• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2006.gada 22.augusta sēdē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2006., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts sekretāru 2006.gada 24.augusta sanāksmē

Vēl šajā numurā

25.08.2006., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta 2006.gada 22.augusta sēdē

 

VesM: Par veselīgu pārtiku skolās un bērnudārzos

Ministru kabinets otrdien, 22.augustā, akceptēja Veselības ministrijas sagatavotos grozījumus normatīvajos aktos, lai veicinātu veselīga uztura lietošanu sabiedrībā, ierobežojot dažādu neveselīgu ēdienu un dzērienu tirdzniecību skolās un bērnudārzos. Grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm” un grozījumi noteikumos “Higiēnas prasības izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas” stāsies spēkā šā gada 1.novembrī.

Šobrīd skolās tiek sniegti dažādi ēdināšanas un pārtikas produktu tirdzniecības pakalpojumi. Nereti skolās ikviens bērns var iegādāties ar taukiem un cukuru piesātinātus pārtikas produktus, kā arī ar krāsvielām bagātus pārtikas produktus. Šādi produkti, tāpat kā konditorejas izstrādājumi, saldumi, sāļās uzkodas, saldināti krāsainie dzērieni, bērnu un pusaudžu ikdienas uzturā nav nepieciešami. Skolās ne tikai teorētiski jāizglīto skolēni par veselīgu uzturu, bet arī praktiski tas jāievēro, tādēļ minētie pārtikas produkti skolu teritorijās nebūtu jātirgo.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm” nosaka tirdzniecības ierobežojumus neveselīgajiem pārtikas produktiem, kā arī paredz vispārējās izglītības iestāžu vadītāju atbildību par skolas piena programmas realizāciju skolā, kā arī arvien veicināt piena izplatīšanu skolēniem.

Eiropas Savienības dalībvalstu programma “Skolas piens” Latvijā tiek realizēta kopš 2004.gada. Programma paredz, ka Eiropas Savienības atbalsts un valsts līdzfinansējums sniedz iespēju skolēniem izglītības iestādē saņemt pienu bez maksas vai par samazinātu maksu. Latvijā šobrīd valsts līdzfinansējums ļauj 1.– 4.klašu skolēniem un bērniem, kas apmeklē bērnudārzus, saņemt glāzi piena par brīvu ik dienas. Taču izglītības iestādes nepietiekami aktīvi izmanto iespēju saņemt valsts un Eiropas Savienības subsidēto pienu (programmā iesaistījušās tikai aptuveni 30% vispārējās izglītības iestāžu).

Piens un piena produkti satur daudz vērtīgu uzturvielu – kalciju, olbaltumvielas, kuras jāuzņem jau bērnībā un pusaudža gados. Bērniem piena produkti ikdienā ir jālieto regulāri, jo tie nepieciešami kaulu, zobu attīstībai un šūnu vielu maiņai. Ja bērnībā un jaunībā ar uzturu tiek nodrošināts iespējami augstāks kalcija līmenis, tas samazinās risku turpmākajā dzīvē saslimt ar osteoporozi (osteoporoze ir sistēmiska skeleta slimība, kuru raksturo samazināta kaulu masa, kā rezultātā samazinās kaulu stiprība un būtiski pieaug lūzumu risks).

Izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt dzērienus, kuriem ir pievienotas krāsvielas, saldinātāji, konservanti, kofeīns un aminoskābes. Starp tiem ir visi saldie, krāsainie dzērieni, piemēram, dažādas daudzkrāsainās limonādes, kvass un enerģijas (enerģētiskie) dzērieni. Šos dzērienus, kuriem ir pievienotas krāsvielas un citas pārtikas piedevas, nav ieteicams lietot bērnu un pusaudžu ikdienas uzturā. To lietošana lielos daudzumos ik dienas var radīt būtisku kaitējumu bērnu veselībai. Piemēram, vairākas krāsvielas un citas piedevas var izraisīt alerģiskas reakcijas bērniem. Jāatceras, ka bērnu un pusaudžu organisms ir uzņēmīgs pret kaitīgām vielām, un, tā kā saldinātās un krāsainās limonādes ir garšīgas, bērns tās lieto uzturā daudz, neapzinoties risku savai veselībai.

Krāsaino limonāžu un dzērienu vietā bērna uzturam daudz veselīgāks ir ūdens un minerālūdens (gan gāzēts, gan negāzēts) un 100% augļu un dārzeņu sulas, nektāri un sulas dzērieni, kas nesatur pārtikas piedevas – krāsvielas, saldinātājus, kofeīnu un citas jau minētās piedevas. To tirdzniecība skolās tiks veicināta.

Izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt arī konfektes, karameles, dražejas, kas satur noteiktas krāsvielas un saldinātājus. Konfekšu vietā ieteikts izvēlēties žāvētus augļus. Vasaras periodā žāvētus augļus var aizstāt ar svaigiem augļiem un ogām. Ja nepieciešama enerģija, labāk ir apēst gabaliņu tumšās šokolādes, nevis paciņu krāsainu konfekšu.

Skolās un bērnudārzos nedrīkstēs izplatīt arī košļājamo gumiju, kurai pievienotas krāsvielas. Šīs košļājamās gumijas var atpazīt pēc spilgtās krāsas. Izglītības iestādēs izplatīt drīkstēs šobrīd visai populāras košļājamās gumijas, kurām nav pievienotas krāsvielas un citas pārtikas piedevas.

Eiropas Savienības direktīvas par pārtikas piedevām neaizliedz izmantot pārtikā nedz krāsvielas, nedz saldinātājus, konservantus u.c., taču katra dalībvalsts var aizliegt vai ierobežot dažādu pārtikas piedevu izplatību.

Izglītības iestādēs nedrīkstēs tirgot arī pārtikas produktus, kas satur 1,25 gramus vai vairāk sāls uz 100 gramiem produkta vai 0,5 gramus vai vairāk nātrija uz 100 gramiem produkta, izņemot tos produktus, kuri tiek izmantoti kā izejviela ēdiena pagatavošanai. Starp šiem produktiem ir kartupeļu, kukurūzas un citi čipsi, sāļie riekstiņi, sāļās uzkodas. Šis aizliegums neattiecas uz tiem produktiem, kurus skolas ēdnīcā izmanto ēdiena pagatavošanai, piemēram, salātiem ar majonēzi vai sviestmaizei ar sieru. Sāļo ēdienu vietā speciālisti iesaka uzturā lietot nesālītus riekstus, žāvētus augļus, graudu batoniņus, auzu pārslu cepumus, sausiņus u.c.

Minētos grozījumus ir atbalstījusi arī Uztura padome, atzīstot, ka izglītības iestādes galvenais uzdevums ir izglītot un rādīt piemēru praksē. Par šiem grozījumiem notikušas arī plašas diskusijas sabiedrībā, un Veselības ministrija ir saņēmusi atbalstu ieceres realizēšanai. Kā liecina jūlijā veiktā sabiedriskās domas aptauja, ministrijas ieceri atbalsta 64% Latvijas iedzīvotāju, turklāt jāuzsver, ka 42% šo ieceri atbalsta pilnībā.

Arī ES institūcijas rosina valdības veikt pasākumus, kas veicinātu pareiza uztura lietošanu skolās. Piemēram, Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komiteja uzskata, ka “uzņēmējdarbībai skolās nevajadzētu būt orientētai uz saldumu veikaliem, kuros tradicionāli tiek tirgoti konditorejas izstrādājumi un čipsi. Tā vietā būtu jāveicina veselīga pārtika”. Nepieciešamība ar normatīvo aktu palīdzību ierobežot neveselīgu pārtikas produktu tirdzniecību skolās ir izskanējusi arī Pasaules veselības organizācijas un ES Platformas par diētu, fizisko aktivitāti un uzturu rīkotajās sanāksmēs.

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļa

Par asiņu ziedošanas akciju “Palīdzi palīdzēt!”

Valsts kanceleja sadarbībā ar Veselības ministriju un Valsts asinsdonoru centru aicina valsts pārvaldes darbiniekus piedalīties asiņu ziedošanas akcijā “Palīdzi palīdzēt”.

Akcija notiks 27.septembrī Ministru kabineta ēkā Brīvības bulvārī 36. Ministrijas tiek aicinātas noskaidrot potenciālos akcijas dalībniekus un līdz 15.septembrim par tiem informēt Valsts kanceleju.

“Katru nedēļu presē, radio, TV, internetā mēs saņemam ziņas par to, ka Asinsdonoru centram trūkst noteiktas grupas asiņu. Asinis vajadzīgas, lai glābtu dzīvību mūsu līdzcilvēkiem! Jau pagājušajā gadā mēs pārliecinājāmies, ka valsts pārvaldē strādājošie ir atsaucīgi, līdzjūtīgi un gatavi palīdzēt,” min Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane.

Akcija “Palīdzi palīdzēt” Ministru kabinetā notiks jau otro reizi. Pirmoreiz šāds pasākums notika 2005.gada 28.septembrī, un valsts pārvaldē strādājošo atsaucība bija liela – asinis nodeva 155 valsts pārvaldes darbinieki.

Valsts asinsdonoru centrs informē, ka katru gadu Rīgā donoru asinis palīdz izdzīvot un saglabāt veselību aptuveni 10 000 slimnieku, tai skaitā 500 jaundzimušajiem, 1000 slimojošiem bērniem, 2700 slimniekiem ar traumām, 2500 ķirurģiskiem slimniekiem ar akūtām asiņošanām, operācijām u.c.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!