• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par rotaļlietu drošuma prasībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2009., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/186249

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par neatliekamās palīdzības dienesta numuru 112

Vēl šajā numurā

09.01.2009., Nr. 4

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par rotaļlietu drošuma prasībām

 

Eiropas Komisija ir gandarīta, ka Eiropas Parlaments 18.decembrī pieņēma Komisijas priekšlikumu būtiski pastiprināt ES noteikumus par rotaļlietu drošumu. Tas patērētājiem sniedz pārliecību, ka ES tirgotās rotaļlietas atbilst pasaulē augstākajām drošuma prasībām, jo īpaši attiecībā uz ķīmisko vielu izmantošanu.

Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens, kas atbild par uzņēmumu un rūpniecības politiku, teica: “Bērnu veselība un drošība ir dārga, un tās ir jāaizsargā pēc iespējas labāk. Esmu gandarīts, ka ES ir izdevies rekordīsā laikā vienoties par šiem stingrajiem un plašajiem noteikumiem rotaļlietu drošuma jomā. Jaunajos noteikumos ir ietverti jaunākie veselības un drošības standarti. Ir izdarīts tas, ko likumdevēji var darīt, lai bērni, spēlējoties ar rotaļlietām, būtu drošībā.”

Jaunie tiesību akti attiecas uz plašu jautājumu loku, lai garantētu, ka rotaļlietas neapdraud veselību un nerada savainošanās iespējas. Ar šiem noteikumiem tiek uzlaboti spēkā esošie noteikumi Eiropas Savienībā ražotu un importētu rotaļlietu laišanai tirgū, lai samazinātu ar rotaļlietām saistīto nelaimes gadījumu skaitu un panāktu ilgtermiņa labvēlīgu ietekmi uz veselību.

 

Jaunas prasības attiecībā uz ķīmiskām vielām

Ķīmiskās vielas, kuras var izraisīt vēzi, mainīt ģenētisko informāciju vai kaitēt reproduktīvajām spējām, jeb tā sauktās KMR (kancerogēnās, mutagēnās vai reprodukcijai toksiskās) vielas vairs nedrīkst atrasties rotaļlietu pieejamajās daļās. Attiecībā uz dažām vielām, piemēram, niķeli, ir samazinātas pieļaujamās robežvērtības, savukārt īpaši toksiskus smagos metālus, piemēram, svinu un dzīvsudrabu vairs nedrīkst apzināti izmantot rotaļlietās. Ja ir liela iespējamība, ka alergēnās smaržvielas varētu izraisīt alerģiju, tās pilnībā tiek aizliegtas, bet, ja tās varētu apdraudēt tikai atsevišķus patērētājus, uz rotaļlietas jābūt atbilstošam marķējumam.

 

Pastiprinātas drošuma prasības, lai novērstu risku norīt vai ieelpot rotaļlietu daļas

Noteikumi, lai novērstu, ka bērni norij vai ieelpo rotaļlietu daļas, jo īpaši sīkas detaļas, un nosmok, ir pastiprināti, tādējādi novēršot jaunus ar rotaļlietām saistītus riskus, piemēram, riskus, ko rada rotaļlietas ar piesūcekņiem. Pārtikai pievienotajām rotaļlietām vai kopā ar pārtiku piedāvātajām rotaļlietām vienmēr jābūt iepakotām atsevišķi. Tiek aizliegtas rotaļlietas, kas ir cieši savienotas ar pārtikas produktu (piemēram, “pārsteiguma” karameles uz kociņa), kuru vispirms jāapēd, lai piekļūtu pašai rotaļlietai.

 

Brīdinājumi uz rotaļlietām

Lai novērstu negadījumus, brīdinājumiem uz rotaļlietām jābūt skaidri saskatāmiem, viegli salasāmiem un patērētājiem viegli saprotamā valodā. Nav atļauti brīdinājumi, kuri ir pretrunā ar paredzēto rotaļlietas lietojumu, jo īpaši brīdinājums “Nav piemērots bērniem, kuri jaunāki par 36 mēnešiem”, kas izvietots uz rotaļlietām, kuras acīmredzami paredzētas šai vecuma grupai. Pārtikā iekļautajām rotaļlietām vai kopā ar pārtiku piedāvātajām rotaļlietām ir pievienots šāds brīdinājums: “Iekšā rotaļlieta; ieteicama pieaugušo uzraudzība”.

 

Rotaļlietu ražotāju un importētāju pienākumi

Rotaļlietu ražotājiem un importētājiem ir noteikti ievērojami stingrāki pienākumi. Pirms ražotājs pārbauda, vai viņa ražotā rotaļlieta atbilst direktīvā noteiktajām drošuma prasībām, viņam ir jānovērtē rotaļlietas drošums un jāizstrādā visaptveroša tehniska informācija par visām tā ražotajām rotaļlietām, tostarp informācija par izmantotajām ķīmiskajām vielām, lai nodrošinātu tirgus uzraudzības iestāžu veikto izsekojamību. Importētājiem jāpārliecinās, vai ražotāji ir pareizi veikuši rotaļlietu atbilstības novērtēšanas pārbaudes, un vajadzības gadījumā pašiem jāveic izlases veida pārbaudes. Ja ražotās/importētās rotaļlietas neatbilst direktīvā noteiktajām drošuma prasībām, dalībvalstis ražotājiem/importētājiem var piemērot sodus. Ir noteikti stingrāki noteikumi arī rotaļlietu izplatītājiem.

 

Spēcīgas valsts tirgus uzraudzības sistēmas

Dalībvalstīm būs jānodrošina, ka tirgus uzraudzības iestādes veic adekvātas pārbaudes uz ES ārējām robežām un ES iekšienē, tostarp, apmeklējot visu uzņēmēju telpas, lai garantētu, ka bīstamās rotaļlietas nekavējoties tiek aizliegtas vai izņemtas no tirgus. Tirgus uzraudzības iestādes var arī iznīcināt rotaļlietas, kuras rada nopietnus draudus. Tā kā ir stingrāki noteikumi tirgus uzraudzības jomā, ieviesti arī stingrāki noteikumi attiecībā uz EK zīmi. Turpmāk EK zīmei vienmēr jābūt uz rotaļlietas iepakojuma, ja rotaļlietas marķējums nav redzams no iepakojuma ārpuses.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!