• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Konkurences likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2007., Nr. 45(3621) https://www.vestnesis.lv/ta/id/154491

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iekšzemes kopprodukta apjoma pieaugumu 2006.gadā

Vēl šajā numurā

15.03.2007., Nr. 45(3621)

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Konkurences likumā

 

Lai atkārtoti diskutētu ar uzņēmējiem par izstrādātajiem grozījumiem Konkurences likumā, ekonomikas ministrs Jurijs Strods, ministrijas pārstāvji un Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja Ieva Jaunzeme 12.martā tikās ar Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) un Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) pārstāvjiem.

Tikšanās laikā visas puses pauda savu viedokli, kas nevienai no tām nav mainījies: EM un KP informēja par izveidojušos situāciju mazumtirdzniecībā, citu ES dalībvalstu pieredzi šādu problēmu risināšanā un pamatoja grozījumu veikšanas nepieciešamību; LTA uzsvēra, ka viņiem nav pieņemamas izstrādāto grozījumu normas par būtiskas ietekmes ļaunprātīgu izmantošanu un nav skaidra to nepieciešamība, savukārt LPUF atkārtoti norādīja uz lielo tirgotāju netaisnīgu noteikumu piemērošanu attiecībā pret mazajiem ražotājiem.

Būtiskākie un visvairāk diskutētie grozījumi likumā precizē dominējoša stāvokļa definīciju, nosakot, ka tirgus dalībniekam ir dominējošs stāvoklis tirgū, ja tas spēj ievērojami kavēt, ierobežot vai deformēt konkurenci jebkurā konkrētajā tirgū; kā arī nosaka būtiskas ietekmes definīciju un aizliegumu to ļaunprātīgi izmantot. Būtiskas ietekmes ļaunprātīgas izmantošanas aizliegums aizsargās mazos un vidējos uzņēmumus, kam visvieglāk uzspiest netaisnīgus vai diskriminējošus darījuma nosacījumus vai maksājumus, novēršot draudus to turpmākai attīstībai.

Izstrādātie grozījumi nekādā veidā neapdraud uzņēmējus, kas strādā pēc godīgas komercprakses principiem. EM uzskata, ka izstrādātie grozījumi likumā sekmēs godīgu konkurenci, tādējādi novēršot draudus sevišķi mazo un vidējo uzņēmumu turpmākai attīstībai un rentablai darbībai. Spēkā esošajā Konkurences likuma redakcijā ietvertās normas pilnībā nenodrošina efektīvas konkurences politikas īstenošanu. Likuma grozījumi ļaus pastiprināt kontroli konkurences jomā, precizēs administratīvo procesu konkurences tiesību piemērošanas jomā, kā arī vienkāršos paziņošanas kārtību par atsevišķām apvienošanās kategorijām.

2007.gada 6.marta Ministru kabineta sēdē Ekonomikas ministrijai atkārtoti tika uzdots organizēt kopīgu tikšanos ar visām iesaistītajām institūcijām viedokļu precizēšanai un ekonomikas ministram attiecīgu informāciju līdz 2007.gada 15.martam iesniegt Valsts kancelejā.

Šīs tikšanās laikā vienotu pozīciju ar LTA pārstāvjiem diemžēl neizdevās formulēt.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!