• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par piena lietošanas popularizēšanu skolās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.11.2008., Nr. 182 https://www.vestnesis.lv/ta/id/184097

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2008.gada 20.novembrī

Vēl šajā numurā

22.11.2008., Nr. 182

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par piena lietošanas popularizēšanu skolās

 

2008.gada 17.oktobrī Eiropas Savienībā (ES) tika sākta ES atbalsta programmas “Skolas piens” informatīvā kampaņa, kuras mērķis ir mudināt bērnus lietot piena produktus, paplašināt informāciju par ES līdzekļu pieejamību skolām, kā arī vairāk informēt par pienu kā vērtīgu produktu uzturā.

Ar lozungu “Milk – drink it up” (“Piens – dzer uz veselību!”) kampaņa norisinās visās ES dalībvalstīs. Nākamā gada laikā skolās plānots īstenot vairākus izglītojošus un informatīvus pasākumus. Viens no šādiem pasākumiem, kurā aicināti piedalīties skolēni visās dalībvalstīs, būs fotokonkurss par tēmu “Milk Power” (“Piena spēks”).

“Ēšanas ieradumi bērniem veidojas jau mazotnē, un bieži vien šie ieradumi būtiski ietekmēs viņu veselību visas dzīves laikā. Eiropas skolu piena apgādes programmas mērķis ir uzlabot mūsu bērnu veselību gan šodien, gan nākotnē, palīdzot skolām apgādāt audzēkņus ar piena produktiem un mudinot bērnus ēst veselīgi,” tā kampaņas svinīgajā atklāšanā Limasolā, Kiprā, uzsvēra ES lauksaimniecības un lauku attīstības komisāre Marianna Fišere-Bēla. Līdz šim veiktajos pētījumos konstatēts, ka mūsdienās jaunieši Eiropā saskaras ar aptaukošanās, liekā svara un nepareizu ēšanas ieradumu problēmu. Visā ES kopumā apmēram 20–30% jauniešu vecumā no 7 līdz 11 gadiem cieš no aptaukošanās vai liekā svara. Pastāvot šādai situācijai, pareizas ēšanas un veselīga uztura ieradumu izveidošanas atbalstīšana ir viena no prioritātēm ES.

Informatīvā kampaņa balstīta uz atjaunotās un uzlabotās ES “Skolas piena” atbalsta programmas popularizēšanu. Izmaiņas atbalsta programmas nosacījumos bija nepieciešamas, jo programmas ietvaros izmaksātā atbalsta apjomi pēdējos gados bija ievērojami samazinājušies, kas, ņemot vērā pieaugošās veselības problēmas jauniešu vidū, ir nepieņemams.

Jaunā regula, kas stājās spēkā šā gada 1.jūlijā, paredz plašāku produktu klāstu, uz kuriem šis atbalsts attiecas. Tagad sarakstā iekļauti tādi produkti kā termiski apstrādāts piens ar vai bez dažādām piedevām, piena dzēriens bez laktozes, plašs sieru klāsts (tostarp sieri ar zemu tauku saturu), jogurti un citi fermentētie piena produkti ar vai bez piedevām, piemēram, paniņas un kefīrs. No šā produktu klāsta dalībvalsts ir tiesīga izvēlēties produktus, kurus atbalstīt savās skolās. Savukārt, lai pastiprinātu skolēnu un viņu vecāku informētību par ES atbalsta programmu, ir ieviesta prasība izglītības iestādē izvietot informatīvu plakātu par tās piedalīšanos atbalsta programmā.

Tāpat EK nesen ierosinājusi izveidot programmu skolu apgādei ar augļiem un dārzeņiem. Plānots, ka šī programma ES tiks īstenota, sākot ar 2009./2010.mācību gadu. Abas programmas kopā veicinās veselības un uztura kvalitātes uzlabošanos skolēnu vidū saskaņā ar Eiropas stratēģiju attiecībā uz uzturu, lieko svaru un aptaukošanos un ar to saistītajiem veselības jautājumiem.

Latvijā ES atbalsta programma “Skolas piens” vispārējās izglītības iestādēs darbojas kopš 2004.gada 1.maija. Ar Zemkopības ministrijas (ZM) atbalstu programmai ir nodrošināts arī papildu valsts atbalsts, kas paredz pazemināt “Skolas piena” porcijas cenu vai arī nodrošināt vienu bezmaksas porciju dienā. Tāpat ZM ir atbalstījusi informatīvo plakātu par izglītības iestādes piedalīšanos “Skolas piena” programmā izgatavošanu. Šos plakātus izglītības iestāde jau tagad var saņemt Lauku atbalsta dienestā, Latvijas Pašvaldību savienībā vai arī tieši no sava piena piegādātāja.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!