• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vēstuli Lietuvas Lauksaimniecības ministrijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.2009., Nr. 5 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186298

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par atbalsta saņemšanu mežsaimniecības attīstībai

Vēl šajā numurā

10.01.2009., Nr. 5

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vēstuli Lietuvas Lauksaimniecības ministrijai

 

Zemkopības ministrija ir nosūtījusi vēstuli Lietuvas Republikas Lauksaimniecības ministrijai ar aicinājumu sniegt skaidrojumu par to, kā Lietuvas puse plāno kompensēt zaudējumus Latvijas zivju pārstrādes uzņēmumam SIA “Kolumbija LTD”, kas radušies sakarā ar Ātrās brīdināšanas sistēmas ziņojumu no Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta par zivju konservos “Zivju tefteļi tomātu mērcē” it kā atrastajiem kāpuriem.

Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta ziņojuma dēļ tika atsaukta SIA “Kolumbija LTD” konservu partija 14 400 kārbu, jo vienā konservu paraugā (kārbā), kas noņemts tirdzniecības tīklā 2008.gada 2.decembrī un testēts Nacionālajā pārtikas un veterinārajā riska novērtēšanas institūtā, konstatēti 11 kāpuri.

Pamatojoties uz Ātrās brīdināšanas sistēmas ziņojumu, Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta Liepājas pārvaldes inspektors 2008.gada 8.decembrī veica uzņēmuma ārpuskārtas pārbaudi un pārbaudīja konkrētās konservu partijas izsekojamību attiecībā uz izejvielām, sastāvdaļām, taru un ražošanas procesa reģistrācijas dokumentiem. Tika pārbaudīts tehnoloģiskais process, uzglabāšanas apstākļi, kā arī paškontroles procedūras reģistrācijas dokumenti. Tika atsaukta visa konservu partija, no kuras 15.decembrī tika atlasīti 14 paraugi un testēti Nacionālajā diagnostikas centrā. Visu paraugu testēšanas rezultāti ir negatīvi un apliecina, ka konservos nav konstatēti nedz kukaiņu kāpuri, nedz parazitāru slimību ierosinātāji.

Zvejas produktu apstrādes uzņēmumā SIA “Kolumbija LTD” konservu ražošanas tehnoloģija praktiski izslēdz iespēju, ka kārbās varētu būt kāpuri. Kuterī tiek samaltas svaigas zivis, pievienotas mazgātas un 15 minūtes blanšētas grūbas, eļļa, garšvielas. Tefteļu masu pilda automātā, kas fasē to kārbās un automātiskā pildītājā uzlej tomātu mērci, kas gatavota dubultsienu katlos un pārsūknēta pa cauruļvadiem uz pildītāju. Pēc kārbu aizvākošanas tās sterilizē 1200C temperatūrā. Šāds ražošanas tehnoloģiskais process izslēdz pat teorētisku iespēju kārbās attīstīties kāpuriem. Tāpēc ir pamatotas šaubas par to, ka tārpi ir atrodami šajā produkcijā, jo kāpuri varētu būt attīstījušies tajā, tikai ilgstoši uzglabājot jau atvērtu kārbu.

“Uzskatām, ka Ātrās brīdināšanas sistēmas ziņojums par Latvijas zvejas produktu apstrādes uzņēmumā SIA “Kolumbija LTD” ražotajos konservos “Zivju tefteļi tomātu mērcē” konstatētajiem kāpuriem ir bijis nepamatots un Lietuvai būtu jākompensē mūsu valsts uzņēmumam radītie zaudējumi, kā arī jāatvainojas produkcijas ražotājam,” norāda zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!