• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV ģenerālis par Latvijas virzību uz NATO. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.10.1999., Nr. 347 https://www.vestnesis.lv/ta/id/16522

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrs: - saņemot dāņu kolēģa apsveikumu; - sarunā ar ASV ģenerālmajoru; - tiekoties ar Starptautiskās militāro padomnieku grupas vadītāju

Vēl šajā numurā

21.10.1999., Nr. 347

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV ģenerālis par Latvijas virzību uz NATO

Vakar, 20. oktobrī, turpinājās ASV Aizsardzības departamenta Eiropas un NATO politikas nodaļas ģenerāldirektora ģenerālmajora Džozefa Gareta divu dienu vizīte Latvijā. Vizītes galvenais mērķis bija iepazīties ar Latvijas 2000. gada rīcības plānu dalībai NATO un Latvijas darbību integrācijai Ziemeļatlantijas savienībā kopumā.

Vakar, vizītes otrajā dienā, ģenerālis Garets tikās ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu un mūsu valsts ārlietu ministru Induli Bērziņu, kā arī ar Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvjiem. Ģenerālis Garets vakar arī apmeklēja Baltijas bataljona bāzi Ādažos.

Vakar pēcpusdienā Latvijas Aizsardzības ministrijā notika ģenerāļa Gareta preses konference, kurā piedalījās arī Latvijas aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Jānis Sārts.

Atbildot uz "Latvijas Vēstneša" jautājumu, kā ASV Aizsardzības departamenta pārstāvis vērtē sarunu ar Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu, ģenerālis Garets teica:

— Tikšanās ar Latvijas Valsts prezidenti atstāja uz mani ļoti dziļu iespaidu. Es jau pirms šī apmeklējuma biju daudz lasījis par Vairas Vīķes–Freibergas līdzšinējo iespaidīgo veikumu, tāpēc man bija īpašs prieks par šo iespēju tagad tikties ar Latvijas Valsts prezidenti. Sarunas gaitā viņa mani pārliecināja divos aspektos. Pirmkārt — ka Latvija ir gatava palielināt valsts aizsardzības budžeta apjomu līdz 2 procentiem no valsts nacionālā kopprodukta. Otrkārt, Latvijas Valsts prezidente mani pārliecināja par Latvijas gatavību arī turpmāk piedalīties Baltijas reģiona valstu kopīgajos drošības pasākumos. Jums jau ir vesela virkne teicamu šādas sadarbības projektu: Baltijas valstu gaisa telpas novērošanas sistēma "Baltnet", kopīgie jūras spēki "Baltron", Baltijas valstu aizsardzības koledža un, protams, Baltijas bataljons, kura apmeklējums uz mani atstāja ļoti labu iespaidu. Tie visi ir ļoti labi reģionālās sadarbības piemēri, kas rāda, ka jums ir liels sadarbības potenciāls arī nākotnei.

Ādažos man bija iespēja aprunāties arī ar latviešu karavīriem no Baltijas bataljona, kas gatavojas miera uzturēšanas misijai Bosnijā. Latvieši var būt lepni par šo karavīru stāju un labo sagatavotību.

Gribu teikt, ka Latvija sper pareizus soļus savu Nacionālo bruņoto spēku modernizēšanai. Ļoti labu iespaidu uz mani atstāja visu Latvijā sastapto amatpersonu pārliecība par jūsu izvēlēto ceļu.

Atbildot uz citu žurnālistu jautājumiem, ģenerālis Garets vairākkārt uzsvēra, ka nevienai valstij, tai skaitā arī Krievijai, nav veto tiesību NATO paplašināšanas jautājumā.

Jānis Ūdris, "LV" nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!