• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām sociālajā jomā 2007.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2006., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150326

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas darba tirgu Rumānijas un Bulgārijas pilsoņiem

Vēl šajā numurā

21.12.2006., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām sociālajā jomā 2007.gadā

Ar 2007.gada 1.janvāri sociālajā jomā stājas spēkā būtiskas izmaiņas:

Minimālā darba alga palielināsies no 90 līdz 120 latiem.

Pieaugs ģimenes valsts pabalsts, kas palielināsies līdz Ls 8 mēnesī par pirmo bērnu ģimenē, par otro bērnu ģimenē – Ls 9,6 mēnesī, par trešo – Ls 12,8 mēnesī, par ceturto un katru nākamo bērnu ģimenē – Ls 14,4 mēnesī.

Kompensācijas transporta izdevumu segšanai invalīdiem palielināsies no 28 līdz 56 latiem.

Garantētais minimālais ienākuma līmenis paaugstināsies no 24 līdz 27 latiem.

Piemaksas pie pensijas ik mēnesi saņems pensionāri,

– kuriem darba stāžs nav mazāks par 30 gadiem un pensija nepārsniedz 135 latus,

– kuriem pensija piešķirta ar atvieglotiem noteikumiem par darbu kaitīgos apstākļos, ja apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem un pensija nepārsniedz 135 latus,

Piemaksu aprēķinās automātiski, pamatojoties uz cilvēka pensijas lietā esošo informāciju. Piemaksu izmaksās katru mēnesi kopā ar vecuma pensiju.

Noteikta lielāka minimālā pensija cilvēkiem ar apdrošināšanas stāžu 41 gads un vairāk. Tās apmērs palielināsies no 67,5 līdz 76,5 latiem.

Pensionāri saņems vienreizēju pabalstu laulātā nāves gadījumā. Pabalstu mirušā dzīvesbiedra divu pensiju apmērā piešķirs uz pensionāra iesnieguma pamata.

No jauna piešķirs vecuma pensijas tiem cilvēkiem, kuri līdz 2005.gada 1.jūlijam pieprasījuši pensiju priekšlaikus, bet, nesaņemot to, turpinājuši strādāt līdz pensijas vecuma sasniegšanai.

Minimālo vecuma pensiju saņēmējiem, pārrēķinot pensiju, paaugstināsies pensijas izmaksājamais apmērs.

Pensionāriem, kas strādāja laikā no 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 19.martam, sāks izmaksāt ieturēto pensijas daļu. Ieturētās pensijas daļas atmaksāšana notiks visa 2007.gada garumā. Ieturēto pensijas daļu ieskaitīs cilvēka norādītajā Latvijas kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas kontā. Katrs pensionārs visu aprēķināto naudu saņems vienā reizē.

Sociālo iemaksu objekta minimālais apmērs brīvprātīgajiem un pašnodarbinātajiem palielināsies no Ls 1320 uz Ls 1800 gadā jeb Ls 150 mēnesī, bet maksimālais – no Ls 20 700 uz Ls 23 800.

Pieaugušie cilvēki, kas atkarīgi no psihoaktīvajām vielām, varēs saņemt valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus.

Lai saņemtu valsts apmaksātu sociālo rehabilitāciju, cilvēku tirdzniecībā cietušie varēs vērsties tieši pie pakalpojuma sniedzēja. Līdz šim, lai saņemtu šo pakalpojumu, bija vajadzīgs policijas atzinums. Turpmāk par pamatu minētā pakalpojuma saņemšanai kalpos arī sociālās rehabilitācijas centra darbinieku atzinums.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!