• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ģimeni kā valsts prioritāti Atklāta vēstule. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2008., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184094

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par piena lietošanas popularizēšanu skolās

Vēl šajā numurā

22.11.2008., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ģimeni kā valsts prioritāti Atklāta vēstule

LR Valsts prezidentam V.Zatleram

LR Saeimas priekšsēdētājam G.Daudzem un deputātiem

LR Ministru prezidentam I.Godmanim un LR ministriem:

A.Baštikam, G.Bērziņam, H.Demakovai, K.Gerhardam, I.Eglītim,

T.Koķei, I.Purnei, M.Riekstiņam, M.Rozem M.Segliņam, A.Slakterim,

A.Šleseram, V.Veldrem, R.Vējonim, E.Zalānam

 

A.god. V.Zatlera kungs!

Pirms 90 gadiem Dievs mums deva vienreizēju iespēju izveidot savu valstisko neatkarību. Šodien nācijas pastāvēšana ir nopietni apdraudēta. Mēs stāvam uz iznīkšanas sliekšņa, jo esam zaudējuši tos garīgos standartus, morāles un tikumiskos principus, kas satur sabiedrību un ģimeni kā tās pamatelementu. Latviju plosa aizvien smagākas sociālās problēmas – noziedzība, alkoholisms, narkomānija, vardarbība, kā arī visam tam līdzi nākošās ekonomiskās un politiskās grūtības. Nenoliedzami, globalizācijas laikmetā ar šīm negācijām sastopas lielākā daļa valstu, tomēr tās nav tik dziļas un tālejošas, ja sabiedrībā ir stipras ģimenes un pārdomāta likumdošana. Ģimene ir kā spārni, kas nes katru indivīdu un veselu nāciju, neļaujot iznīkt vēstures līkločos.

Diemžēl Latvijā valsts līdz šim nav nodrošinājusi sekmīgu un tālredzīgu ģimenes atbalsta politiku, kā rezultātā cieš gan bērni, gan pieaugušie. Nācijas strauja samazināšanās un novecošanās, depopulācija, demogrāfiskā situācija u.c. ir tikai dažas no valsts mēroga problēmām, kuru cēlonis meklējams ģimenē.

Šobrīd Latvijā notiek cīņa ar sekām, nevis cēloņiem. Ir apsveicami, ka valsts ir tik drošsirdīga cīnītāja, bet – vai gudra un tālredzīga? Samazinoties darbspējīgo iedzīvotāju skaitam un investoru interesei, samazināsies arī valsts kases ieņēmumi, bet izdevumi sociālajam budžetam un darbam ar sekām tikai pieaugs.

Mums ir iespēja mācīties no citu valstu pieredzes: ASV veiktie aprēķini rāda, ka uz 1 prevencijā ieguldītu dolāru valsts ieekonomē 17 dolārus. ASV jau vairāk nekā 10 gadus tiek strādāts pie ģimenes institūcijas stiprināšanas, savukārt Apvienotajā Karalistē sociālās politikas stūrakmens ir preventīvais darbs ar ģimeni. Prakse rāda, ka, investējot cēloņu novēršanā, sekas mazinās automātiski.

Asociācija “Ģimene” apvieno organizācijas un privātpersonas, kurām ir ilgstoša darba pieredze, palīdzot bērniem, jauniešiem, ģimenēm, turklāt strādājot gan ar krīzes situācijām, gan veicot mērķtiecīgu preventīvo darbu ar sabiedrību. Darba grupās iesaistām profesionālus ekspertus – juristus, sociālos darbiniekus, psihologus, mācītājus, mediķus, pedagogus, augstskolu mācībspēkus, atbildīgo ministriju pārstāvjus, lai apzinātu esošo situāciju un meklētu kompleksus risinājumus. Mēs saredzam situācijas uzlabošanu Latvijā ciešā sadarbībā starp valsts un pašvaldību institūcijām, NVO, medijiem un sabiedrību.

Kopā mēs varam paveikt patiešām daudz – veidot Latviju par stipru ģimeņu zemi, valsti ar nākotni. Būt par pozitīvu piemēru Eiropā un pasaulē.

Tāpēc mēs aicinām vienoties kopīgā darbā par Latvijas un mūsu bērnu nākotni un noteikt ģimeni par valsts prioritāti, atbalstot šādus mūsu likumdošanas grupas izstrādātos priekšlikumus, par ko lūgsim Jūs personīgi, kā arī citas iesaistītās institūcijas un sabiedrību piedalīties konstruktīvā sarunā pie apaļā galda.

1. Izsludināt 2009.gadu par Ģimenes gadu.

2. Pieņemt Tēva dienu kā valstiski svinamu, lai stiprinātu tēva lomu sabiedrībā.

3. Izstrādāt vienotu un integrētu valsts ģimenes politiku.

4. Pieņemt Ģimenes atbalsta likumu, kas nosaka koordinācijas mehānismu dažādu nozaru un ministriju politiku saskaņošanā un realizēšanā, atbalsta nodrošināšanā, efektīvā sadarbībā starp institūcijām, atbildību cīņā ar ģimeni degradējošām parādībām (pornogrāfiju, seksuāli izlaidīga dzīvesveida popularizēšanu, atkarību izraisošu vielu izplatīšanu, azartspēlēm utt.), prioritāšu noteikšanā un citiem būtiskiem jautājumiem, kas stiprina un aizsargā ģimenes institūtu.

5. Veikt nopietnus papildinājumus Valsts nacionālajā attīstības plānā 2007–2013 un Valsts ilgtermiņa attīstības plānā 2030, izvirzot ģimeni par valsts politikas prioritāti.

6. Atjaunot un aktivizēt izveidotās Demogrāfiskās un ģimenes lietu padomes darbību.

7. Pārveidot Bērnu tiesību aizsardzības apakškomisiju par Ģimenes un bērnu lietu apakškomisiju.

8. Izveidot Ģimenes lietu komisiju pie Valsts prezidenta kancelejas.

9. Pieņemt grozījumus likumos, kas būtu vērsti uz ģimenes un laulības kā institūcijas stiprināšanu, katras cilvēka dzīvības aizsardzību.

Pirms 20 gadiem mēs iestājāmies par Latviju, par tautas brīvību. Vai varam vienoties šodien par Latviju, par tautas izdzīvošanu? Un pasniegt to kā dāvanu savai Latvijai 90 gadu jubilejā.

Ar cieņu,

asociācijas “Ģimene” vārdā:

valdes locekle I.Bremze,

valdes locekle M.Bērtule

Rīga 2008.gada 15.novembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!