• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV globālo pretraķešu aizsardzības sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153722

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Gulbenes novada izveidi

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV globālo pretraķešu aizsardzības sistēmu

 

Reaģējot uz pēdējā laikā masu medijos izskanējušo informāciju par globālās pretraķešu sistēmas izveidi un šīs sistēmas elementu iespējamo izvietošanu Polijā un Čehijā, ārlietu ministrs Artis Pabriks norāda, ka, ņemot vērā šobrīd pasaulē pastāvošo apdraudējumu, ko rada masu iznīcināšanas ieroču un raķešu tehnoloģiju nekontrolēta izplatība, ASV globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas izveide ir nepieciešama un tā stiprinās arī Latvijas iedzīvotāju drošību.

ASV veidotā pretraķešu aizsardzības sistēma pirmām kārtām ir vērsta pret potenciālajiem draudiem, kas varētu rasties no valstīm Persijas līča rajonā, kuras nekontrolēti attīsta kodolprogrammas un raķešu tehnoloģijas. Viens tāds piemērs ir Irāna, pret kuru Apvienoto Nāciju Organizācija un Eiropas Savienība šobrīd izstrādā sankciju režīmu – sakarā ar šīs valsts atteikšanos apturēt un pakļaut starptautisko organizāciju uzraudzībai savu urāna bagātināšanas programmu.

Pretraķešu aizsardzības sistēmas izveide ir moderns un efektīvs veids, kā stāties pretim pasaulē pastāvošajiem globālajiem draudiem.

Amerikas Savienotās Valstis atkārtoti uzsvērušas, ka pretraķešu aizsardzības sistēma nav vērsta pret Krieviju. ASV jau vairākus gadus pēc kārtas ir regulāri informējušas Krieviju par Amerikas Savienoto Valstu politiku pretraķešu aizsardzības jomā, kā arī par plāniem un programmām, kas attiecas uz pašreiz veidojamo pretraķešu sistēmu. Gan no tehniskā aspekta, gan pēc sava ģeogrāfiskā novietojuma ASV pretraķešu sistēma netiek radīta kā pretstats Krievijas kodolpotenciālam. Tādēļ Latvija neuzskata, ka pretraķešu sistēmas elementu – radara un pārtvērējraķešu – iespējamā izvietošana attiecīgi Čehijā un Polijā kaut kādā veidā varētu apdraudēt Krieviju.

Atsevišķu Krievijas amatpersonu izteikumi par ASV globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas it kā radīto apdraudējumu Krievijai, kā arī par Krievijas raķešu eventuālu notēmēšanu pret Poliju un Čehiju ir uzskatāmi par novecojušu pagātnes aukstā kara laiku domāšanu, kas neiederas 21.gadsimtā.

Šobrīd ir nepieciešama tieši pretēja rīcība – starptautiskajai sabiedrībai ir cieši jāsadarbojas, lai nepieļautu nekontrolētu masu iznīcināšanas ieroču izplatību, kā arī lai pilnveidotu tehniskos aizsardzības līdzekļus, tajā skaitā pretraķešu aizsardzības sistēmu, kas spētu maksimāli efektīvi novērst iespējamo apdraudējumu.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!