• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rezolūciju par Tibetas zemes un tibetiešu tiesībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.04.2008., Nr. 55 https://www.vestnesis.lv/ta/id/173636

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde: Par pasu derīgumu, ceļojot ārpus valsts robežām

Vēl šajā numurā

09.04.2008., Nr. 55

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rezolūciju par Tibetas zemes un tibetiešu tiesībām

 

Visas nozīmīgākās Eiropas Parlamenta (EP) politiskās grupas sagatavojušas kopīgu rezolūciju par Tibetu. Tā tiek apspriesta un papildināta EP minisesijā, kas Briselē sākas šodien, 9.aprīlī. Balsojums notiks 10.aprīlī. No Latvijas puses kopīgo rezolūciju parakstījuši Roberts Zīle, Guntars Krasts un Ģirts Valdis Kristovskis.

Rezolūcijā tiek uzsvērts, ka Olimpiskās spēles ir vienreizēja iespēja, kas dota Ķīnai, lai šī valsts parādītu, ka tā ir atvērta pasaulei. Taču tajā uzsvērts, ka Eiropas Savienība (ES) no Ķīnas sagaida sarunu sākšanu ar Tibetas garīgo līderi Dalailamu, lai kopīgi atrisinātu Tibetas politisko, reliģisko un kultūras autonomijas jautājumu Ķīnas sastāvā, kā arī novērstu to, ko Dalailama nosaucis par “kultūras genocīdu”. Rezolūcijā izteikta nožēla, ka seši sarunu mēģinājumi beigušies nesekmīgi, un pausts dziļš nosodījums brutālajām represijām, kas tika vērstas pret tibetiešiem.

Rezolūcijā skarti arī vairāki cilvēktiesību jautājumi, kas attiecas uz visu Ķīnu. Tiek atgādināts arī, ka līdz šim ES un Ķīnas dialogs cilvēktiesību jomā, kas aizsakās 2000.gadā, jau ilgstoši ir neveiksmīgs Ķīnas puses neieinteresētības dēļ.

EP deputāti aicina ES Padomi vērot to, kā attīstās situācija Ķīnā, lai uz šīs informācijas pamata veidotu kopīgu Eiropas Savienības pozīciju, kā arī nozīmēt ES pārstāvi, kas palīdzētu veidot dialogu starp Tibetu un Ķīnu.

ES prezidējošajai valstij ir jāizstrādā kopīga pozīcija attiecībā uz to, kāda attieksme pret Olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijas apmeklēšanu būtu ES valstu un valdību vadītajiem, kā arī ES Augstajam pārstāvim ārlietās. Rezolūcijas autori uzskata: ja Ķīnas valdība neradīs iespēju sākt dialogu ar Dalailamu, atklāšanas ceremonijas apmeklēšana nebūtu vēlama.

Šī ir jau sestā rezolūcija par cilvēktiesību stāvokli Ķīnā, kuru pēdējā pusotra gada laikā pieņem Eiropas Parlaments.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!