• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu talantīgiem bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.11.2007., Nr. 191 https://www.vestnesis.lv/ta/id/167010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par situāciju un veicamajiem darbiem pēc ugunsgrēka Kalpaka muzejā

Vēl šajā numurā

28.11.2007., Nr. 191

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu talantīgiem bērniem

 

20.novembrī Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) notika diskusija par atbalstu talantīgiem skolēniem un viņu iesaistīšanu zinātniski pētnieciskajā darbā. Diskusijā piedalījās izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža, IZM speciālisti, Ata Kronvalda fonda (AKF) prezidents Henriks Danusēvičs, AKF pārstāvji un AKF balvas laureāti. 

“Apdāvinātība ir dāvana, kas uzliek atbildību, īpaši mums, pieaugušajiem. Pret šo atbildību ir jāizturas ar īpašu pietāti, jo tā nav viegla, taču tā dara mūs stiprākus, neatlaidīgākus un patstāvīgākus. Darbam ar talantīgiem bērniem jābūt īpaši atbalstītam,” sarunas ievadā teica izglītības un zinātnes ministre. Viņa pateicās AKF un īpaši tā prezidentam H.Danusēvičam par ieinteresētību pedagogu atbalstīšanā darbā ar talantīgiem bērniem un skolotāju profesijas prestiža veicināšanā, nodrošinot ikgadējo Ata Kronvalda fonda balvas pasniegšanu pirms jaunā mācību gada sākuma.

AKF prezidents H.Danusēvičs apstiprināja, ka AKF savu darbu turpinās un pilnveidos, ņemot vērā diskusijā izskanējušos priekšlikumus.

Tikšanās laikā abas puses bija vienisprātis par nepieciešamību palielināt atbalstu talantīgiem skolēniem, viņu pedagogiem, kā arī paplašināt atbalstāmo loku – atbalstu sniedzot arī profesionālās izglītības iestāžu talantīgajiem audzēkņiem un viņu pasniedzējiem, tādējādi stiprinot gan profesionālās izglītības prestižu, gan kvalitāti. Tādēļ šajā lietā jāveicina sadarbība starp IZM, AKF un darba devējiem.

Ministre akcentēja IZM līdz šim paveikto atbalsta sniegšanā talantīgiem skolēniem, viņu pedagogiem:

• Latvijā visām valsts ģimnāzijām tiek nodrošināta iespēja saņemt papildu atbalstu talantīgiem un apdāvinātiem bērniem. Pēc vairāku gadu pārtraukuma 2007./2008.mācību gadā IZM atjaunojusi 2000 latu papildu finansējuma piešķiršanu visām valsts ģimnāzijām metodiskā darba un pedagogu tālākizglītības funkciju nodrošināšanai:

– tiek organizēta skolu sadarbība zinātniskās pētniecības jomā,

– nodrošināts atbalsts ģimnāziju bibliotēkām,

– sniegts metodisks atbalsts citām rajona skolām, to pedagogiem;

• no šā gada 1.septembra IZM nodrošinājusi, ka skolotājiem tiek apmaksāts darbs par divām konsultāciju stundām (t.sk. darbam ar talantīgiem bērniem);

• katrā valsts ģimnāzijā ir skolotājs metodiķis;

• skolotāji valsts ģimnāzijās saņem piemaksu 10% apmērā no darba algas.

B.Rivža informēja par valsts un IZM sniegto atbalstu talantīgiem skolēniem – IZM iestāde Valsts jaunatnes iniciatīvu centram ir ilgu gadu pieredze, ilggadējas un mērķtiecīgas aktivitātes, organizējot skolēnu zinātniski pētniecisko darbu:

• ikgadējā Latvijas skolēnu zinātniski pētnieciskā konference (aprīlis, kopš 1976.gada);

• mācību nometne “Alfa” (jūlijs, šovasar atzīmēja 40.jubileju);

• semināru cikls skolēniem “Beta” (oktobris–marts);

• Eiropas Savienības Jauno zinātnieku konkurss (septembris);

• starptautiskā izstāde – konkurss “EXPO Zinātne” (jūlijs);

• Šveices Jaunatnes kustības fonda organizētā “Dzīvās dabas nedēļa” (jūlijs);

• jauno vides pētnieku forums “Skolēni eksperimentē” (marts);

• prakses nodrošināšana skolēnu zinātniski pētnieciskās konferences laureātiem fizikā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā un Fizikas un matemātikas fakultātes Lāzercentrā;

• semināri un tālākizglītības kursi skolotājiem – skolēnu zinātniski pētniecisko darbu vadītājiem.

Ministre informēja, ka kopš 1999.gada Latvijas skolēni piedalās Eiropas Savienības jauno zinātnieku konkursos dabas zinātnēs, kas notikuši Grieķijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Austrijā, Ungārijā, Īrijā, Krievijā, Zviedrijā, Spānijā un Dānijā. Panākumiem bagāta bijusi arī Latvijas jauno talantu dalība “Milset” (Starptautiskā kustība brīvā laika aktivitātēm zinātnē un tehnoloģijās) rīkotajos pasākumos:

• 2006.gadā Maltā notika “EXPO Zinātne Med 2006”, kurā Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolnieks Vents Valle ieguva “Milset” sertifikātu par pētījumu fizikā “Termoluminiscentās dozimetrijas ikdienas kvalitātes pārbaudes optimizēšana”;

• 2007.gadā Dienvidāfrikas Republikā notika starptautiskā “EXPO Zinātne 2007”, kurā Rīgas Franču liceja skolēni Baiba Niparte un Jānis Timma ieguva sertifikātu un saņēma speciālo balvu par darbu fizikā “Organisko plāno kārtiņu fotoelektrisko īpašību pētījumi saules elementiem” (darba vadītāji – skolotāja Biruta Šķēle un Dr.habil.phys. Inta Muzikante) un Rēzeknes Valsts ģimnāzijas absolvents Guntis Koļčs ieguva sertifikātu par pētījumu fizikā “Pusautomātiskie metināšanas aparāti aktīvās gāzes vidē un iespējas uzlabot to darbu”.

B.Rivža sniedza informāciju par Latvijas skolēnu zinātniskajām konferencēm, īpaši akcentējot – lai arī valstī kopumā skolēnu skaits samazinās, taču katru gadu pieaug to skolēnu skaits, kuri piedalās šajās konferencēs. Piemēram, 1997.gadā pieteikti tika 400 darbi, 2002.gadā – 561 darbs, 2005.gadā – 641 darbs, 2006.gadā – 531 darbs, 2007.gadā – 537 darbi. Skolēnu pētniecisko darbu sadalījums pa nozarēm katru gadu ir aptuveni līdzīgs: 2001.gadā humanitārajās zinātnēs bija 161 (29%) darbs, dabas zinātnēs bija 249 darbi (44%), sociālajās zinātnēs bija 151 darbs (27%). Savukārt 2006.gadā humanitārajās zinātnēs bija 130 (25%) darbi, dabas zinātnēs bija 220 darbi (41%), sociālajās zinātnēs – 181 darbs (34%).

Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!