• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru 2006.gada 24.augusta sanāksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2006., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142324

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Finanšu ministrs, iepazīstoties ar Eiropas Savienības e-muitas projektu

Vēl šajā numurā

25.08.2006., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru 2006.gada 24.augusta sanāksmē

 

EM: Par atjaunojamo energoresursu izmantošanu elektroenerģijas ražošanā

Lai veicinātu tādas elektroenerģijas apriti tirgū, kas ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus, Ekonomikas ministrija ceturtdien, 24.augustā, nodeva starp­institūciju saskaņošanai Ministru kabineta noteikumu projektu “Noteikumi par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus”.

Šie Ministru kabineta noteikumi noteiks nosacījumus elektroenerģijas ražošanai, izmantojot atjaunojamos energoresursus, kārtību, kādā ražotājs var iegūt tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligāti iepērkamā elektroenerģijas apjoma veidā un kādā no tām atteikties, kā arī kritērijus ražotāju kvalifikācijai šo tiesību iegūšanai. Tie arī noteikts obligāti iepērkamā un no atjaunojamajiem energoresursiem saražotās elektroenerģijas apjoma noteikšanas kārtību un daļu, kāda no visu Latvijas elektroenerģijas galalietotāju kopējā patēriņa ir obligāti nosedzama ar elektroenerģiju, kas ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus, lai līdz 2010.gadam “zaļās” elektroenerģijas īpatsvars kopējā elektroenerģijas patēriņā Latvijā būtu 49,3%. Minētie noteikumi ietvers arī cenas noteikšanas, obligātā iepirkuma īstenošanas un uzraudzības kārtību, no atjaunojamajiem energoresursiem ražotas elektroenerģijas izcelsmes apliecinājuma saņemšanas kārtību un pasākumus elektroenerģijas ražošanas veicināšanai no biomasas.

Ar šiem Ministru kabineta noteikumiem tiks izpildītas prasības, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2001.gada 27.septembra direktīvas 2001/77/EK par tādas elektroenerģijas pielietojuma veicināšanu iekšējā elektrības tirgū, kas ražota, izmantojot atjaunojamos energoresursus.

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

FM: Par precizējumiem skaidras naudas deklarēšanā uz robežas

Lai izpildītu Latvijai saistošās starptautisko normatīvo aktu prasības, Finanšu ministrija ir sagatavojusi jaunu redakciju likumam par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas, svītrojot no pašreiz spēkā esošā likuma tās normas, kuras dublē un interpretē Eiropas Savienības (ES) regulas normas. Jaunajam likumam jāstājas spēkā nākamā gada 15.jūnijā.

Likums “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas” stājās spēkā tikai šī gada 1.jūlijā, šī gada 25.aprīlī izdoti arī atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumi, kas regulē kārtību, kādā jāaizpilda veidlapa skaidras naudas deklarēšanai.

Tā kā no nākamā gada 15.jūnija tiks piemērota ES regula (2005.gada 26.oktobra regula Nr.1889/2005) par skaidras naudas kontroli, kuru ieved kopienas teritorijā vai izved no tās, un pašreiz spēkā esošā likuma “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas” normas dublējas ar regulas normām vai interpretē tās, likums ir jāgroza.

ES regula nosaka to, ka fiziskajai personai, kas, šķērsojot Eiropas Kopienas robežu, ieved Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izved no tās skaidru naudu, ir pienākums deklarēt šo skaidro naudu, ja tās apmērs ir ekvivalents 10000 eiro vai lielāks.

Likuma grozījumiem, kas novērš normu dublēšanu, būtu jāstājas spēkā 2007.gada 15.jūnijā, kad jāsāk piemērot šo regulu. Taču, tā kā nepieciešamie grozījumi likumā pārsniedz 50% no tā apjoma, ir izstrādāts jauns likumprojekts, kurā svītrotas tās normas, kuras dublē un interpretē regulas normas. Pieņemot jaunu likumu, būs jāpieņem arī jauni MK noteikumi par skaidras naudas deklarēšanas kārtību.

Finanšu ministrijas sagatavotais likumprojekts “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas” Valsts sekretāru 24. augusta sanāksmē izsludināts saskaņošanai ministrijās.

 

FM: Par kārtību, kādā ziņot par neatbilstībām PHARE un Pārejas programmas vadībā

Valsts sekretāru 24.augusta sanāksmē saskaņošanai ministrijās tika izsludināts Finanšu ministrijas sagatavotais Ministru kabineta (MK) noteikumu projekts par kārtību, kādā ziņo par konstatētajām neatbilstībām PHARE programmas un Pārejas programmas vadībā.

