• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieturētās pensijas daļas atmaksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.12.2006., Nr. 203 https://www.vestnesis.lv/ta/id/150325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izmaiņām sociālajā jomā 2007.gadā

Vēl šajā numurā

21.12.2006., Nr. 203

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieturētās pensijas daļas atmaksu

No nākamā gada 1.janvāra sāks atmaksāt ieturēto pensiju daļu tiem pensionāriem, kas strādāja laikā no 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 19.martam. To paredz Labklājības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā “Par valsts pensijām”.

Nauda pensionāriem tiks izmaksāta pakāpeniski, un vispirms ieturēto summu saņems gados vecākie cilvēki – vecumā virs 71 gada. Katrs pensionārs visu sev pienākošos naudu saņems vienā reizē. Šādu pensiju ieturētās daļas atmaksas kārtību 19.decembrī atbalstīja valdība.

Šī norma skar apmēram 42 000 pensiju saņēmēju, un katrā gadījumā ir nepieciešami individuāli aprēķini, tādēļ naudas izmaksa paredzēta pakāpeniski, sadalot cilvēkus četrās vecuma grupās pa ceturkšņiem:

2007.gads

Cilvēka vecums

Cilvēku skaits

I cet.

71 gads un vairāk

10 716

II cet.

67 – 70 gadi

11 400

III cet.

63 – 66 gadi

13 787

IV cet.

līdz 62 gadiem

6 107

Ministrijas speciālisti informē, ka visi pensionāri saņems sev pienākošos naudu, tomēr valsts to nevar nodrošināt visiem pensionāriem vienlaikus, jo šos aprēķinus nav iespējams veikt ar programmatūras palīdzību. Katra pensiju lieta ir atšķirīga, un vienas lietas izskatīšanai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) ir nepieciešamas gandrīz četras stundas, jo, visiem aprēķiniem jābūt precīziem.

Saskaņā ar likumu naudu būs iespējams saņemt bankas kontā vai pasta norēķinu sistēmā. Tādēļ ministrija aicina pensionārus, kuriem pensija līdz šim netika ieskaitīta kontā, bet gan piegādāta dzīvesvietā, jau laikus atvērt kontu un informēt par to savā VSAA nodaļā. Šāda izmaksas kārtība ir saistīta ar drošības apsvērumiem, lai riskam netiktu pakļauti pastnieki, jo atsevišķos gadījumos atmaksājamās summas būs ievērojamas.

Tiem pensionāriem, kuri nebūs norādījuši konta numuru, VSAA izsūtīs vēstuli ar uzaicinājumu ierasties tuvākajā VSAA nodaļā un to izdarīt. Ja no personas puses nesekos nekāda darbība, VSAA gada beigās izsūtīs atkārtotu uzaicinājumu.

Zināšanai: pensijas ieturētā daļa tiks atmaksāta tiem pensionāriem, kas laikā no 2000.gada 1.janvāra līdz 2002.gada 19.martam bija obligāti sociāli apdrošināmie (darba ņēmēji vai pašnodarbinātie) un saņēma pensiju ierobežotā apmērā.

Labklājības ministrijas
Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!