• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 15.janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.01.2009., Nr. 10 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186668

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes valdes lēmuma Nr.1 izraksts

Par apbalvošanu ar 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi

Vēl šajā numurā

20.01.2009., Nr. 10

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 15.janvārī

 

AM: Par karavīru veterānu biedrību finansēšanu

15.janvārī Ministru kabineta (MK) valsts sekretāru sanāksmē izsludināts Aizsardzības ministrijas (AM) sagatavotais MK rīkojuma projekts “Par valsts budžeta programmas “Valsts aizsardzība, drošība un integrācija NATO” līdzekļu izlietojumu”.

Tas paredz finansējumu sešiem pasākumiem kopsummā par 210 375 latiem.

2009.gadā tiek plānota dotācija Latvijas Nacionālo partizānu apvienības, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības, Latvijas Rezerves virsnieku asociācijas un Latviešu virsnieku apvienības uzturēšanai 71 460 latu.

Lai saglabātu Latvijas militārās vēstures liecības un izglītotu nākamās paaudzes par Latvijas karavīru cīņām Latvijas teritorijā Otrā pasaules kara laikā, paredzēts atbalstīt Mores kauju piemiņas parka labiekārtošanu 3700 latu apmērā.

2009.gadā plānots turpināt sadarbību arī ar Tulkošanas un terminoloģijas centru tulkošanas jomā, par to maksājot 135 210 latu. Par šo summu aizsardzības nozares vajadzībām tiks tulkoti NATO un citi dokumenti, kā arī turpināta terminoloģijas izstrāde.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments

 

FM: Par grozījumiem noteikumos par muitas kontroles punktiem

15.janvārī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par muitas procedūras – izvešana – piemērošanas kārtību lauksaimniecības produktiem, kuri pretendē uz eksporta kompensācijām, kā arī MK noteikumos par muitas iestāžu klasifikatoru. Aizvadītā gada nogalē Valsts ieņēmumu dienests izdeva rīkojumu par Rīgas muitas reģionālās iestādes apvienotā muitas kontroles punkta “0215” un muitas kontroles punkta “Daugavgrīva” optimizāciju, kas paredz likvidēt Daugavgrīvas muitas punktu (kods 0232) un apvienoto muitas kontroles punktu “0215” (kods 0215). Līdz ar to atbilstoši nepieciešams precizēt tiesību aktus.

 

FM: Par ar nekustamā īpašuma nodokli neapliekamā nekustamā īpašuma pazīmju klasifikāciju

Valsts sekretāru sanāksmē 15.janvārī tika izsludināti grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos, kuri regulē ar nekustāmā īpašuma nodokli (NĪN) neapliekamā nekustamā īpašuma pazīmju klasifikāciju.

Grozījumi tiesību aktā izstrādāti, lai nodrošinātu vietējo pašvaldību darbību pēc 2009.gada pašvaldību vēlēšanām. Saskaņā ar Administratīvi teritoriālās reformas likumu pēc reformas īstenošanas Latvijā būs šādas administratīvās teritorijas: apriņķi, novadi un republikas pilsētas, kurās būs tikai domes. Tādēļ no MK noteikumiem paredzēts svītrot pielikumā minēto vārdu “padome”.

Noteikumos arīdzan plānots precizēt kultūras iestāžu uzskaitījumu, skaidrojot šo grupu kā ēkas (telpu grupas), kuras pastāvīgi izmanto akreditēti muzeji, akreditētas bibliotēkas, Latvijas Nacionālā opera, valsts akciju sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Rīgas cirks” un teātri, kā arī ēkas, kuras pastāvīgi izmanto koncertorganizācijas, kas veic valsts deleģētas funkcijas kultūras jomā, vai Kultūras ministrijā reģistrētas profesionālas radošās organizācijas mākslas galeriju vajadzībām. Šādas izmaiņas veiktas, lai saskaņotu MK noteikumus ar likumu par NĪN.

Tā kā biedrību un nodibinājumu saraksts, kuriem ir tiesības uz nodokļa atbrīvojumu par tiem piederošām ēkām, MK tiek apstiprināts uz vienu gadu, noteikumu projektā atsauce ir precizēta, neminot konkrētu MK noteikumu nosaukumu un izdošanas datumu.

 

FM: Par kārtību, kādā alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus marķē ar akcīzes nodokļa markām

Lai samazinātu komersantu iesniedzamās informācijas apjomu pārskatos par saņemtajām un izlietotajām akcīzes nodokļa markām alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu marķēšanai, valsts sekretāru sanāksmē 15.janvārī tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavots Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā alkoholiskos dzērienus un tabakas izstrādājumus marķē ar akcīzes nodokļa markām.

Turpmāk līdzšinējo triju pārskatu vietā būs jāiesniedz divi pārskati – pārskats par akcīzes nodokļa marku apriti alkoholisko dzērienu marķēšanai un viens kopējs pārskats par akcīzes nodokļa marku apriti cigarešu marķēšanai un pārējiem tabakas izstrādājumiem. Abu pārskatu iesniegšana tiks nodrošināta, izmantojot arī Elektronisko deklarēšanas sistēmu.

