• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.09.1999., Nr. 317/318 https://www.vestnesis.lv/ta/id/17932

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa" (turpinājums)

Vēl šajā numurā

28.09.1999., Nr. 317/318

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Kontrabandas apkarošanā esam uz pareizā ceļa"

Ministru prezidents Andris Šķēle Latvijas sabiedrībai piektdien, 24.septembrī:

— Jums bija prese konference pulksten 12, un tajā jūs runājāt par nelaimīgo pedofilijas skandālu — kādas lietas, kas īstenībā, man liekas, nebija zināmas.

A.Šķēle: — Es domāju, tiešām šis, kā jūs teicāt, nelaimīgais pedofilijas skandāls ir ļoti liels noziegums pēc būtības, un ļoti daudzi cilvēki ir ievilkti šajā nelaimē. Preses konferencē es vienkārši atkārtoju un varbūt precizēju dažas lietas, kas nebija zināmas sabiedrībā. Konkrēti — jau ilgāk nekā gadu šī liela ir tikusi ļoti rūpīgi izmeklēta. Tā ir veikta, sevišķi ievērojot šī jautājuma paaugstinātu jūtīgumu. Tā ir bijusi veikta ar attiecīgu slepenību. Pirms diviem mēnešiem, kad jau bijis pietiekami daudz materiālu, tā ir nodota sevišķu lietu prokuroram tālākā posmā jau izmeklēšanai, un nepārprotami prokuratūrai ir pilnīgs pamats šobrīd apgalvot, ka tiks cilvēki saukti pie atbildības. Ir arestēti cilvēki, pirmās apsūdzības noziedzniekiem jau ir uzrādītas. Taču tajā pašā laikā jākonstatē, ka svētdien raidījumā "Nedēļa" izskanējušais sižets var tikt uzskatīts par mēģinājumu torpedēt izmeklēšanu šajā mafiozajā, augsti tehnoloģiskajā, rūpīgi plānotajā, plaši sazarotajā un sevišķi ciniskajā noziegumā. Prokuratūra, strādājot ar profesionālu izmeklētāju un psihologu palīdzību, ir jau tuvu tam, lai dienas gaismā parādītu visu šo noziedzības tīklu, kurš skar un ir ievilcis sevī simtus cilvēku, taču tai pašā laikā var gadīties, ka televīzijas ekrānos izskanējušais un rādītais ir nodarījis būtisku kaitējumu arī izmeklēšanai; iespējams, atsevišķās epizodēs neatgriezenisku. Tādēļ mums bija jādara viss, un es vēlreiz varu atkārtot jau iepriekš paustos savus paziņojumus, ka Latvijas Republikas valdība sniegs visu nepieciešamo palīdzību visām izmeklēšanas iestādēm, tai skaitā finansiālu palīdzību, lai arī varētu garantēt liecinieku drošību un iespējamā noziegumā iesaistīto bērnu aizsardzību. Es varu aicināt visus Latvijas iedzīvotājus, masu saziņas līdzekļus, jebkuru personu sniegt viņu rīcībā esošo informāciju Ģenerālprokuratūrā nekavējoties, lai lietas izmeklēšana būtu pabeigta iespējami ātrāk un pilnīgāk. Tai pašā laikā, vēlreiz atskatoties uz šajā nedēļā masu medijos izskanējušo informāciju par to, ka, iespējams, augstas amatpersonas, konkrēti varbūt — valdības locekļi, ir iesaistīti šādās netiklās lietās, šādā noziegumā, es citēju arī to, ka "ir pamats šobrīd domāt, ka varētu tikt ierosināta krimināllieta par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu". Un par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu, par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu nolūkā panākt krimināllietas ierosināšanu vai arī neīstu apsūdzības pierādījumu radīšanu var tikt sodītas šīs personas ar brīvības atņemšanu pat līdz 5 gadiem. Mums ir jābūt vienmēr ļoti apdomīgiem jebkuram, lai mēs atklātu noziedzniekus, lai tie tiktu sodīti, sēdētu cietumā un tai pašā laikā netiktu izplatīti nepatiesi ziņojumi par nevienu personu, par kuru nav nekāda fakta.

— Vai varētu būt tā, ka varbūt tieši parādās tādi fakti, ko vienkārši izmeklēšana līdz šim nezināja, bet kas varētu būt patiesi?

A.Šķēle: — Pilnīgi iespējams, un tādēļ jo ātrāk visi tie ir darāmi zināmi Ģenerālprokuratūrā.

