• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tikšanos ar lielākajiem nodokļu maksātājiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2009., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186669

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 15.janvārī

Vēl šajā numurā

20.01.2009., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tikšanos ar lielākajiem nodokļu maksātājiem

 

15.janvārī finanšu ministrs Atis Slakteris tikās ar lielākajiem nodokļu maksātājiem – A/s “Latvijas Mobilais telefons” prezidentu Juri Bindi, valsts a/s “Latvijas valsts meži” valdes locekli Gintu Bumbieri, A/s “Lattelekom” valdes locekli Gintu Bukovski un A/s “Latvijas gāze” pārstāvi Līgu Irbi. Apspriestas aktualitātes nodokļu politikā, kā arī uzklausīti uzņēmēju priekšlikumi tautsaimniecības atbalsta jomā.

Finanšu ministrs A.Slakteris tikšanās laikā uzsvēra: “Strauji mainīgajos ekonomikas apstākļos valdībai un uzņēmējiem ir jāsadarbojas īpaši cieši. Lēmumu pieņemšanā jānodrošina aktīva atgriezeniskā saite, ar kuras palīdzību iespējams stimulēt nepieciešamos risinājumus uzņēmēju atbalstam. Finanšu ministrija nav un nekad nav bijusi grāmatvežu ministrija, taču šobrīd mūsu nozares speciālistiem dialogā ar uzņēmumiem ir jāiesaistās pastiprināti, lai kopīgiem spēkiem rastu risinājumu problēmām, kas Latvijas tautsaimniecību draud piemeklēt tuvākajā nākotnē.

Uz sarunu aicinātie uzņēmumu pārstāvji pozitīvi novērtēja pagājušā gada nogalē Finanšu ministrijas izstrādātos grozījumus likumā par uzņēmumu ienākumu nodokli, lai arī atzina, ka grozījumos iestrādātie septiņi uzņēmējdarbības stimuli lielāku iespaidu atstāj tieši uz mazo un vidējo uzņēmumu sektoru, nevis lielajiem tirgus spēlētājiem. Taču tā kā liela daļa mazo un vidējo uzņēmumu ir arī lielo kompāniju klienti, valsts atbalsts šim segmentam netiešā veidā pozitīvi iespaido arī to biznesu.

Diskusijas laikā tika pārrunāti vairāki ar nodokļu administrēšanu saistīti jautājumi. Uzņēmumiem, kas nonākuši īslaicīgās grūtībās, būtiski ir saglabāt pozitīvu naudas plūsmu, lai spētu ievērot maksājumu disciplīnu. Finanšu ministrs uzsvēra: “Es vēlreiz vēlētos noraidīt jelkādas baumas par to, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) apzināti kavē pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa atmaksu uzņēmējiem. Gluži pretēji – VID no manis ir saņēmis rīkojumu PVN atmaksas veikt pēc iespējas īsākos termiņos.” VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns norādīja, ka PVN atmaksas termiņš tiek pagarināts tikai tajos gadījumos, kad ir radusies vajadzība uzņēmumos veikt papildu pārbaudes.

Tāpat sanāksmē tika diskutēts par starptautisko finanšu donoru aizdevuma izmantošanu tautsaimniecības stabilizēšanas pasākumiem. Ministrs skaidroja, ka 7,5 miljardu eiro aizdevumu Latvija tuvākajos trīs gados saņems pa daļām. Pagaidām oficiāla vienošanās ir parakstīta tikai par Starptautiskā valūtas fonda daļu (1,7 miljardiem eiro), taču nākamnedēļ, 20.janvārī, Eiropas Savienības Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sēdē Briselē oficiālu lēmumu plāno pieņemt arī Eiropas Komisija. “Aizdevuma līdzekļus tautsaimniecības atbalstam plānots izmantot budžetā jau ietverto instrumentu un mehānismu ietvaros. Piemēram, tieši pateicoties šim aizdevumam, uzņēmējiem būs iespēja pilnīgāk apgūt Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, saņemt aizdevumus no Hipotēku bankas uzņēmējdarbības kreditēšanas programmu ietvaros,” norādīja A.Slakteris.

Tika skarts arī mājsaimniecību kredītu pārstrukturēšanas jautājums. Ievērojama daļa lielo nodokļu maksātāju klientu ir tieši mājsaimniecības. Tādēļ, ja mājsaimniecībām būs grūtības ar uzņemto kredītsaistību izpildi, tās var kavēt arī norēķinus par saņemtajiem pakalpojumiem. Klātesošie bija vienisprātis, ka kreditēšanas buma negatīvās sekas un to novēršana solidāri jādala gan komercbankām, gan grūtībās nonākušajām mājsaimniecībām. Iespējamos problēmas risinājumus finanšu ministrs nākamnedēļ ieplānojis pārrunāt ar komercbanku sektora pārstāvjiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!