• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gulbenes novada izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.02.2007., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/153723

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra tikšanos ar valsts kontrolieri

Vēl šajā numurā

28.02.2007., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gulbenes novada izveidi

 

Gulbenes rajona 14 pašvaldību pārstāvji 27.februārī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministram Aigaram Štokenbergam iesniedza pieņemtos lēmumus par gatavību Gulbenes rajona ietvaros veidot vienotu novadu.

Gulbenes pilsētas domes aicinājumam pēc 2009.gada pašvaldību vēlēšanām apvienoties vienā novadā atbalstu izteikuši 13 rajona pagasti: Beļavas, Daukstu, Druvienas, Galgauskas, Jaungulbenes, Lejasciema, Litenes, Lizuma, Līgo, Rankas, Stāmerienas, Stradu un Tirzas.

Gulbenes rajona pašvaldības ir pirmās, kas izrādījušas iniciatīvu par vienota novada veidošanu rajona ietvaros. Vidzemes plānošanas reģiona attīstības padomes priekšsēdētājs Nikolajs Stepanovs izteica cerību, ka Gulbenes rajona piemēram sekos arī citas pašvaldības, pieņemot lēmumus par spēcīgu novadu izveidi.

A.Štokenbergs, atzinīgi novērtējot Gulbenes rajona pašvaldību lēmumu, atzina, ka valsts ir gatava sniegt atbalstu attīstīties spējīgām pašvaldībām, lai tās varētu īstenot dažādus investīciju projektus. Pirmais solis pašvaldību atbalstam ir 27.februārī valdības pieņemtais lēmums par 20,87 miljonu latu valsts mērķdotāciju sadali. Gulbenes rajonam valsts mērķdotācijas paredzētas 616 400 latu apmērā.

Novadu infrastruktūras attīstībai šā gada valsts budžetā ir paredzēti 10 miljoni latu, par kuru sadali lems Ministru kabinets. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs cer, ka, grozot šā gada valsts budžetu, novadu infrastruktūras sakārtošanai tiks piešķirts papildus finansējums.

A.Štokenbergs Gulbenes rajona pašvaldības aicināja sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) izstrādāt kopīgu jaunveidojamā novada attīstības stratēģiju. Balstoties uz to, varētu noteikt atbalstāmos pašvaldību investīciju projektus un plānot tālāku teritorijas izaugsmi.

Gulbenes novada apvienošanas projekta sagatavošanai valsts dotācija varētu sasniegt 10 000 latu, kas tiek rēķināta, ievērojot novadā apvienojamo pašvaldību skaitu. Turklāt Administratīvi teritoriālās reformas likums paredz, ka jaunizveidotajiem novadiem tiek piešķirta vienreizēja dotācija 1–5% apjomā no novadā apvienojamo pašvaldību kopbudžeta, ko novada pašvaldība var izmantot pēc saviem ieskatiem. Šie līdzekļi domāti ar pašvaldības statusa maiņu saistīto izdevumu segšanai.

Infrastruktūras attīstībai katrai novadā ietilpstošajai pilsētas un pagasta teritoriālo vienībai likums paredz 100 000 latu vienreizēju valsts budžeta mērķdotāciju. Tādējādi Gulbenes novads, ja tajā apvienosies 14 pašvaldības, varētu saņemt 1,4 miljonu latu lielu valsts dotāciju.

Patlaban Latvijā ir izveidoti 35 novadi. 22 no tiem izveidoti, pašvaldībām apvienojoties, bet 13 – neapvienojoties.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!