• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa" (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1999., Nr. 317/318 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17933

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija ir progresējusi apbrīnojami īsā laikā"

Vēl šajā numurā

28.09.1999., Nr. 317/318

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa"

Ministru prezidents Andris Šķēle Latvijas sabiedrībai piektdien, 24.septembrī:

Turpinājums no 2.lpp.

Mums ir jātiek vienreiz skaidrībā ar šādiem skandāliem, mums ik pa laikam te parādās 10 miljonu lietas, kukuļi, neviens nav vainīgs, tur "Latvijas kuģniecības" privatizācija, tad parādās trīs miljonu lietas — nu jau divkārši parādās, un mēs neko nevaram izdarīt. Tad parādās šāda ļoti smaga nozieguma, reāli esošā izmeklēšanā nozieguma spilgts — pēdiņās — pieteikums, ļoti rupjš, ļoti tendenciozs, — mums ir jātiek skaidrībā. Un valdības pienākums ir to panākt. Pretējā gadījumā — kā var valdība atbildēt par bērnu tiesību aizsardzību valstī, par speciālo institūciju kā Drošības policijas, Valsts policijas darba koordinēšanu, par Izglītības ministrijas vadīšanu. Kā vispār var strādāt šāda valdība, ja mums nav skaidrības.

— Jūs tagad atkal esat paziņojis par šo lietu, ka tomēr tāda slepena lieta, kā jūs teicāt, līdz šim neizpausta tomēr. Nu ir zināms, ka izmeklēšana notiek. Vai arī tas nevar skādēt, un kāpēc tomēr tagad uzdrošinājāties pateikt, ka tāda izmeklēšana notiek?

A.Šķēle:

— Tātad nu jau nebija nekāda pamata vairs slēpt pēc visa tā, kas notika, un es šo jautājumu arī pārprasīju ģenerālprokuroram: vai es esmu tiesīgs darīt zināmu, ka šis darbs jau ir veikts ilgstoši un ļoti rūpīgi. Šādu atļauju es saņēmu, tādēļ arī to varēju pieteikt, jo es nevēlos nevienu vārdu, nevienu epizodi, nevienu manā rīcībā esošu informāciju paust bez Ģenerālprokuratūras atļaujas, lai tiešām nekādā veidā — arī es — nebūtu tā persona, kas kaut kā varbūt kaut ko sarunājusi greizi vai nelaikā.

— Mums ir vēl daži citi jautājumi. Es gribētu pajautāt par ļoti konkrētām cilvēku problēmām, kas viņus uztrauc: cilvēks no Tukuma jautāja par budžetu: vai, sastādot budžetu, ir plānota lauku zemes kompensācijas sertifikātu izmaksa naudā represētajiem vai arī pirmās šķiras mantiniekiem?

A.Šķēle:

— Jau vakardien, atbildot uz jautājumiem kopā ar finansu ministru, valdību veidojošo partiju deputātiem, mēs devām skaidru un precīzu atbildi: visu represēto kompensācijas sertifikāti un tie sertifikāti, kas viņiem ir samaināmi naudā par nodzīvotajiem gadiem izsūtījumā, 2000.gadā tiks pilnībā dzēsti. Avots būs ienākumi no pārdotajiem privatizējamiem uzņēmumiem, un mans viedoklis ir ciets — ir vienreiz jāatdod morālais parāds, lai kādā formā tas tur ir izteikts likumos materiālā veidā, bet ir jāatdod šis morālais parāds represētajiem.

— Otrās grupas invalīde jautā: vai paliks bezmaksas transports un arī zāles nākamgad budžetā?

A.Šķēle:

Jā, zālēm mēs esam paredzējuši palielināt finansējumu, salīdzinot ar šo gadu, un kopumā tās summas ir turpat vai desmit miljoni latu, kas tiek veltīts bezmaksas zāļu programmām.

— Nākamais jautājums saistās ar invalīdiem, Kramiņas kundze jautā: vai viņa varēs tomēr strādāt un saņemt pensiju, kas viņai ir 65 lati, tā kā runā, ka beigās var pārskatīt to likumu, vai tad beigās viņai neatņems to pašu iespēju?

A.Šķēle:

— Nē, es gribu nomierināt — ir šobrīd jau panākta vienošanās, un deputāti strādā, lai tajā brīdī, kad teiksim tā, šis paralīzes brīdis būs beidzies, — es ceru tiešām, ka šo parakstu nebūs tik daudz, lai mums būtu likums vēl tālāk paralizēts, — būs likuma precizēšana, kas neierobežos vairs ar šiem 60 latiem strādāt un saņemt pensiju.

— Mēs te arī runājām par finansu policistu, kas vakar tika sašauts. Vai jums ir kāda informācija?

A.Šķēle:

— Nākamā gada budžeta sakarā valdība ir uzņēmusies papildu saistības — iekasēt vēl papildus 40 miljonus tikai uz nodokļu iekasēšanas uzlabošanas rēķina. Tā ir milzīga apņemšanās, tas ir milzīgs risks gan man, gan finansu ministram. Tas darbs, kas ir iesākts jau pirms pusotra mēneša, valdība gan strādā nedaudz vairāk nekā divus mēnešus attiecībā uz kontrabandas apkarošanu — ir uz pareizā ceļa. Es katru otro nedēļu turpināšu sasaukt šīs apspriedes, kurās notiks pēc noteiktas kārtības arī atskaitīšanās par izdarīto. Jāsaka, ka sašautais Finansu policijas inspektors ir iesaistīts izmeklēšanā par milzīga vēriena spirta kontrabandu. Un es domāju, ka tā ir bandītu un mafijas reakcija, reāli apdraudot viņam dzīvību. Paldies mediķiem, informācija liecina, ka krīze ir pāri, un es esmu pārliecināts, ka cilvēks atgriezīsies darbā. Lai viņam nezūd drosme tālāk! Bet mēs to esam sapratuši kā pieteikumu no mafijas karot ar valsti. Mēs esam gatavi šo izaicinājumu pieņemt, un mēs par to parūpēsimies, lai viņi nevarētu mierīgi gulēt. Mums vajag šos 40 miljonus iekasēt nākamgad.

Paldies!

Pēc ieraksta "LV" diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!