• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.12.2008., Nr. 198 https://www.vestnesis.lv/ta/id/185464

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 16.decembrī

Vēl šajā numurā

19.12.2008., Nr. 198

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu

 

Zemkopības ministrija ir sagatavojusi un nosūtījusi Ministru kabinetam rīkojuma projektu “Grozījumi Ministru kabineta 2005.gada 5.oktobra rīkojumā Nr.655 “Par koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu 2006.–2010.gadam””.

Grozījumi izstrādāti saskaņā ar Meža likuma 45.pantu, Ministru prezidenta 2008.gada 4.decembra rezolūciju un Latvijas Kokrūpniecības federācijas lūgumu palielināt koku ciršanas maksimāli pieļaujamo apjomu akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” apsaimnniekotajos valsts mežos, ņemot vērā nozares prognozi, ka Latvijas kokrūpniecības uzņēmumiem 2009. un 2010.gadā praktiski pieejama būs tikai valsts mežos iegūtā koksne, jo koku ciršanas apjomi privātajos mežos varētu samazināties no 5,4 miljoniem kubikmetru 2007.gadā līdz 1,5 miljoniem kubikmetru 2010.gadā, turklāt, sākot ar 2009.gadu, apaļkoku imports no Krievijas Federācijas faktiski tiks apturēts.

Valsts meža dienests ir izvērtējis situāciju valsts mežos un konstatējis, ka šobrīd akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos mežos pieaugušās un pāraugušās audzēs ir uzkrājies 108 miljoni kubikmetru koksnes, no tiem 88,5 miljoni kubikmetru mežaudzēs, kas neatrodas dabas aizsardzības teritorijās. Valsts meža dienests aprēķinājis, ka, palielinot maksimāli atļauto koku ciršanas apjomu par Latvijas Kokrūpniecības federācijas prasītajiem 4 miljoniem kubikmetru 2009. un 2010.gadā, koku ciršanas apjoms valsts mežos varētu palielināties par 19,5 procentiem. Tas ir tikai 4,5% no 88,5 miljoniem kubikmetru, kurus saskaņā ar Meža likumu atļauts nocirst galvenajā cirtē.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze pieņēma lēmumu iesniegt valdībā Ministru kabineta rīkojuma grozījumus, paredzot palielināt akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” apsaimniekotajos valsts mežos maksimāli pieļaujamo ciršanas apjomu par 4 miljoniem kubikmetru 15 750 hektāru platībā.

Apjomu palielinājums nekādā veidā neradīs draudus dabas aizsardzības interesēm – informē zemkopības ministrs. “Nav taisnība apgalvojumiem, ka, palielinot koku ciršanu valsts mežos galvenajā cirtē par 4 miljoniem kubikmetru, plašas mežu teritorijas paliks kā jaunaudzes un vidējā vecuma audzes. Jau šobrīd mums ir ļoti daudz meža platību, kurās pienācis ciršanas vecums. Un mežs noveco, zaudēdams savu vērtību – koksnes resursu uzkrājums Latvijā ir ārkārtīgi liels, tādējādi 4 miljonu kubikmetru palielinājums divos gados principā nav īpaši būtisks,” norāda Mārtiņš Roze.

“Šobrīd mežu atjaunošana un stādīšana tiek veikta daudz lielākās platībās nekā izciršana. Tāpat nav taisnība, ka tiks mainīts Meža likums, samazinot ciršanai pieļaujamo koku vecumu vai koku diametru. Līdz ar to secinājums par savvaļas koku sugu apdraudējumu ir nepareizs. Meža likums attiecībā uz šiem parametriem netiks mainīts. Šobrīd meža platības, kurās koki sasnieguši ciršanas vecumu, ir lielākas, nekā reāli tiek izstrādātas,” uzsver zemkopības ministrs.

M.Roze stāsta, ka pats lēmums palielināt koku ciršanu saistīts ar ļoti smago situāciju mežrūpniecības nozarē. “Pirmkārt, tāpēc, ka katastrofāli kritusies piegāde no privātajiem mežiem. Mežu īpašnieki šobrīd nogaida, kā attīstīsies situācija. Līdz ar to kopējais mežizstrādes apjoms samazinās. Tas savukārt rada bažas par visas nozares konkurētspēju eksporta tirgū – nozarei vienkārši pietrūks resursu. Otrkārt, jau šobrīd nozarē ir uzņēmumi, kuriem ir ilgtermiņa saistības un kuri konsekventi šīs saistības nepilda, tādējādi vēl vairāk pasliktinot situāciju. Un, treškārt, jau ir izvērtēta šāda ciršanas palielinājuma – par aptuveni 20 procentiem – ietekme gan uz vidi, gan tautsaimniecību, gan meža resursiem kopumā, un nekādu apdraudējumu nevienā no nosauktajām jomām tas nerada,” norāda ministrs.

Meža nozares prognoze paredz, ka, palielinot maksimāli pieļaujamo koksnes ieguvi valsts mežos, tiks stabilizēts koksnes nodrošinājums Latvijas kokrūpniecībai, tiks novērts apmēram 10 tūkstošu darba vietu samazinājums meža nozares uzņēmumos, kā arī tiks novērsts eksporta ieņēmumu samazinājums par apmēram 200 miljoniem latu 2009.gadā.

Maksimāli pieļaujamā apjoma palielināšana nav rīkojums valsts mežos nocirst par 4 miljoniem kubikmetru vairāk koksnes, bet tas ļauj nozarei plānot darbību ekonomikas lejupslīdes apstākļos un cerību saglabāt vietu eksporta tirgos.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!