Tāpat paredzēts atvieglot nosacījumus akcīzes nodokļa marku piestiprināšanai. Komersantam turpmāk nebūs atsevišķi jāsaskaņo ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) akcīzes nodokļa marku piestiprināšanas vieta alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem gadījumos, kad akcīzes nodokļa marku nav iespējams piestiprināt līdz šim noteiktajās vietās uz iepakojuma.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu projektu plānots precizēt normas par saņemto, bet neizmantoto, bojāto akcīzes nodokļa marku, par kurām akcīzes nodoklis ir ticis samaksāts, atdošanu VID. Ministru kabineta noteikumos arīdzan plānots paplašināt komersantu loku, kuri ir tiesīgi saņemt akcīzes nodokļa markas, iekļaujot tajā arī apstiprinātu tirgotāju un neapstiprinātu tirgotāju.

Stājoties spēkā jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, par spēku zaudējušiem tiks atzīti 2004.gada 6.aprīļa MK noteikumi Nr.239 “Kārtība, kādā alkoholiskie dzērieni un tabakas izstrādājumi marķējami ar akcīzes nodokļa markām”. Pēc saskaņošanas ar ministrijām un citiem interesentiem par jauno Ministru kabineta noteikumu projektu vēl lems valdība.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

IeM: Par grozījumiem dzīvesvietas deklarēšanas likumā

Iekšlietu ministrija 15.janvārī pieteica izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē grozījumus dzīvesvietas deklarēšanas likumā, kas paredz atcelt iespēju deklarēt dzīvesvietu pa pastu.

Lēmums atcelt šo deklarēšanas veidu pieņemts gan tādēļ, ka praksē dzīvesvietas deklarēšana pa pastu izrādījies neērts un neefektīvs deklarēšanas veids, gan arī tādēļ, ka Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei taupības nolūkos ievērojami samazināti līdzekļi, līdz ar to pārvalde nespēj nodrošināt šo funkciju.

Tā kā iedzīvotājiem ir pieejami ērtāki dzīvesvietas deklarēšanas veidi – gan iespēja deklarēt dzīvesvietu pašvaldībā, gan arī elektroniski Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē –, dzīvesvietas deklarēšanas pa pastu funkcijas pārtraukšana neradīs apgrūtinājumu.

Iespēja deklarēt dzīvesvietu pa pastu likumā tika iekļauta 2006.gadā. Šī kārtība bija paredzēta tādu cilvēku ērtībām, kuriem nav iespēja ierasties un deklarēt dzīvesvietu personīgi pašvaldībā. Tomēr prakse pierādīja, ka bieži personas izmanto deklarēšanas pakalpojumu pa pastu pēc tam, kad pašvaldībā ir saņemts atteikums deklarēt dzīvesvietu, taču pārvaldei nav informācijas par šādu atteikumu.

Tāpat dzīvesvietas deklarēšana pa pastu ir sarežģīts process, kas bieži prasa vairākkārtēju sarakstīšanos ar iesniedzēju, lai novērstu neprecizitātes, iegūtu papildu informāciju un apstiprinātu dzīvesvietas deklarāciju. Tādējādi tiek tērēts neatbilstoši daudz līdzekļu pasta sūtījumiem, kuru maksa no 2008.gada decembra ir ievērojami palielināta, turklāt process ir neērts, sarežģīts un apgrūtinošs iedzīvotājiem. Deklarēšana pa pastu notiek ne ātrāk kā mēneša laikā, bet, piemēram, pašvaldībā deklarēties iespējams vienā dienā.

Grozījumi vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

IZM: Par sporta skolu pedagogu darba samaksas nodrošināšanu

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) parakstīts rīkojums par valsts dotācijas apmēra noteikšanu pašvaldību dibināto sporta skolu pedagogu darba samaksas un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu finansēšanai no 2009.gada janvāra līdz augustam. Šobrīd jau sākta līgumu slēgšanas procedūra. Plānots, ka visi līgumi par valsts dotācijas piešķiršanu tiks noslēgti nākamajā nedēļā.

Ievērojot Saeimas un Ministru kabineta lēmumus par budžeta izdevumu samazināšanu, par 15 procentiem tika samazināts valsts dotācijas apmērs sporta skolām. Tajā pašā laikā, ievērojot Ministru kabineta 2008.gada 29.decembra rīkojuma Nr.882 “Par fiskālās disciplīnas un uzraudzības nodrošināšanas pasākumiem” noteikto, 10 procenti no paredzētā valsts dotācijas apmēra nodalīti atsevišķā budžeta programmā “Finanšu nodrošinājuma rezerve”, tādējādi kopējais valsts dotācijas apmērs sporta skolām samazināts par 25 procentiem. Tādēļ trīspusējie līgumi (IZM–pašvaldība–sporta skola) par valsts dotācijas piešķiršanu tiks slēgti nevis par konkrētu likmju skaita apmaksu, bet par summu, kas esošā budžeta ietvaros katrai sporta skolai tiks pārskaitīta pedagogu darba samaksai. Sporta skolu direktori, ņemot vērā audzēkņu skaitu un to sasniegumus dažādās profesionālās ievirzes izglītības programmās, paši varēs lemt par pedagoģisko likmju skaitu katrā programmā, kā arī par to, vai pedagogiem tiks saglabāta piemaksa par darba kvalitāti.

