzera un dzemdes kakla vēzis ir tās ļaundabīgās saslimšanas, kuras samērā vienkārši atklāt agrīnās stadijās, kad ir ļoti lielas iespējas izveseļoties. Ļoti ceru, ka šie uzaicinājumi rosinās sievietes padomāt par savu veselību un neatlikt apmeklējumu pie ārsta. Vēzis mūsdienās ir uzveicams, bet labāki rezultāti ir ārstēšanai sākuma stadijās.”

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!