• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par imigrantu integrāciju Eiropas sabiedrībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.07.2006., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/139665

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas deputāta sašutumu saistībā ar veselības nozarei ievērojami samazināto budžetu 2007.-2013.gadam

Vēl šajā numurā

12.07.2006., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par imigrantu integrāciju Eiropas sabiedrībā

Kā organizēt imigrāciju, lai tā dotu ekonomisku un sociālu labumu? Kādas ir efektīvākās imigrantu integrācijas iespējas? Uz šiem jautājumiem Eiropas Parlaments sniedz atbildes 6.jūlijā pieņemtajā nenormatīvajā ziņojumā. Parlaments atbalstīja arī priekšlikumu Padomes lēmumam, kas dalībvalstīm liks apmainīties ar informāciju par jebkuriem lēmumiem imigrācijas un patvēruma jomā, ja tie var ietekmēt citas ES valstis.

Uzskatot, ka panākumi imigrantu integrācijas jomā nostiprinās Eiropas Savienības ekonomiku globālajā konkurencē, darīs ES pilsētas drošākas un kopienas stiprākas, Parlaments atbalsta vairākus Eiropas Komisijas jau ierosinātus pasākumus un izvirza tiem papildu priekšlikumus.

Parlaments atbalsta Komisijas priekšlikumu izveidot Eiropas fondu trešo valstu iedzīvotāju integrācijai. Deputāti aicina Komisiju izveidot pastāvīgu kontaktgrupu, kur būtu imigrantu pārstāvji, eksperti, nevalstiskās organizācijas un kas Komisijai sniegtu konsultācijas visos ar integrācijas politiku saistītajos jautājumos.

Ziņojumā uzsvērts, ka ir svarīgi, lai Eiropas Savienības iestāžu personālsastāvs atspoguļotu ES iedzīvotāju un dalībvalstu iedzīvotāju sastāvu.

Parlaments aicina dalībvalstis veicināt imigrantu politisko līdzdalību un mazināt viņu politisko un sociālo izolāciju. Šajā nolūkā Parlaments iesaka Komisijai izvērtēt dažādās dalībvalstīs spēkā esošos noteikumus par ES civilo pilsonību, kā arī praksi saistībā ar pastāvīgi dzīvojošo imigrantu tiesībām balsot vietējās un pašvaldību vēlēšanās. Tatjana Ždanoka no Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības grupas debatēs aicināja šo ieteikumu atbalstīt, norādot, ka pretējā gadījumā imigrantu izolācija saglabāsies.

Parlaments arī iesaka dalībvalstīm ieviest “atklātas, humānas, ātras un samērīgas procedūras pastāvīgā iedzīvotāja statusa piešķiršanai, ģimenes apvienošanai un arī pastāvīgi dzīvojošo imigrantu un viņu bērnu naturalizācijai”, aicinot ņemt vērā to, ka daudzi no šiem bērniem ir dzimuši dalībvalsts teritorijā.

Eiropas Parlaments uzskata, ka ir svarīgi, lai deputātiem integrācijas politikā būtu koplēmuma pilnvaras, un viņi mudina Padomi šajā likumdošanas jomā pāriet uz kvalificētā balsu vairākuma sistēmu.

Ziņojums sagatavots kā EP atbilde uz Komisijas paziņojumu “Kopīgā integrācijas programma – Ietvars trešo valstu pilsoņu integrācijai Eiropas Savienībā”.

Dalībvalstīm jauni noteikumi par savstarpēju informēšanu

Pieņemtajā ziņojumā Eiropas Parlaments atbalsta lēmuma projektu, kas paredz, ka dalībvalstīm jāinformē Komisija par jebkuru jaunu tiesību aktu, tiesas spriedumu vai pasākumu, ja tas var ietekmēt citas dalībvalstis. Šajā nolūkā paredzēts izveidot informācijas tīklu.

Eiropas Parlaments lēmumā ierosina izdarīt dažas izmaiņas. Tas iesaka noteikt, ka Komisija reizi divos gados sagatavo iesniegtās informācijas pārskatu. Informācijas tīkls būtu jādara pieejams arī Eiropas Parlamentam, kas ir likumdevējs patvēruma un daļēji arī imigrācijas jomā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!