Turklāt pēc Izglītības un zinātnes ministrijas lūguma 2009.gada 13.janvāra Ministru kabineta sēdē IZM tika piešķirts papildu finansējums, lai nodrošinātu pašvaldību dibināto profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas janvārī un lai pedagogiem pilnā apmērā varētu izmaksāt algas par 2008.gada decembri.

 

IZM: Par sadarbību ar Eiropas Kosmosa aģentūru

Lai attīstītu Latvijas kosmosa programmu, iesaistītos kosmisko pētījumu un kosmisko tehnoloģiju izstrādes projektos un sagatavotos Latvijas dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā sadarbības valsts statusā, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Kosmosa aģentūru par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem”, kurš 15.janvārī izsludināts valsts sekretāru sanāksmē.

Savstarpējo vienošanos par Latvijas izteikto vēlmi slēgt sadarbības līgumu Latvijas Republikas un Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvji panāca 2008.gada 16.aprīlī, un Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais noteikumu projekts ir nākamais solis sadarbības turpināšanā un kopīgo mērķu sasniegšanā.

Latvijas dalība Kosmosa aģentūrā pirmajā posmā paredz noslēgt sadarbības līgumu, kas nozīmē iepazīšanās fāzi starp aģentūru un jauno dalībvalsti, kas ilgst piecus gadus. Sadarbības līgumā paredzēts, ka jaunā dalībvalsts saņem no aģentūras atbalstu projektu realizēšanai, zinātnieku apmaiņas programmām, mācību organizēšanai, kā arī pieredzes un informācijas apmaiņai. Latvijas puse šajā laika posmā sniedz apstiprinājumu, ka vēlas kļūt par aģentūras dalībvalsti, savukārt aģentūra apstiprina šā procesa sākšanu.

MK noteikumu projektu IZM 2009.gada janvārī saskaņojusi ar Kosmosa aģentūru, dokumenta izstrādes laikā ņemti vērā Tieslietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Aizsardzības ministrijas, Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Latvijas Zinātnes padomes, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas izteiktie iebildumi un priekšlikumi.

Noteikumu projektu paredzēts īstenot valstij piešķirtā budžeta ietvaros.

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

 

LM: Par kārtību, kādā aprēķināms, piešķirams un izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai

Lai pilnveidotu pabalsta garantētā minimālā ienākumu līmeņa (GMI) nodrošināšanai saņemšanas iespējas, plānots, ka pašvaldību sociālajam dienestam būs pienākums aprēķināt pabalstu, jau saņemot iedzīvotāju iesniegumu ar lūgumu izvērtēt viņu atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

To paredz Labklājības ministrijas (LM) izstrādātie noteikumi par kārtību, kādā aprēķināms, piešķirams un izmaksājams pabalsts garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai, kas 15.janvārī izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Par tiem vēl lems valdība.

Pilnveidojot GMI pabalsta saņemšanas iespējas, samazināsies no sociālo dienestu sniegtajiem pakalpojumiem atstumto iedzīvotāju skaits. Tādējādi trūcīgie cilvēki varēs saņemt nepieciešamos sociālos pakalpojumus un konsultācijas, lai turpmāk veiksmīgāk iesaistītos darba tirgū un spētu paši risināt savas un ģimenes sociālās problēmas.

Saskaņā ar noteikumu projektu pašvaldībai būs tiesības pabalsta apmēra aprēķināšanai izmantot atšķirīgu GMI līmeni dažādām sociālām grupām. Tāpat pašvaldība varēs noteikt piemaksu pie GMI pabalsta, ja pabalsta saņēmējam visi apgādājamie ir nepilngadīgi.

Pašvaldību iesniegtie pārskati liecina, ka GMI pabalstu 2007.gadā saņēma 26,8 tūkstoši cilvēku jeb 1,2% no iedzīvotāju kopskaita.

No 2009.gada 1.janvāra garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis ir 37 lati mēnesī. Līdz ar to GMI līmenis vienam cilvēkam ir 41,1% apmērā no ienākumiem, kas noteikti, lai personu atzītu par trūcīgu.

Persona tiek atzīta par trūcīgu, ja tās ienākumi nepārsniedz 50% no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas. No 2009.gada 1.janvāra minimālā alga ir 180 lati mēnesī.

Lai saņemtu GMI pabalstu, darbspējīgam pabalsta pieprasītājam ir jāslēdz vienošanās par sadarbību ar sociālā darba speciālistu. Šādi ir iespējams veicināt darbspējīgo iedzīvotāju motivāciju iesaistīties darba tirgū un palielināt savus ienākumus, tādējādi izkļūstot no GMI pabalsta saņēmēju loka.

Labklājības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!