— Ja nevarēs to lietu pierādīt — te man jautā Aigars no Rīgas, mūsu klausītājs — vai varēs tādā gadījumā tiesāt Inkēnu — viņš jautā — vai varbūt Stašānu, kuru tad? Kā?

A.Šķēle: — Droši vien to lems prokuratūra, kurai ir jāuztur krimināllietās apsūdzība valsts vārdā, un tas būs atkarīgs no tā, vai tiks kvalificēts viss, kas ir šobrīd darīts zināms kā apzināti nepatiess ziņojums saskaņā ar Krimināllikuma 298. pantu. Tai pašā laikā redzams, ka ar dažādu motivāciju jūsu minētais žurnālists Stašāns sniedz ļoti pretrunīgas liecības dažādiem masu medijiem. Gribētu teikt — ir bēguļojis no Ģenerālprokuratūras, viņu kaut kas nav pārliecinājis, kādā formā viņam ir uzaicinājums un vēl kaut kas. Sākās savstarpēja norobežošanās — viens ir tā kā amatpersona, cits — tā kā žurnālists tikai. Tas viss nepārliecina šobrīd, bet ēna ir mesta milzīga, un var gadīties, ka, izmantojot šo skandalozo pieeju, mērķis varbūt patiesībā ir tiešām to torpedēt vai visiem ilgstošā izmeklēšanā vai novērošanā esošiem iespējamajiem šī nozieguma dalībniekiem dot signālus — sargieties, mūciet, neiesaistieties, pārtrauciet uz laiku, aizmirstiet!

— Bet nu ēna, kā jūs teicāt, patiešām ir mesta. Mums te klausītāji ir jautājuši, vai jūs esat tik drošs par to, kas notiek jūsu valdībā. Un viņi tagad skatās ar lielām bažām, ar neuzticību tām laimīgajām ģimenes bildēm, kā viena klausītāja saka, kādas varot vērot žurnālos šobrīd.

A.Šķēle: — Pret jebkuru personu jebkurš nelietis var izteikt vispārdrošākos apgalvojumus, un tā ir milzīga atbildība, kas ir dota un uzlikta jebkuram žurnālistam, tiražējot jebkuru informāciju, — būt pārliecinātam par faktoloģiju. Ja šeit tiešām būs fakti, vēlreiz atkārtoju, jebkura Latvijas amatpersona sēdēs cietumā, ja būs iesaistīta šādos noziegumos, es par to parūpēšos. Savukārt, ja mums nebūs neviena fakta, nevienas norādes, nevienas iespējas to pierādīt, tad jārūpējas ir par otru — lai tie, kas ir izplatījuši nepatiesus ziņojumus un to darījuši apzināti, saņemtu atbilstoši Krimināllikumam arī sodu.

— Labi, vienpus ir valdība, otrpus — vispār cilvēki, kas varētu būt iesaistīti šajā pedofilijas lietā. Klausītāji pauž šaubas, vai nu vispār vairs kādu atradīs.

A.Šķēle: — Gribētos nedaudz nomierināt, jo izmeklēšana ir bijusi ļoti ilgstoša un ļoti rūpīga. Tā kopumā Ģenerālprokuratūras rīcībā esošā kartotēka aptver aptuveni 600 cilvēkus. Cik katrs un kādā veidā ir šajās lietās saistīts, kurš ir cietušais, kurš ir nelietis, noziedznieks, kurš ir vienkārši interesents, varbūt potenciāls nelietis — tas viss prasa ļoti rūpīgu darbu, un prokuratūras labākie spēki šobrīd — to man ir apliecinājis ģenerālprokurors Skrastiņa kungs — šobrīd ir mesti darbā, lai mēs tiktu skaidrībā.

— Jautā klausītājs: vai šī pašreizējā runāšana nav jau iejaukšanās izmeklēšanas darbā?

A.Šķēle: — Nekādā veidā iejaukšanās, bet, ja kāds grib prasīt, vai netiks izdarīts kāds spiediens, tiks izdarīts spiediens. Skaidri un gaiši es gribu pateikt: kamēr es būšu valdības vadītājs, es prasīšu rezultātu. To es tiešām gribu redzēt un esmu pārliecināts, ka prokuratūra darīs.

Intervija Latvijas radio 24.septembra raidījumā "Atbalss" pulksten 15.07. Raidījumu vada radio žurnālists Aidis Tomsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!