• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par mobilo tālruņu izmantošanu lidojumu laikā Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2008., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173626

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Parlaments: Par konferenci "Totalitāro režīmu pastrādātie noziegumi"

Vēl šajā numurā

09.04.2008., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par mobilo tālruņu izmantošanu lidojumu laikā Eiropā

 

Eiropas Komisija 7.aprīlī ieviesa noteikumus, kā saskaņot nosacījumus Viseiropas mobilo sakaru pakalpojumu nodrošināšanai lidojumu laikā. Tagad darījumu ļaudis un patērētāji lidojumos pa visu Eiropu varēs izmantot mobilos tālruņus: saņemt zvanus, zvanīt paši, kā arī saņemt un rakstīt īsziņas. Tas nozīmē, ka ar tiem 90% Eiropas aviopasažieru, kuriem, iekāpjot lidmašīnā, ir mobilais tālrunis, varēs sazināties arī lidojuma laikā. 

“Lai sniegtu tādus Viseiropas telekomunikāciju pakalpojumus kā mobilie telefonsakari lidojumā, ir vajadzīga vienota regulatīvā struktūra, kas tos nodrošinātu visā Eiropā. Tāpēc šodien Eiropas Komisija ir attiecīgi rīkojusies. Šāda jauna pakalpojuma ieviešanai bija jāpieņem viens regulatīvs lēmums attiecībā uz visu Eiropas gaisa telpu,” teica Eiropas Savienības komisāre telekomunikāciju jautājumos Viviena Redinga. “Mēs tagad ceram, ka operatori, nosakot savu piedāvāto pakalpojumu cenas, rīkosies pārskatāmi un novatoriski. Iespēja izmantot mobilo sakaru pakalpojumus ir ļoti saistošs jauns pakalpojums jo īpaši darījumu klases ceļotājiem, kuriem nepieciešamas saziņas iespējas, lai kur tie būtu un lai kurp tie dotos. Tomēr, ja telefona rēķins, kuru patērētājs pēc tam saņems, būs šokējoši liels, šis pakalpojums neattīstīsies. Es arī aicinu aviokompānijas un operatorus nodrošināt lidmašīnā tādus apstākļus, lai tie pasažieri, kas vēlēsies izmantot sakaru pakalpojumus lidojuma laikā, netraucētu pārējos pasažierus.”

Eiropas Komisijas 7.aprīlī paziņotie pasākumi saskaņos tehniskās un licencēšanas prasības, lai mobilos tālruņus varētu izmantot lidmašīnās lidojumu laikā. Pasažieru tālruņi būs savienoti ar lidmašīnas mobilo sakaru tīklu, kas savukārt caur satelītu būs saistīts ar zemi. Vienlaikus šī sistēma novērsīs tālruņu tiešu pieslēgšanos mobilo sakaru tīkliem uz zemes. Tādējādi tiks regulēta mobilo tālruņu raidītāju jauda, lai to izmantošana neietekmētu gaisakuģa aprīkojuma drošību vai zemes mobilo sakaru tīklu normālu darbību.

Tehniskās prasības drošai mobilo sakaru pakalpojumu izmantošanai lidojumā ir jāsaskaņo, lai visas Eiropas Savienības teritorijā varētu atzīt valsts licences, ko atsevišķām aviokompānijām piešķīrusi tā dalībvalsts, kurā attiecīgā aviokompānija reģistrēta.

Piemēram, Francijā vai Spānijā reģistrēts gaisakuģis varēs nodrošināt mobilo sakaru pakalpojumus gaisakuģī saviem pasažieriem, arī lidojot virs Vācijas vai Ungārijas, un šajā nolūkā papildu licencēšanas procedūra nebūs jāveic.

Eiropas Komisijas ierosinātie noteikumi par vienu no pirmajiem patiešām visas Eiropas mēroga telekomunikāciju pakalpojumiem ir atbilde gan uz pieprasījumu aviopasažieru vidū pēc iespējas izmantot mobilos telefonus lidojuma laikā, gan uz gaisa pārvadātāju vēlmi šo pieprasījumu apmierināt. Pēc lidojuma mobilo sakaru pakalpojumu testiem dažās valstīs (jo īpaši Francijā un Austrālijā) vairāki telekomunikāciju operatori un aviokompānijas plāno ieviest šo pakalpojumu jau 2008.gadā, tādējādi nodrošinot saziņas iespējas vienā no nedaudzajām ikdienas situācijām, kurās saziņa līdz šim bija ļoti ierobežota.

