• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlaments: Par konferenci "Totalitāro režīmu pastrādātie noziegumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2008., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173638

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES Ministru padome: Par Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes sanāksmi

Vēl šajā numurā

09.04.2008., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlaments: Par konferenci “Totalitāro režīmu pastrādātie noziegumi”

 

Pēc Eiropas Komisijas komisāra Franko Fratīni (Itālija) iniciatīvas Briselē 8.aprīlī notika konference jeb publiska uzklausīšana “Totalitāro režīmu pastrādātie noziegumi”. F.Fratīni uz konferenci personīgi bija ielūdzis Eiropas Parlamenta (EP) deputātu Ģirtu Valdi Kristovski (Nāciju Eiropas grupa).

Latvijas deputāts konferences darba gaitā uzsvēra, ka Eiropas Savienība nedrīkst pieļaut ne tikai nacistisko noziegumu noliegšanu vai trivilializēšanu, bet tādā pašā mērā tai jāvēršas arī pret komunistisko, totalitāro režīmu noliegšanu.  

“Ir nepieņemami, ja ES ietvarlēmums cīņai pret rasismu un ksenofobiju netiek attiecināts uz padomju totalitārā režīma noziegumiem Austrumeiropā! Tas parāda ES dubultos standartus un nespēju runāt par kopējo vērtību vienotu saturu un tā būtību. Tāpēc ir nepieciešama pareiza, korekta metodika, kā noskaidrot Eiropas vēstures patiesību, un tikai tad var runāt par tālāka izlīguma pamatu cietušo un režīma atbalstītāju starpā. Ar vēsturnieku vērtējumiem vairs nepietiek. Ir nepieciešami juridiski paņēmieni, jāizveido principi, par pamatu ņemot starptautiskās tiesības un Eiropas Cilvēktiesību tiesas un nacionālo tiesu praksi, kas nepārprotami parāda, ka kopš Nirnbergas tiesas pār nacismu pasaulē pastāv laba izpratne par to, kas ir demokrātiska pārvaldība.” Ģ.V.Kristovskis ieteica šo praksi ņemt par pamatu, vērtējot totalitāro režīmu noziegumus Austrumeiropā. Iespējams, ka būtu jāsasauc speciāls tribunāls, kur Eiropas dažādie nedemokrātiskie režīmi, to pretrunīgi vērtētā darbība tiktu objektīvi un tiesiski korekti apskatīti.

Latvijas deputāts norādīja: ja ES turpinās rīkoties līdzīgi kā līdz šim, tas ir, piekopjot dubultu standartu politiku, ES nebūs pietiekami spēcīga, lai stātos pretī dažādām fanātisma un revanša politikas izpausmēm, kurām nav nekāda sakara ar stabilitāti un mieru Eiropā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!