• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par neatliekamās palīdzības dienesta numuru 112. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2009., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontrole: Par nekustamo īpašumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā

Vēl šajā numurā

09.01.2009., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par neatliekamās palīdzības dienesta numuru 112

 

Eiropas neatliekamās palīdzības dienesta numurs 112 tagad darbojas visās ES dalībvalstīs. ES iedzīvotāji tagad var sazināties ar palīdzības dienestiem, vienkārši piezvanot uz vienoto Eiropas neatliekamās palīdzības dienesta numuru 112. Tagad, kad uz 112 var piezvanīt no jebkura tālruņa Bulgārijā, ir panākta pilnīga šā numura pieejamība tieši pirms Ziemassvētku laika, kad tūkstošiem cilvēku pārvietojas no vienas dalībvalsts uz otru, lai apciemotu ģimenes, dotos slēpot kalnos vai meklētu sauli. Ar panākumiem ir vainagojušies Eiropas Komisijas un ES dalībvalstu kopīgie pūliņi panākt 112 pilnīgu pieejamību, lai Eiropas palīdzības dienests ES iedzīvotājiem būtu sasniedzams vienmēr.

“Tas, ka 112 darbojas visā ES, ir jauka dāvana Eiropas iedzīvotājiem; arī brīdis ir vispiemērotākais – svētku brīvdienās, kad cilvēki aktīvi pārvietojas un pavada daudz laika citās ES valstīs. Ceru, ka no šā brīža un turpmāk 112 būs neatņemams ceļotāju sabiedrotais jebkurā ES nostūrī,” sacīja ES telesakaru komisāre Viviena Redinga. “ES dalībvalstīm vēl ir jāstrādā šajā jomā, taču pirmais mērķis – vienotā neatliekamās palīdzības dienesta numura pieejamība – ir sasniegts. Ļoti priecājos, ka mūsu pūles panākt, lai dalībvalstīs darbotos vienotais palīdzības dienestu numurs, ir vainagojušās panākumiem, jo tagad varam redzēt, kā “panākumu Eiropa” var palīdzēt iedzīvotājiem ikdienas dzīvē.”

Vienotais Eiropas neatliekamās palīdzības dienesta numurs 112 tagad ir pilnībā pieejams Bulgārijā – pēc pārkāpuma procedūras, ko Komisija ierosināja 2007.gada oktobrī. Kopš tā laika attiecīgās Bulgārijas iestādes ir veltījušas ievērojamus pūliņus, lai panāktu citas valstis un nodrošinātu 112 pieejamību. 2008.gada 18.septembrī Komisija nolēma nodot šo lietu Eiropas Kopienu tiesai, taču atlika uz trim mēnešiem, lai ļautu Bulgārijai pabeigt īstenošanas plānu. Nosūtot ekspertus, Komisija pārliecinājās, ka numurs 112, kā arī zvanītāja atrašanās vietas noteikšanas iespēja (ļauj neatliekamās palīdzības dienestiem noteikt cilvēka atrašanās vietu, kad tas piezvana uz 112) tagad Bulgārijā ir pilnībā pieejami. Saskaņā ar valsts iestāžu teikto drīzumā tiks sākta kampaņa, kuras mērķis ir palielināt Bulgārijas iedzīvotāju informētību par numuru 112. Tas ļautu Komisijai pabeigt pārkāpumu procedūru pret Bulgāriju 2009.gada sākumā.

2008.gada septembrī Komisija deva Rumānijai papildu trīs mēnešus, lai nodrošinātu, ka zvanītāja atrašanās vietas noteikšanas dienesti darbojas un neatliekamās palīdzības dienesti varētu noteikt atrašanās vietu cilvēkam, kas zvana uz 112 no mobilā tālruņa. Novembra beigās attiecīgās Rumānijas iestādes apstiprināja, ka informācija par zvanītāja atrašanās vietu neatliekamās palīdzības dienestiem ir pieejama par visiem zvaniem, kas veikti no mobilajiem tālruņiem. Komisijas eksperti pārbaudīja šo informāciju, kas šādā gadījumā ļautu Komisijai pabeigt pārkāpumu procedūru pret Rumāniju 2009.gada sākumā. 

 

Pamatinformācija

Eiropas neatliekamās palīdzības dienesta numurs tika ieviests 1991.gadā papildus valstu neatliekamās palīdzības dienestu numuriem, lai padarītu neatliekamās palīdzības dienestu pakalpojumus pieejamākus visās ES dalībvalstīs. Kopš 1998.gada ES noteikumi dalībvalstīm uzliek pienākumu nodrošināt, lai visu fiksēto un mobilo tālruņu lietotāju zvani uz numuru 112 būtu bezmaksas. Kopš 2003.gada telesakaru operatoriem ir pienākums sniegt neatliekamās palīdzības dienestiem informāciju par zvanītāja atrašanās vietu.

Pēc ES telesakaru komisāres V.Redingas iniciatīvas Komisija kopš 2006.gada ir ierosinājusi pārkāpumu procedūras – pret 14 valstīm par to, ka nav iespējams noteikt zvanītāja atrašanās vietu, pret Itāliju par 112 zvanu apstrādi, kā arī pret divām citām valstīm par 112 nepieejamību.

2008.gada jūnijā Komisija atvēra tīmekļa vietni, kurā sniegta informācija par numuru 112 visās oficiālajās ES valodās iedzīvotājiem, kas ceļo pa ES. Joprojām ir jomas, kurās nepieciešami uzlabojumi, piemēram, attiecībā uz 112 zvanu centru iespēju sazināties vairāk nekā vienā valodā vai mutiskās tulkošanas dienestu nodrošināšanu. Šajā sakarā 17 ES dalībvalstis paziņoja, ka to palīdzības dienesti varētu atbildēt uz zvaniem citās ES valodās.

2009.gada 11.februārī – “112 Eiropas dienā”, kuru Komisija organizē kopā ar Eiropas Parlamentu, Komisijas tīmekļa vietne tiks atjaunināta ar papildu informāciju no visām ES dalībvalstīm par numura 112 darbību.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!