• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties oficiālā vizītē Dānijas Karalistē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2006., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/142307

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

25.08.2006., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties oficiālā vizītē Dānijas Karalistē

VIKE2.JPG (18549 bytes)
Vakar, 24.augustā, Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā oficiālās vizītes laikā: Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Dānijas premjerministru Andersu Fogu Rasmusenu
Foto: Juris Krūmiņš

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien, 24.augustā, uzsāka oficiālo vizīti Dānijas Karalistē abām valstīm vēsturiski nozīmīgā laikā – tieši pirms 15 gadiem, 1991.gada 24.augustā, Dānija atzina Latvijas valstiskuma atjaunošanu. Tiekoties ar Dānijas parlamenta priekšsēdētāju Kristianu Mejdālu (Christian Mejdahl) un parlamenta vadību, prezidente uzsvēra, ka ir gandarīta šajā vēsturiskajā dienā runāt par jaunās Eiropas attīstību. Abas puses pārrunāja Eiropas Savienības paplašināšanās nākotni, kā arī akcentēja nepieciešamību turpināt darbu pie demokrātijas stiprināšanas Eiropas kontinentā.

Vakar Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga un Dānijas premjerministrs Anderss Fogs Rasmusens (Anders Fogh Rasmussen) uzsvēra nepieciešamību veidot vienotu ilgtermiņa Eiropas enerģētikas politiku. Abas puses Latvijas prezidentes oficiālās vizītes sarunu laikā bija vienisprātis, ka Eiropai ir jābūt vēl vienotākai jautājumos par Eiropas enerģētikas avotu dažādošanu un vienotu nostāju enerģētikas jautājumos, lai atbilstoši mūsdienu situācijai enerģētikas tirgū reaģētu uz izaicinājumiem un veidotu Eiropu kā turpmāk plaukstošu kontinentu, kurš enerģētikas ziņā pilnībā nav atkarīgs no citu kontinentu enerģētikas piegādātājiem.

Sarunu laikā apspriestas Latvijas un Dānijas divpusējās attiecības, Eiropas Savienības un Krievijas dialogs, gaidāmā NATO galotņu sanāksme Rīgā šī gada novembra beigās, kā arī Latvijas un Dānijas dalība starptautiskajās miera misijās un Tuvo Austrumu konflikta pašreizējā situācija. Pārrunājot Latvijas un Dānijas attiecības, Anderss Fogs Rasmusens uzsvēra, ka Latvija 15 gados kopš atjaunotās neatkarības ir paveikusi milzīgu darbu lai iedibinātu un stiprinātu demokrātijas pamatvērtības un panāktu apbrīnojamu izaugsmi ekonomikā. Dānijas premjerministrs ar gandarījumu atzīmēja, ka šobrīd starp abām valstīm jau strādā vairāk nekā 200 sadarbības uzņēmumu un tirdzniecības attiecības turpina pieaugt. Viņš atcerējās to, ka nedēļu pēc tam, kad Dānija pirms 15 gadiem atzina Latvijas atjaunoto neatkarību, Dānijas ārlietu ministrs ir viesojies Rīgā un varējis paust prieku par to, ka Baltijas valstis atgriezušās Eiropā.

Prezidente pateicās Dānijai par tās ieguldījumu Latvijas reformu un transfomācijas gaitā visdažādākajās dzīves jomās, kas ir palīdzējis panākt šo straujo izaugsmi. Apspriežoties par gaidāmo NATO galotņu sanāksmi Rīgā, Latvijas prezidente un Dānijas premjerministrs uzsvēra, ka ir jāpanāk nopietna sagatavošanās samitam, lai tas sniegtu konkrētas atbildes uz organizācijas attīstības jautājumiem un ņemtu vērā tos izaicinājumus, ko šobrīd izvirza mūsdienu jaunie drošības apdraudējumi pasaulē. Abas puses arī atzina, ka ir jāpaplašina militārās un civilās jomas mijiedarbība transatlantiskās drošības garantēšanā. Pārrunāts arī, kā panākt efektīvāku pēckonflikta zonu atgriešanos pie mierīgas un demokrātiskas attīstības.

Anderss Fogs Rasmusens atzinīgi novērtēja Latvijas prezidentes iesaisti ANO reformu veicināšanā pasaulē, kā arī to, ka šobrīd ANO ir jāpanāk, lai tikko iedibinātie mehānismi, piemēram, jaunā Miera veicināšanas padome, spētu efektīvi risināt izvirzītos uzdevumus.

Liela uzmanība tikšanās laikā pievērsta tam, kā mazas valstis reaģē uz globalizācijas tendencēm, lai īstenotu savas intereses un Eiropas kontinenta redzamību pasaulē. Dānijas premjerministrs augstu novērtēja Stratēģiskās analīzes komisijas darbu Latvijā, kā arī valdības izstrādāto Nacionālās attīstības plānu un savukārt informēja par Globalizācijas padomi, kas Dānijā veic pētījumus un izvirza iniciatīvas, lai valsts iespējami efektīvāk varētu reaģēt uz globalizācijas radīto situāciju pasaulē.

Svinot Latvijas un Dānijas diplomātisko attiecību atjaunošanas 15.gadskārtu, ceturtdien, klātesot Dānijas kroņprincim Frederikam, Amalienborgas pilī Kopenhāgenā svinīgi tika atklāta Latvijas ordeņu un apbalvojumu izstāde. “Valsts ordeņi un apbalvojumi ir zīme un simbols mūsu valsts atjaunotajai neatkarībai, tie turpina to tradīciju, kas tika aizsākta pēc Latvijas valsts dzimšanas 1918.gadā, sakot paldies par ieguldījumu Latvijas labā gan pašu, gan citu valstu cilvēkiem,” izstādes atklāšanā sacīja V.Vīķe-Freiberga.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!