• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrs, iepazīstoties ar Eiropas Savienības e-muitas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2006., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142308

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzturoties oficiālā vizītē Dānijas Karalistē

Vēl šajā numurā

25.08.2006., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrs, iepazīstoties ar Eiropas Savienības e-muitas projektu

Trešdien, 23.augustā, finanšu ministrs Oskars Spurdziņš Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenajā muitas pārvaldē (GMP) iepazinās ar e-muitas projektu, kas ir viens no nozīmīgākajiem Eiropas Savienības (ES) muitas politikas projektiem. Tā mērķis ir paaugstināt starptautiskās tirdzniecības drošības līmeni un maksimāli atvieglot muitas formalitāšu kārtošanu, tādējādi paātrinot preču kustību pāri ES robežai un samazinot administratīvās izmaksas.

Finanšu ministrs norādīja, ka muitas informatīvās sistēmas ieviešanā jābūt vienotam uzskatam valsts līmenī, tādēļ projekta realizēšanā vajadzētu sadarboties arī ar Ārlietu ministriju, Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātu un arī ar muitas komersantu asociācijām. Pozitīvs solis būtu Krievijas un Neatkarīgo Valstu Savienības muitas institūciju informēšana par sadarbības iespējām. Ministrs minēja, ka Latvijai ir iespēja šajā jomā kļūt par vadošo valsti ES. Jau tagad Krievijas virzienā visvairāk kravu plūst pāri Latvijai. Kā vienu no būtiskākajiem jautājumiem finanšu ministrs izvirzīja personāla kapacitāti, darbinieku apmācības sistēmu un konsultāciju sistēmu komersantiem. Svarīgs ir arī finansējuma jautājums, tādēļ ministrs lūdza GMP sagatavot valdībai ziņojumu par e-muitas projektu, ko varētu iesniegt Ministru kabinetā septembrī.

Tā kā muitas informatīvās sistēmas paredzēts ieviest vairākos posmos līdz 2013.gadam, tikšanās laikā ministrs, VID un GMP vadība sprieda par e-muitas projekta politisko pārmantojamību, kā arī saspringto ieviešanas grafiku.

Jaunizveidotās GMP struktūrvienības uzdevums ir ieviest Latvijas muitas dienestā vairākas jaunas muitas informācijas sistēmas, kas nodrošinās elektronisku datu apmaiņu starp ES valstu muitas un citu institūciju informācijas sistēmām un komersantiem. Par e-muitas daļas vadītāju ir iecelta Laila Bumbule, par vietnieku – Guntis Štamers.

Elektroniskā muita ir projektu kopums, kas uzsākts 2003.gadā, un nodrošinās Eiropas Savienības valstu muitās elektronisku (bezpapīra) vidi. Līdz 2013.gadam Latvijas muitā paredzēts ieviest vairākas jaunas muitas informācijas sistēmas, kas nodrošinās elektronisku datu apmaiņu starp ES valstu muitas un citu institūciju informācijas sistēmām, kā arī uzņēmējiem.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!