• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšzemes kopprodukta apjoma pieaugumu 2006.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2007., Nr. 45(3621) https://www.vestnesis.lv/ta/id/154490

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierosinājumu noteikt izpildes termiņus inflācijas samazināšanas pasākumiem

Vēl šajā numurā

15.03.2007., Nr. 45(3621)

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšzemes kopprodukta apjoma pieaugumu 2006.gadā

 

2006.gadā iekšzemes kopprodukta apjoms pieauga par 11,9% (2005.gadā – par 10,6%). Šādi attīstības rādītāji ir augstākie Eiropas Savienībā. Straujais IKP pieaugums mazina mūsu valsts atpalicību no vecajām Eiropas Savienības valstīm.

IKP pieaugumu 2006.gadā visbūtiskāk ietekmēja divu nozaru – tirdzniecības un komercpakalpojumu – izaugsme. Šo nozaru radītās pievienotās vērtības reālo apjomu palielinājums veido vairāk nekā pusi no kopīgā IKP pieauguma 2006.gadā. Augsti pieauguma tempi 2006.gadā bija arī būvniecībā un transporta un sakaru nozarē. Mazāks bija apstrādes rūpniecības, kas 2006.gadā pieauga par 6,2%, ieguldījums izaugsmē.

Tāpat kā 2005.gadā, arī 2006.gada straujo izaugsmi lielā mērā nodrošināja augošais iekšējais pieprasījums. Palielinājās privātā patēriņa apjoms. Privāto patēriņu labvēlīgi ietekmē ne tikai strādājošo algu pieaugums, bet arī kreditēšanās palielinājums. Augsts bija arī investīciju pieauguma temps.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka arī nākamajos gados ekonomiskā izaugsme Latvijā turpināsies. Iepriekšējā desmitgadē veiktās reformas ir nostiprinājušas privāto sektoru, uzlabojas uzņēmējdarbības vide. Tautsaimniecības attīstībai būtisks ir ES fondu līdzekļu atbalsts. Galvenie izaugsmes riski saistīti ar augsto inflāciju un ārējā sektora nesabalansētības problēmām. Savukārt ārējie riski ir saistāmi ar energoresursu cenām, kā arī ar situāciju Latvijas eksporta tirgos.

2007.gada izaugsme var saglabāt augsto līdzšinējo līmeni, tomēr par pāris procentpunktiem tempam samazinoties. To noteiks mērenākie privātā patēriņa pieauguma tempi. Vidēja termiņa periodā var sagaidīt ikgadēju IKP pieaugumu 6–8% apmērā.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!