Noteikumi regulēs kārtību, kā notiek iespējamās neatbilstības konstatēšana un izvērtēšana, kā arī to, kā notiek ziņošana par pasākumiem konstatētās neatbilstības novēršanā. Noteikumi arī paredzēs, kā jāsniedz informācija gadījumā, ja programmas vadībā nav konstatētas neatbilstības.

Lai sniegtu skaidrojumu neatbilstības jēdzienam, MK noteikumos “Kārtība, kādā ziņo par konstatētajām neatbilstībām PHARE programmas un Pārejas programmas vadībā” ietverta šī jēdziena definīcija.

Ar neatbilstību programmas vadībā šo noteikumu izpratnē jāsaprot jebkurš Eiropas Kopienas normatīvā akta pārkāpums, kas radies programmas īstenošanā iesaistīto institūciju, to darbinieku vai līgumu izpildītāju darbības vai bezdarbības rezultātā un kaitē Eiropas Kopienas vispārējam budžetam, tādējādi samazinot vai zaudējot ienākumus. Ar neatbilstību jāsaprot arī jebkura ar nodomu veikta rīcība, kas saistīta ar kļūdainu, nepareizu vai nepilnīgu dokumentu izmantošanu, kā arī ar informācijas neatklāšanu, tādējādi pārkāpjot normatīvajos aktos noteiktos pienākumus.

Noteikumi arī paredzēs – ja kļūda vai nolaidība tiks atklāta un novērsta pirms maksājuma veikšanas un par to nebūs piemērots administratīvais vai kriminālsods, tā netiks klasificēta par neatbilstību, un par to nebūs nepieciešamības ziņot.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

VesM: Par kārtību gripas pretepidēmijas pasākumu veikšanai

Valsts sekretāru 24.augusta sanāksmē izskatīts Veselības ministrijas sagatavotais noteikumu projekts “Gripas pretepidēmijas pasākumu veikšanas kārtība”, kas noteiks pasākumus un to veikšanas kārtību, lai mazinātu gripas izplatību sabiedrībā.

Lai pastiprināti kontrolētu gripas izplatību gripas sezonas laikā, no gada 40.nedēļas līdz nākamā gada 20.nedēļai noteikumu projekts paredz kārtību, kā tiek veikta gripas epidemioloģiskā uzraudzība – gripas monitorings. Monitoringā ir iesaistītas apmēram 100 ārstniecības personas, kuras ziņo par apstiprinātajiem gripas saslimšanas gadījumiem Sabiedrības veselības aģentūrai, kas apkopo, analizē un prognozē gripas attīstību.

Lai mazinātu gripas izplatību sabiedrībā, ir jāziņo par jebkuru gripas gadījumu, īpaši par grupveida saslimšanas gadījumiem (ja slimo pieci un vairāk cilvēku). Noteikumu projekts paredz, ka ārstniecības persona par grupveida gripas saslimšanas gadījumiem ziņo Sabiedrības veselības aģentūrai jebkurā diennakts laikā.

Noteikumu projekts arī paredz, ka ir jāveic gripas epidemioloģiskā izmeklēšana, jāveic gripas monitorings, kā arī citi pasākumi, lai pasargātu sabiedrību no saslimšanas ar gripu. Īpaši pasākumi ārstniecības personai jāveic, ja ir aizdomas, ka ar gripu slimo pieci un vairāk cilvēku, ja ar gripu smagi slimo persona, kas bijusi vakcinēta ar Pasaules veselības organizācijas rekomendēto vakcīnu, kā arī citos gadījumos.

Saskaņā ar noteikumiem katra ārstniecības iestāde gripas epidēmijas draudu gadījumā īsteno savu izstrādāto rīcības plānu, paredzot vairākus būtiskus pasākumus, piemēram, ārstniecības iestādes darbinieku individuālo profilaksi, gripu ierobežojošo pasākumu ieviešanu iestādē, gripas slimnieku ārstēšanas un aprūpes taktiku, iespējas pārprofilēt savu darbību gripas epidēmijas gadījumā, personāla apmācību, pacientu un viņu ģimenes locekļu izglītošanu gripas profilakses jautājumos un citus.

Sabiedrības veselības aģentūra nodrošina regulāru gripas monitoringu, kā arī veic nepieciešamos epidemioloģiskos pasākumus. Noteikumu projekts vēl jāapstiprina Ministru kabinetā.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!