26.martā AK telekomunikāciju regulators “OFCOM” paziņoja, ka aviokompānijām būs atļauts piedāvāt mobilo sakaru pakalpojumu gaisakuģī lidojuma laikā atbilstoši kopējai Eiropas pieejai.

 

 

Priekšvēsture

Mobilo sakaru pakalpojumi gaisakuģos ir Eiropas mēroga telekomunikāciju pakalpojumi. 7.aprīlī Eiropas Komisija pieņēma divus regulējošus dokumentus: ieteikumu saskaņotai pieejai attiecībā uz licencēšanu, kas sekmēs, lai tiktu savstarpēji atzītas valsts atļaujas mobilo sakaru pakalpojumu izmantošanai gaisakuģos; un lēmumu, kurā izklāstīti saskaņoti gaisakuģa iekārtu tehniskie parametri, kas visā Eiropas Savienībā dotu iespēju izmantot mobilos telefonus lidojumu laikā.

Pamatojoties uz šiem parametriem, dalībvalstis varēs savstarpēji atzīt licences, kas izsniegtas mobilo sakaru nodrošināšanai gaisakuģī lidojuma laikā, neradot traucējumus mobilo sakaru tīkliem uz zemes.

Līdztekus šiem pasākumiem lidojumderīguma sertifikācijas procedūrās attiecībā uz mobilo sakaru nodrošināšanas iekārtām gaisakuģos, kuras nosaka valstu civilās aviācijas iestādes un – Eiropas mērogā – Eiropas Aviācijas drošības aģentūra, ir skatīti arī lidojumu drošības aspekti, lai garantētu drošu tehnoloģiju izmantojumu gaisakuģa kabīnē. Ar lidojumu drošību saistītos apsvērumus, kas izriet no mobilo telefonu izmantošanas lidojumu laikā, izskata arī valstu kompetentās tieslietu un iekšlietu iestādes.

Savukārt komerciālos apsvērumus, tādus kā maksa par mobilo telefonu izmantošanu lidojuma laikā, Eiropas Komisija 7.aprīlī pieņemtajos pasākumos vēl nav iztirzājusi tāpēc, ka šo pakalpojumu izstrāde vēl nav pabeigta. ES viesabonēšanas regulā, kuras pārskatīšana paredzēta šā gada beigās, ir runa tikai par viesabonēšanu raidīšanas tīklos uz zemes. Cena par mobilo sakaru izmantošanu gaisakuģī lidojuma laikā tādējādi būs, pirmkārt, pakalpojuma sniedzēja ziņā. Tomēr Eiropas Komisija rūpīgi pārraudzīs to, kādā mērā un cik pārskatāmi tiks noteiktas šīs cenas.

2007.gada augustā Komisija jau ierosināja saskaņotus noteikumus, lai atbalstītu citu Eiropas mēroga lietojumu, proti, mobilo satelītsakaru pakalpojumus. Tas liecina, ka tehnoloģiju attīstības un ekonomiskās izaugsmes perspektīvā Eiropā pieprasījums pēc Eiropas mēroga pakalpojumiem pieaug. Tomēr ES noteikumi telekomunikāciju jomā, kurus pēdējoreiz pārskatīja 2002.gadā, nav pielāgoti šīm norisēm. Tāpēc ar Komisijas 2007.gada 13.novembrī iesniegtajiem priekšlikumiem, kuru nolūks ir ES telekomunikāciju noteikumu reforma, ir paredzēts sekmēt patiesi integrēta vienotā telekomunikāciju tirgus izveidi. Par šiem priekšlikumiem pašlaik spriež Eiropas Parlaments un Padome. Šai reformai būtu jāsekmē gan Eiropas Savienības dalībvalstu, gan valsts regulatoru ciešāka sadarbība, izstrādājot regulatīvos nosacījumus, lai Eiropas Savienībā izvērstu pārnacionālus un visas Eiropas mēroga pakalpojumus.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!