• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nekustamo īpašumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2009., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186253

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

09.01.2009., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nekustamo īpašumu apsaimniekošanu Jūrmalas pilsētā

 

Valsts kontrole (VK) konstatējusi, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldība nepilda savu pienākumu – racionāli un lietderīgi apsaimniekot pašvaldības nekustamo īpašumu. Revīzijas laikā, izvērtējot Jūrmalas domes rīcību ar nekustamajiem īpašumiem, tika konstatēti vairāki normatīvo aktu pārkāpumi.

Neņemot vērā likumā “Par valsts un pašvaldību finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” noteikto, ka pašvaldības nekustamais īpašums nododams citai personai par iespējami augstāku cenu, vairākos gadījumos nav izmantotas tiesības koriģēt nomas maksu, ja gada inflācijas likme pārsniedz 10% vai mainās zemes kadastrālā vērtība.

Lai gan Centrālās statistikas pārvaldes aprēķinātā 2007.gada inflācijas koeficienta likme bija 14%, Jūrmalas pašvaldība nav palielinājusi iznomāto zemesgabalu nomas maksu. 27 neapbūvētiem zemesgabaliem nav koriģēta nomas maksa atbilstoši Valsts zemes dienesta noteiktajai kadastrālajai vērtībai, līdz ar to pašvaldības ieņēmumi 2008.gadā ir par 186 400 latu mazāki.

Pretēji likuma “Par pašvaldībām” prasībām iepriekšējos gados ir noslēgti trīs nomas līgumi, nosakot nomas maksu, kas neatbilst domes lēmumos paredzētajai, tādējādi katru gadu šo līgumu darbības laikā pašvaldības neiegūtie ieņēmumi ir 6730 latu.

Revīzijā tika konstatēts, ka Jūrmalas domes rīcība, organizējot pašvaldības zemesgabalu iznomāšanu, nenodrošina korupcijas risku novēršanu.

Pašvaldībā nav reglamentēta nomas maksas apmēra noteikšanas kārtība un, izskatot lēmumu projektus, netiek dokumentēts šīs maksas pamatojums. Līdz ar to tās noteikšana nav caurskatāma un nav iespējams izprast domes noteiktās maksas novirzi no VK pieaicinātā vērtētāja noteiktās zemākās iespējamās nomas maksas amplitūdā no divām līdz 2800 reizēm.

Pretēji Ministru kabineta noteikumu nosacījumiem Jūrmalas dome nenodrošina informācijas sagatavošanu par pašvaldības iznomājamiem neapbūvētiem zemesgabaliem, kas izliekama redzamā vietā domes ēkā. Šo nepilnību pašvaldība ir apņēmusies novērst līdz 2009.gada februārim.

Revīzijā tika konstatēts, ka Jūrmalas pilsētas pašvaldībā pretēji Valsts pārvaldes iekārtas likuma prasībām netiek nodrošināta iekšējā kontrole pār iznomāto nekustamo īpašumu nomas maksas administrēšanu.

Par to liecina divi konstatētie gadījumi, kad vairāk nekā deviņus mēnešus pēc zemesgabala nomas līguma noslēgšanas vēl nebija nosūtīti rēķini un netika iekasēta nomas maksa, savukārt 22 gadījumos nomniekiem, kas 2008.gadā par diviem ceturkšņiem nebija laikā samaksājuši nomas maksu, netika nosūtīti brīdinājumi par nomas līgumu darbības iespējamo pārtraukšanu.

Pēc revīzijas VK ir informējusi prokuratūru par Jūrmalas pilsētas pašvaldības rīcību, apsaimniekojot nekustamo īpašumu, kā arī sniegusi sešus ieteikumus Jūrmalas pilsētas pašvaldībai, kurus tā apņēmusies ieviest laikā līdz 2009.gada maijam.

Revīzija par rīcības ar pašvaldības nekustamajiem īpašumiem atbilstību normatīvo aktu prasībām Jūrmalas pilsētas pašvaldībā veikta par laiku no 2007.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 1.aprīlim.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!